Tuesday, December 11, 2012

Nasi Bukhari Ayam


Assalamualaikum /XD

terasa makin lama makin slow mengapdate blog.. windu zaman2 berjaya update 2-3 n3 sehari. huhu.... zaman2 BW dgn kencangnyer juga.. skrg agak terasa kekangan masa tu, walaupun x bekerja 8-5 mcm org lain. mmg kagum dgn akak2 yg berkeluarga n berkerjaya, tp masih maintain berblogging.. *salute!

terima kasih pada yg masih sudi hidupkan dapur yg suam2 kuku skrg nih.. setiap kunjungan tun akan membalas insyaAllah, tp ada yg bila tun klik nama, dia x share blog content dgn tun la.. jd xtau mcm mana nk membalas kunjungan. sorry sgt. kalau baca ni, shara la blog content dgn tun ye :D 

ok laa.. nasi bukhari ni tun buat minggu lepas. amik gamba lebih kurang je, asal ada gambar kan. teringin jugak nk gmbr cantik2 mcm org lain, tp xpandai nk cari angle, xsempat nak godek2 tenet belajar cara amik gambar pun ye gak. kamera canggih dah, kalu keras tangan mcm tun ni, kamera mahal pun gmbr x cantik gak. huhu.. sedih je..

k la. resepi kak hanieliza. senang dan sedap! tun buat suku adunan. pandai2 la campak2 bahan2 ye. hihi... :p

Nasi Bukhari Ayam
resepi: kak hanieliza
sumber: tun telani

Bahan
1 ekor ayam [potong 8 dan bersihkan]
1 kg beras bathmati [basuh dan toskan]
3 s/b rempah kurma + 1 s/b sos tomato [bancuhkan]
2 biji buah tomato [belah 4]
1 liter air
1/2 cawan susu cair/yogurt
1 pokok daun ketumbar [potong pendek]
4 s/b minyak sapi
garam
gula

bahan tumis
10 ulas bawang merah ]
4 ulas bawang putih ] tumbuk
3 cm halia ]
2 kuntum bunga lawang
2 cm kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga

Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan rempah yg dibancuhkan. Kacau rata dan biarkan sehingga wangi dan garing.
3. Masukkan air, garam dan gula. Biarkan sehingga mendideh. - tun masukkan ayam dan gaul dgn bahan tumis dan rempah sampai masak baru masukkan air.
4. Masukkan ayam dan buah tomato. Biarkan mendideh.
5. Masukkan nasi dan daun ketumbar.Biarkan mendideh dan kering saperti nasi biasa.
6. Bila sudah masak, gemburkan dan hidangkan bersama bawang goreng dan gulai dalca serta acar timun mentah.

9 comments:

zila norazila said... [Reply]

salam syg tun,
kt jb tgh ujan dgn lebatnya..klu la ada hidangan nie kt table akk skrg..algkan bahagianya..yummmy..rajin tun kan:)

Rohah said... [Reply]

salam Tun,
akk tak pernah buat nasi ni lg,makan kenduri jew boleh dpt makannya..
same je Tun, buzy org bekerja ngan org tak bekerja mcm akk ni..selagi nyawa dikandung badan..

inahar ali said... [Reply]

huwaaaaa..dapnyer tunn!! kempunan akak tau!!

Asyifa Mustaffa said... [Reply]

Wow..! Sngguh rajin nie....klau sy mmg ntah bila la....nasi ayam pun malas nak buatnya....ki3....

Mel said... [Reply]

Wah..tun ni dalam bz2 pun sempat buat nasi bukhari..Mesti sedap tuh!

sheila nshafeareen said... [Reply]

Assalamualaikum Harap Tun sihat ye..wahhh sdp tu npk..boleh akk try pulak buat nasi bukhari ni...biasa mkn kat kedai je....tq tun kongsi resepi

Yana Shaiful said... [Reply]

Salam Tun cayanngggg ^___^
~Dh lama k.yana xmenyinggah ke dapur kwn2..life makin bizi sejak bertmbah sorang lg..xde ms lngsng nk mengadap cik lappy..

pe2pun ns bukhari tu nmpk best jer.. dh lama k.yana xmsk ns spesel cani:-)

FnF Simple Life said... [Reply]

kena cuba ni nnt... akak mmg suka nasik minyak yang ada yogurt... ;)

hanieliza said... [Reply]

Salam..
terimakasih kerana mencuba masak nasi resipi kakliza..
gembira sangat bila Tun mencubanyaaa...