Friday, December 28, 2012

Nasi Minyak Lobak Merah & Terung


Assalamualaikummmmm!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

arini sepagi di celcom service centre beli plan hp. saying gudbye to my old maxis number, guna since blk dr NZ pas hbs degree dulu. patutnya maxis pasang pencawang dekat area ni, xde la semua org terpaksa tukar server sbb xde line dlm umah. plan nk pakai nombor lama, tp terbuat sikit kesilapan, n end-up dgn receiving a new number instead. plg leceh nk inform semua org psl nombor baru, n mengapdate contact list.

nway.. back to the recipe. buat jumaat lepas dh ni.. mkn ngan rendang ayam yg last n3 tu (refer resepi SINI ). bila xde idea nk masak apa tun akan randomly klik mana2 bloglist yg tun link dgn blog ni, pastu surf resepi yg berkenan dihati. kali ni godek2 blog kak diana. nmpk menarik je nasik campur terung terus ni, tun dh la hantu terung, pastu masa tu tgh pemalas nk nunggu dapur lama2. nmpk resepi ni terus gi godek2 bahan. hihi.. xperlu masak sayur dh, cuma masak satu lauk je. rendang tu pun sgt senang, byk kali buat dh blh masak smb pejam mata :P


resepi asal dr Majalah Nona Ogos 2011 (Nasi Minyak Lobak Merah). tun buat utk 1 cwn setengah beras je, tp guna sebatang carrot dan sebatang terung.

 Nasi Minyak Lobak Merah & Terung
Olahan: kak diana @sbk
sumber: tun telani

Bahan2:
  • 500 gm beras basmathi _ d cuci dan d rendam 10 minit dan toskan
  • 3 tbsp minyak sapi - tun guna mentega
  • 700 ml air - tun letak separuh air, separuh susu sejat
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 4 biji buah pelaga
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 4 kuntum bunga cengkih
  • 1 biji bawang besar _ d hiris nipis
  • 6 ulas bawang putih _ d hiris nipis
  • 20 gm halia _ d hiris nipis - tun ketuk
  • 1 ketul kiub pati ayam Maggi - xletak
  • 100 gm lobak merah _ d mayang halus - tun sagat
  • 1 biji terung _ d potong bulat
  • 2 helai daun pandan _ d siat² dan d simpul - tun xde stok
  • Kismis kuning - skip
  • Buah kundur kering - skip
  • Garam secukup rasa
Cara²

  • Panaskan minyak sapi dan tumis kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan bunga cengkih hingga wangi.
  • Masukkan bawang besar, bawang putih dan halia.. Tumis hingga kekuningan.
  • Masukkan daun pandan dan tumis lagi sehingga wangi.
  • Masukkan beras, air, kiub pati ayam, lobak merah, terung dan garam secukup rasa.. Gaul rata.
  • Pindahkan ke dalam rice cooker dan bubuh buah kundur kering.. Gaul rata dan masak seperti biasa.
  • Setelah nasi hampir masak ( kira² 4 minit lagi nak masak ).. masukkan kismis dan biarkan nasi hingga masak.
  • Setelah nasi masak.. biarkan seketika sebelum d gemburkan.
  • Jika suka boleh d hidangkan dengan daun sup, cili merah dan bawang goreng ( Diana tak bubuh.. ) 

9 comments:

Sury Abil said... [Reply]

Salam tun...dap ni...x yah masak mcm2 lagi dh...kite pun suke terung...masak tumis belacan pehhh sedop...heee
Hari ni x masak nasi....mkn bubur je. :-)

Rohah said... [Reply]

dah merangkap sayur terus dlm nasi minyak ni ye Tun..cepat dimasak, sewdap d makan..

IeRA said... [Reply]

salam singgah...

norzila said... [Reply]

sedapnya kak tun..mesti manis carrot tu kan ada kt nasi nye..yummy yummy...

inahar ali said... [Reply]

dap..daap..daaapnyer tunn!!

Amie said... [Reply]

Numpang sepiring Tun!

zila norazila said... [Reply]

wahh wt akk kecur nie..h ehehe sedapnya..mmg harinie akk tgh lapar..tgok sgala makanan semuanya sedap2..aiisshh

EmbunRosaliza said... [Reply]

Sedapnya nasi lobak merah tui tun , kalo mkn ngan kari best ni kat tekak akk la tu heheh

Nuridah said... [Reply]

Tun,

nampak sedap nasi yg dihidangkan nie...pekena ngan ayam msk merah pasti kak Nur terduduk kejap tk leh bangun...nk kena mintak dukung ngan Tun laa...hehehe.