Wednesday, December 26, 2012

Rendang Ayam



Assalamualaikummm~~~~ ^^

 back to work? tun xde kelas sampai next week.. hoho... :D patutnya cuti next week je, tp sbb ada students yg nk blk kg sambut chrismast, jd kelas this week either awalkan or postpone, so dgn bahagianya cuti 2 minggu ^^  ehh~ xde la bahagia sgt sbb time xde kelas ni laa blh marathon proposal dan semua lec notes for the rest of the semester.. sakit otak jugak mikir nk buat semua tu..

nway, b4 marathon kerja, pegi bergumbira dulu.. hoho... ingatkan at least blh la beremdam swimming pool sehari dua, but my laling ckp hotel penuh, so kiteorg gi miri blk hari je la. x plan nk beli apa2 pun, tp last2 ada jugak 2-3 bijik buku resepi yg paut kaki minta bw blk bintulu.. :P owh, dan akhirnya berjaya pegi pameran dinasor yg dh berbulan duk tgk iklan dia. tiket RM 10 inggit, masuk dlm tu dlm 10 minit dh habis round. huhu... 

anok sape la mcm retard ni.. huhu
ok laa.. nk menaip panjang2 pun kerja berlambak duk menunggu. ptg ni maybe kene uni berkampung kat library. ada few past years research nk nk dibaca, kalau blh pinjam bw balik rumah sure senang kerja. ni blh pinjam n baca kt library  je. 

rendang ayam resepi mama tun antara menu feveret my laling :D dulu2 tun xbape suka bau daun kunyit, skrg dh lebih2 letak daun kunyit tu.. hihi 


Rendang Ayam
resepi: tun telani

Bahan2:

  • 1/2 kilo ayam- kerat kasar2
  • 2 biji bawang besar*
  • 1 inci lengkuas*
  • 1 inci halia*
  • 3 batang serai*
  • 10 tangkai cili kering* (bahan * di mesin)
  • 1 sudu besar gula perang/gula melaka
  • 1 sudu besar kunyit serbuk
  • 1 sudu besar kerisik
  • 2 helai daun kunyit- mayang halus
  • 1 kotak santan (200ml)
  • 2 kpg asam keping
  • Garam

Cara2:
  • Tumis bahan mesin sampai pecah minyak.
  • Masukkan ayam, gula melaka dan kunyit serbuk. Masak sampai ayam agak empuk. 
  • Masukkan santan dan asam keping. Masak sebentar dgn api perlahan.
  • Masukkan daun kunyit dan kerisik. Masak sampai kuah agak pekat.
  • Perasakan garam.
  • Siap.

12 comments:

Asyifa Mustaffa said... [Reply]

x dek class pun x bole rilex ye Tun...sabar je la...da keje ye dak...:)

meh skit rendang tu...maleh nak masak nie...! kikiki....

Anna Qawina said... [Reply]

Aslmkm tun cayaammmm...nak ayam..nak ayam...hihi..akak kalo rendang ayam bt bnyk2 .snng ulang makan..nnt nak tryla rsp mebeles mama tun.nih..

Gee® said... [Reply]

sedapnya makan dengan pulut kuning... nyam2x

JaSSNaNi said... [Reply]

nak rendang gak.. nak makan ngan ketupat.. hurmmm.. sedapnyaaaaaa!!

Amie said... [Reply]

sedapnya rendang ayam... suka makan dengan nasi himpit Tun!

Tina Othman said... [Reply]

sedapnya tun

letak daun kunyit lah wangi, pastu kan kalau arwah mak kita punya resepi, siap ada letak daun pandan lg, bila masak tu kira satu kg lah tau hehe

rasa mcm feeling nak raya pulak tgk rendang ni

sury@25february said... [Reply]

Salam tun...kite dh buat lama dh dulu kan..kan...mmg dap....dua hari lepas pun merendang jugak,tpi buat ayam rendang hijau..dap jugak :-)

~~zana@pb~~ said... [Reply]

Waaa...ketik2 kaki atas katil la ni? cuti sakan tu mai la Sabah, bukan jauh pun. Oh ye..bulan May nanti akak cuti ke Sarawak, boleh jumpa Tun ke? Kucing je lepaknya, first time ni. Nanti dekat2 nak pegi kita msg kat fb ye.

Tun...akak ni kan, paling malas masak rendang. Agaknya sebab dulu2 dah selalu masak, tolong mak niaga restoran. Tapi kalau org masak, akak suka..hehe...buat utk akak nnti eh? haha..

zila norazila said... [Reply]

salam tun
rendang tue fav akk..tp tang nk nunggu tue yg malas..h ehe nak masak yg cepat2 jew..tp klu ada org buatkan laju jew ngapp:)

norzila said... [Reply]

sedapnya kak tun..lama zila x wat rendang..kena nasi impit ola mak aii..

Rohah said... [Reply]

tgk rendang teringin rendang,memang gitu lah selera akak ni Tun..
klu ada daun kunyit banyak2,laaaagilah akak suka..

Qasey Honey said... [Reply]

sedapnya Tun...QH mmg suka mkn rendang ayam..mkn pulak ngn pulut kuning..perghh trangkat selera..hihi..