Friday, December 14, 2012

Talapia Sweet Sour bersama Terung


Assalamualaikummmmmm :D

alhamdulillah, arini berjaya duk di depan blog. hihi.... taip n3 cepat2 then blh pegi BW ^^ Owh... b4 that, TAHNIAH pada kakak2 ku cayang kak IZAH dan kak CT ZALIEDANA atas kelahiran baby boy dan baby girl 2 hari lepas.. semoga menjadi anak yg soleh dan solehah insyaAllah /XD

back to the recipe. tun sgt suka makan talapia! ^^ ni laa salah satu ikan yg tiap2 minggu mkn pun xpe.. sama dgn siakap, cuma siakap terlampau mahal kalau nk beli everyweek. hihi.. kalau beli talapia dan siakap mesti nk goreng garing pastu wat sweet sour.. sedap sgtt!! /blush 



apa2 pun, bila makanan sedap, makan je laa.. pastu meh kita exercise!  hihi.... tun suka makan terung! bila malas nk wat byk2 jenis lauk, goreng je laa.. pastu cuah kuah yg sama ;p

Talapia Sweet Sour bersama Terung
sumber: tun telani

Bahan2:
  • 1ekor ikan talapia, saiz sederhana- goreng garing dgn garam & kunyit
  • 4 btg terung panjang- ikut panjang mana, tun kerat 4-6 setiap terung
  • 1 bj bawang besar- dadu
  • 2 ulas bawang putih- tumbuk
  • 1icnh halia- tumbuk
  • 3 bj cili api- just belah tengah sket
  • 2 bj cili merah- hiris
  • 2 sb sos tiram
  • 1/4 c sos cili
  • 1/4 sos tomato
  • garam
  • sedikit air

Cara2:
  •  Gaul terung dgn garam dan goreng dlm minyak sedikit (guna non-stick pan) dan ketepikan.
  • Tumis bawang besar, bawang putih dan halia sampai wangi.
  • masukkan cili merah dan cili padi, tumis sebentar
  • masukkan sos tiram, sos cili dan sos tomato. masukkan sedikit air ikut kepekatan yg disukai.
  • masak sampai mendidih.
  • perasakan garam. curahkan atas ikan yg disusun atas terung.

17 comments:

JaSSNaNi said... [Reply]

sedap plak tengok talapia sweet sour ni... dah lama tak beli ikan talapia.. leh cari wat camni gak nanti..

Mel said... [Reply]

Wsalam tun. Sedap ni kalau makan dengan nasi panas. Lagi2 time hujan ni. Minggu lepas cari siakap takde jual pula yang kecil, tak makan la siakap minggu ni...Talapia tak nampak pula, pergi pasar salah hari ni semua ikan sedap takde..hihi

Tina Othman said... [Reply]

morning tun

sedapnya talapia, lama tak beli, kekadang kalau dpt yg isi tebal wah heavennya, selalu buat goreng cicah air asam je, lain kali boleh lah try menu ni

senang sikit kan, 2 in 1 punya menu

Nuwairani Ismail said... [Reply]

assalamualaikum kak tun cayang!!! uwwaaa! banyaknya cerita yang Nani tertinggal... Kak tun tak sempat nak online sebab bz...Nani pulak takleh nak online sebab tenet takde...Hati ni meronta2 nak update macam2..Hari2 masak je tapi tak boleh nak update pun. last sekali malas dah nak snap photo bagai tu...

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said... [Reply]

Wah sedap betul tengok talapia sweet sour Tun... lebih sedap jika di beri pada akak sikit ehe :D

Tak pernah lagi buat talapia sweetsour sebab akak kurang sikit ikan sungai ni :P

Nuwairani Ismail said... [Reply]

eh...boleh pulak tekan enter. padahal tak habis komen lagi... Nani suka jugak makan siakap. tapi sekali sebulan boleh kot nak beli. kalo ikan talapia ni selalunya tunggu orang bagi je. biasanya kalo abg ipar mancing, memang dapat talapia. kalo nak beli sendiri kat kedai tu mcm tak pernah kot.

Gee® said... [Reply]

bestnya ikan talapia kan Tun... baru ni k.gee buat talapia bakar tempoyak...sedap... lepas ni boleh try resepi Tun pulak... nmpk menyelerakan

Nooriah Abdullah said... [Reply]

salam Tun.. tak tahan tengok cili kat atas tilapia tu sdp pedas2 manis tak sedo habis nasik berpinggan2 haha

Amie said... [Reply]

Dua-dua suka... talapia suka... terung pun suka!

Asyifa Mustaffa said... [Reply]

Sedapnya Tun...!
x mkn tghari lgi nie....lgi la nmpk lapar tgk ikan tu begaya....
ikan talapia mmg sedap....!!

Mas Sani said... [Reply]

huh..sedapnya lauk dia..kemain merah menyala sos ikan tu hah...

FnF Simple Life said... [Reply]

perghh...ada terung...best nye

Kak Nik Ja said... [Reply]

alahai tun..kalo lepas makan nasik lauk2 sedap camni..nescaya pasti terbongkang dah depan tv...habeh camno nak xcersize...hihi
talapia akak kureng..nak masak tak reti asyik bau rumput memanjang...siakap, wajib selang 2 hari...isi banyak bebudak senang nak makan!

tun_telani said... [Reply]

@Nooriah Abdullah
Salam kak, tun xdpt nk cari link blog akak :)

zila norazila said... [Reply]

tun,
semlam tgok kt fb ..waaalaa wt akk kecur..sedpanya..akk dh lama x masak ikan la..ank n hubby x der nie..mkn cincai2 jew..he hhee lps kn tekak solo2 ..

Yana Shaiful said... [Reply]

nyumnyummmmm..sedapppp..suka sgt ikan sweet sour..ikan talapia biasanya k.yana suka bakar cicah air asam.. nnt klu jmpa talapia yg cun bleh gak cuba bt cani..sedap..^^

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

talapia ni kalau yg merah isinya memang sedap kan tun... tp kalau talapia hitam tu akak tak berapa boleh nak mkn... or... maybe talapia hitam tu ikan yg dipancing kat kolam kot tu yg tak berapa sedap.. sbb biasanya akak dpt stok ikan talapia hitam dr jiran depan rumah yg rajin memancing.. hehehe.. akak memang tak pernah beli talapia.. tp yg merah akak pernah mkn yang makcik beli... bakar kosong cicah air asam pun sedap sgt2... akak pun mcm tu.. suka masak 2 in 1.. hehe..