Tuesday, September 3, 2013

Lontong utk Majlis Jamuan Raya :)


Assalamualaikummm....

kepala pinar2 marathon menanda kertas ujian dr pagi /blur  take a break jap dgn jenguk blog kesayangan :) 

kat fb tgh panas dgn kenaikan harga minyak kan.. tun pun rasa tindakan mengurangkan subsidi petrol adalah tidak wajar. Malaysia kan negara pengeluar minyak? pelik la jika kita perlu mengikut harga minyak pasaran kan. utk org2 mcm tun yg jarak umah ke uni/tempat kerja agak jauh, mmg sgt2 terasa lah bila minyak naik. selama ni pon isi 50 inggit mcm air je minyak tu. tun bukan memihak kepada mana2 parti politik, no, i'm not a hard core follower of neither kerajaan nor pembangkang. sbb nk pilih pemimpin bkn tgk parti, tp tgk kpd individu. masa mcm ni la kita belajar penting nya memilih pemimpin yg akan meletakkan org bawahan/rakyat melebihi kepentingan diri, bkn sebaliknya. tp kebanyakan kita dibutakan dgn melihat parti sebelum melihat individu yg dipilih. Wallahua'lam...

uish.. sekali sekala tulis topik serius kan. haha.. apa2 je la, mende yg dh jadi. semoga dgn 'kemarahan' sebahagian besar rakyat akan membuka hati pemimpin menambah semula subsidi... 

nway... kembali pada lontong arini. xhabis2 majlis raya kan. hahaha.. jumaat ni hari last syawal, smp jumaat ni la beraya kan ;) weekend aritu kami jadi tuan rumah Daurah ISMA di bintulu. sbb masih lg di bulan syawal, jd buat jamuan raya la time lunch kan. Lontong main menu sbb senang nk buat. kuih muih wat pot luck.. sbb tun org ganu yg dh dekat2 nk umur 20tahun baru 1st time nengok lontong ni, jd mmg bukan kepakaran tun masak lontong. nasib baik ada pakcik gugel. hihi..

my laling makan 2-3 kali tambah. kembang jap wife dia nih bila org cakap sedap.. :D yg penting sambal perlu ada. tun mkn ngan sambal lebih nasi lemak je. haha... tun masak utk 50 org, jd bahan pandai2 la budget.

Sayur Lodeh @ Kuah Lontong
Resepi: kak fida @myr
Sumber: tun telani

Bahan-bahan ( 10 orang )

Bahan yg dikisar halus * :-
  • *10 tangkai cili kering - tun xletak nih
  • *2 biji bawang besar
  • *2 ulas bawang putih
  • *1 jari kunyit hidup
  • *1 hiris halia
  • *2 sudu udang kering
  • *2 sudu ikan bilis
  • *sedikit belacan - jika suka
  • *2 sk jintan kasar - sangar
  • 2 batang serai - dititik
  • 4 helai daun salam
  • 1/2 jari lengkuas - diketuk
  • 200 g udang hidup yg dikupas kulit 
  • tun tambah ayam yg dipotong kecil juga
Bahan sayur di potong kecil ikut cara masing2 :-
  • 1/2 biji kobis
  • 8 batang kacang panjang
  • 1 batang lobak merah
  • 1 biji sengkuang kecil
  • 1 biji terung panjang
  • 1 keping tahu kering - rendam
  • 4 biji kentang
  • 4 keping tauhu - di potong kecil dan goreng
  • 4 keping tempe - dipotong dan digoreng
  • 2 ikat su'un - direndam
  • lada merah dan hijau - dipotong serong
  • 2 ltr santan pekat dan cair - drpd 3 biji kelapa- tun guna santan kotak
  • air secukupnya
  • garam secukup rasa
  • 1/4 cawan minyak utk menumis
Cara-cara
  • Panaskan minyak dlm periuk dan tumis bahan2 kisar dan serai hingga wangi.Masukkan udang dan tumis lagi dan masukkan santan,daun salam,lengkuas dan masak hingga mendidih.
  • Masukkan sayur2an bermula dgn yg keras dulu dan tambah air secukupnya hingga sayur tenggelam. Bubuh garam secukup rasa dan masak lagi hingga mendidih dan sayur lembut.
  • Hidang sayur lodeh dgn lontong,ketupat atau nasi himpit dan juga sambal tumis dan serunding. 

8 comments:

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

akak suka gak lontong.. suka letak sayur byk2.. nak plak ada tempe & fucuk.. mmg suka sgt.. tp akak prefer jenis lontong kuah merah...(lontong tumis berkari)rasa dia pun lain dari yg kuah kuning/putih.. hmm.. tp terliur jugak tgk lontong yg tun sajikan ni.. mujur hari ni tak puasa.. hehe..

Mel said... [Reply]

teringin lontong..sedapnya..lagi sedap kalau ada orang buatkan..uuuuuhuu..

**macam orang mengandung dah aku tengok makanan semua teringin.kuikui**

inahar ali said... [Reply]

sedapnye tun..meleleh ayaqliuq akak wehh!!

ibh_sue said... [Reply]

Lontong salah satu paberet akk tun. Tp sampai sekarang x pnh buat sendiri lg. Heheee ;)

Amie said... [Reply]

Lontong memang sedap kan Tun... tapi kak amie suka makan yang orang buat, kalau makan hasil air tangan sendiri macam tak berapa selera pulak he hehhehe.

Asyifa Mustaffa said... [Reply]

itulah...dah diberi hak utk mngundi...dah diwarkan segalanya...msih ttp x nak mencuba utk diubah....jdinya bila mnyk naik....nak kcoh je la bolenya....mmg x bole nak ubah dah la....rakyat didahulukan apa ke nmanya gini...

Panas hati ni....sejuk bila tgk lontong Tun...:-)

Rohah said... [Reply]

ayooo Tun..akak teringin makan la...tp malas nak buat..suke..

LiNa_Pg said... [Reply]

Assalam Tun, walaupun akak ni bukan peminat lontong tp tengok lontong Tun ni buat akak lapar pulak...