Monday, December 17, 2012

Sotong Goreng Kunyit


Assalamualaikumm!! ^^

arini penat sbb kelas smp petang. sbb xblk lunch, tiap2 isnin terasa sgt isteri mithali sbb pagi2 keletang keletung kat dapur masak lunch utk laling b4 ke uni. hihi.. :p (hari lain kelas half day je). tp kan, mesti masak cincai2 je, yg plg senang, cepat, dan blh lebur dlm periuk sekali gus. n menu yg plg biasa ulang2 are tomyam dan sup ayam. hihi..


udang ni wat 2-3hari lepas. lupa dh hari apa.. ada masak lauk lain jugak ni, sbb tun jenis yg makan berkuah, so lauk kering2 gini masuk kategori side-dish je. extra omey sket sotong, bkn potong sendiri ye, tun beli yg frozen mmg dh potong cantik. kui kui... :p  maleh nk gi pasar, beli lauk kt supermarket je. pernah sekali je beli yg x frozen, mmg rasa x fresh sotong tu, jd tun mmg akan beli sotong n udang frozen sbb rasa dia lg sedap dr yg konon2nya 'fresh' tu.


resepi  simple2 semua org pandai buat dh ni.. tp nk letak jugak sbb tiba2 gmbr jd cantik pulak. hihi... :D

Sotong Goreng Kunyit
resepi: tun telani

Bahan2
  • 400g sotong- potong ikut suka dan gaul dgn garam dan kunyit
  • 3 tangkai kacang panjang- potong
  • 2 ulas bawang putih- tumbuk
  • 3 bj lada hijau- hiris
  • sedikit sos tiram

Cara2
  • Tumis bawang putih bersama lada hijau hingga wangi.
  • Masukkan sotong dan masak kejap. Kalau xsuka lauk berair, celur kejap sotong dan toskan hingga kering air dia. (tun guna sotong frozen, jd sotong tu dah dicelur)
  • Masukkan kacang panjang dan sos tiram, goreng sebentar.
  • Perasakan garam.



18 comments:

cikmanggis said... [Reply]

Salam Tun.
Nampak sotong ni terus rasa nk.mkn nasik.Cantik cara Tun potong sotong tu.Mmg isteri Mithali ni hehe.

Amie said... [Reply]

Cantik sotongnya Tun... nampak berselera nak makan!

Asyifa Mustaffa said... [Reply]

amboi...dok pada cincai2 tu....cntik sngt plak sotong tu....rajin gak tu...:)

khairiah khaizu said... [Reply]

rajinnye Tun, cantik sotong tu nmpak sedap...

khairiah khaizu said... [Reply]

rajinnye Tun, cantik sotong tu nmpak sedap...

Mas Sani said... [Reply]

kemain cantik bdn sotong tu ye...syg x nk makan hehehe...
nsb ler akk ni x mkn sotong kalo idok maun tahan kecur je tp kalo tun hulur kt akk...sayur jelah akk kerjakan hehehe...

Mel said... [Reply]

Wahhhhh - ayat pertama keluar bila tengok sotong Tun ni!
Serius cantik!Harus dicari sotong ni..

Tun,KK kat mana?Kinabalu?

lina_pg said... [Reply]

Mak aih rajinnya menoreh sutun.Akak suka la torehannya kemas sgt.Siyes cntk..nampak menarik

dZana said... [Reply]

aslmkum tun, terima kasih yer..cantik sotong potong camni.. bselera la cik abg tu mkn.. dah abis marking ketes peksa ke..hihihi.. teringat komen tun kt fb tu.. akk bdk2 stpm pun camtu gak..

Sheila Shafeareen said... [Reply]

Assalamualaikum Tun...menariklah walau masakan yg simple tp menyelerakan...se lauk pun dah cukup dlm tu dah letak sayur hemmm :-)...cun sotong tu...buat betambah beselera mkn....

♥MAMASYAZA♥ said... [Reply]

nampak menarik sgt. anak2 saya suka kalo sotong masak simple camni

Gee® said... [Reply]

Tun, nmpk cantek dan menyelerakan... terbaek!!

Nooriah Abdullah said... [Reply]

salam Tun amboii cantiknya sotong tu macam durian lah pulak berduri2 lagi mesti tak sabar nak makan ni...

mala said... [Reply]

comeinya sotong ... :-)

Sury Abil said... [Reply]

salam tun..pe kabar di sana..cantek ar sotong tun ni..comel2..kite jarang2 masak sotong ni sebb ank2 x berapa minat nk makan..kalau bahan kn dalam mee baru depa nak.

zila norazila said... [Reply]

salam syg tun,
lg berselera tgok bila sotong tue bercorak sedemikian..he hheee klu akk mg ratah2 jew la..kecurr nie seyess.

Rohah said... [Reply]

mmg sedap sotong masak kunyit, mmg selalu kugak akak buat..yg menariknya cantekk corak sutong tu..

~~zana@pb~~ said... [Reply]

alahai tun ni, dlm pada busy tu, sempat pula mendeko sotong tu cantik2, mcm nak hidang kat pengantin je.