Friday, December 21, 2012

Nasi Arab Berempah


Assalamualaikummmm ^^

bertemu di penghulu segala hari :) semoga sihat2 semuanya.. tun hari ni agak kurang sihat, ptg semalam pegi bawa students melawat kilang beras. small packaging house, n safety dia sgt fail.. they should prepare masks for the workers n visitor, tp xde pun.. so end up dgn inhaling all the dust from the processing. tun jenis yg xtahan habuk sgt, kt kilang pun dh bersin2 n batuk. on the way back dh stat sore-throat :( so arini still hv a bit of runny nose + sore throat. bgn pagi terus telan vitamin C, moga2 xberlarutan.


nway, bila jumaat mesti rasa nk masak something special ^^ nasi ni tun dh buat last week, cuma xsempat nk mengadap blog. ada 2 resepi nasi arab yg tun biasa buat (nasi arab and nasi arab berempah) dh lama x buat yg versi berempah ni. dua2 pun sedap, tp nasi arab berempah ni agak complicated sket nk buat, tp hasil dia mmg lg sedap la :D

resepi usha dr myresepi.

Nasi Arab Berempah
resepi: dec_sc_girl@myr
sumber: tun telani

Bahan-bahan ( 3 orang )
  • 6 ketul ayam
  • 4 ulas bwg merah
  • 3 ulas bwg putih
  • 1 inci halia
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 1 btg kulit kayu manis
  • 1 kiub ayam
  • 1/2 sdk jintan manis
  • 1/2 sdb lada hitam
  • 1/2 sdk jintan putih
  • 3 cwn beras basmathi
  • 5 cawan air
  • 2 sdb minyak sapi- tun guna butter
  • 1/2 biji bwg besar - di mayang
  • 1/2 cawan sos tomato
  • 2 sdb rempah kurma
  • Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara
  1. Bwg merah,bwg putih, halia ditumbuk kasar.Masukan ayam, jintan manis, jintan putih, buah pelaga, bunga lawang, kulit kayu manis, lada hitam, kiub ayam, rempah kurma,air dan bhn yang ditumbuk tadi kedlm periuk. Masukan garam dan gula. Masak sehingga sup mendidih dan ayam masak.
  2. Beras basmathi dibasuh dan direndam selama 20 minit. Selepas itu toskan beras.
  3. Apabila sup ayam telah siap, asingkan sup dan ayam. Bahan2 rempah kasar dan bwg yg terdapat dlm sup tadi dikisar secara halus. Masukkan 1 cwn cawan sup bg menggantikan air semasa mengisar.- tun x blend kayu manis
  4. Panaskan minyak sapi di dalam kuali. Masukan bawang besar dan masak sehingga sedikit layu. Kemudian masukan bahan yg dikisar td.Tumis sebentar dan masukan 3 cawan sup dan tomato sos. Masukkan sedikit garam dan gula. Apabila hampir mendidih tutupkan api.
  5. Masukan beras ke dlm periuk nasi dan diselang selikan dgn ayam. Kemudian masukkan (no.4) tadi. Tunggu sehingga nasi masak. Bleh tabur dgn sedikit bwg goreng, daun sup dan daun bwg.Nasi ini sedap dimakan dengan acar timun.

12 comments:

Rohah said... [Reply]

salam Tun ,moga cepet sembuh...same ngan akak, takleh bertembung ngan habuk, gitulah jadinya..huhhh, sabar je kan..
nampaknya tak yah gi Tanah Arab boleh rasa nasi arab kan..Laziz, laziz..

JaSSNaNi said... [Reply]

assalamualaikum tun... tak sehat ye.. moga cepat sembuh..
>> nasi arab ni sesuai sangat bawa gi berkelah.. sbb kuah ape semua tak payah.. so tak tumpah2.. bekas pun tak banyak.. sbb sekali gus je semua.. kan kan..

Asyifa Mustaffa said... [Reply]

Salam Tun...moga cepat sihat ok...sy pun x berapa tahan habuk2 gitu...kalau pgi tmpt2 yg mcm tu mmg wajib la tutup mulut hidung...klau x..bkn selesema dah...sekali ngan asthma dtng ...

nasi arab tu...nak skit...hehe...hri nie malas la masak....x tau nape...huhuhu...

zila norazila said... [Reply]

salam tun,
samalah dgn akk klu habuk jew mulalh bersin..mmg x thn..nasi arab akk x pernah buat tun..nnt klu akk nk buat nk selongkar dapur tun la:)

Mas Sani said... [Reply]

semoga segera sembuh ye..cpt2 mkn ubt sebelum melarat :)

akk ni memang ketinggalan zaman tau...org dok sibuk nasi arab sedap, warwat restoren arab yg tu best yg ni best tp kami huhaha..1 pun x pernah try..teruk kan? hehehe...
makan nasi arab ni comfirm kenyang kan sbb ada lauk sekali dlm tu :)

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

rajinnyer tun wat nasi arab walau berdua je.. baru perasan rasanya dah lama juga akak tak buat nasi berperisa.. tiba2 cam malas je nak msk nasi berperisa.. beras basmathi dok ada lagi sikit tu.. entah2 dah masuk bubuk.. hehe..
moga tak berlarutan ye tun.. akak pun alah ngan habuk.. kalau berkemas & 'bermain' ngan habuk mesti bersin2 hidung meleleh lepas tu.. & satu lagi tak tahan.. kulit pun rasa gatal2.. wajib cepat2 mandi sebelum naik ruam...

Tina Othman said... [Reply]

salam tun

sedapnya nasi arab, selalu kalau nak makan pergi kedai je hehe, tak penah berangan pun nak buat sendiri

cikmanggis said... [Reply]

Salam Tun.
Makcik bawa pinggan ni.Nasi arab di hari jumaat yg mulia ini.Lps solat jumaat pakcik pakcik ..adik adik..abg abg kelaparan.Dapat nasi arab ni mmg sedap sekali.
Semoga cepat sihat .Kena cukup rehat.Daptkan tidur yg secukupnya...

cikmanggis said... [Reply]

Salam Tun.
Makcik bawa pinggan ni.Nasi arab di hari jumaat yg mulia ini.Lps solat jumaat pakcik pakcik ..adik adik..abg abg kelaparan.Dapat nasi arab ni mmg sedap sekali.
Semoga cepat sihat .Kena cukup rehat.Daptkan tidur yg secukupnya...

Sury Abil said... [Reply]

Salam jumaat tun...x sihat ke..rest cukup ye...siaan dia..nampak sedap lah nasi arab tu..x pernh lagi buat sendiri ni..pernh beli dulu tapi x sedp pun..mkn sikit2..sayang baki paksa buang..take care..semoga cepat sembuh.:-)

Nooriah Abdullah said... [Reply]

selamat malam Tun, semoga cepat sembuh ya mesti dah habis nasi arab yg sedap ni kan nak buat jugak lah lepas2 ni

FnF Simple Life said... [Reply]

moga cepat sembuh ye Tun... wah nasi arab nmpk sgt sedapppp...