Friday, August 30, 2013

Murtabak Ayam


Assalamualaikummm :)

Gambar dlm folder lagi.. wat bulan puasa aritu. dh lama teringin nk wat murtabak, tp nk kumpul kumpul kerajinan tu yg susah tuu.. tun biasa wat mini murtabak yg guna kulit popia tu je. senang.. byk kerja sangat2, weekend ni jadi tuan rumah utk program usrah. paling pening bab nk sediakan makanan..huhu.. dapur tu dh tunggang langgang byk ngat bahan2 nk masak /sweat



nway.. murtabak ni sgt struggle nk buat okey.. xde skill... byk yg pecah terburai..hahaha... tp rasa sedap :)  tun berjaya bungkus separuh je, separuh lg bungkus dlm kulit popia.. ;p

Murtabak
Resepi: Joayee@myr
Sumber: tun telani

Bahan-bahan:


Kulit Murtabak: refer resepi Roti Canai

Inti Mutabak:
  • 300g mince meat- tun guna mince chicken
  • 2 bawang besar-potong dadu
  • 3 bawang putih-potong dadu
  • 4 sb rempah kari
  • garam+perasa secukupnya
  • **1 bawang-potong nipis2
  • **6 biji telur-atau secukupnya 

Kuah Bawang:
*1 bawang besar (atau bawang merah)-potong nipis2
*cuka, gula,garam,air, color merah- secukupnya
campurkan semua bahan diatas *. dan rasa.

Cara-cara:

  • tumis bawang, bawang putih, masukkan mince meat, rempah kari. masukkan perasa. masak hingga kering.
  • bila daging sudah suam, campurkan bahan **. kacau hingga sebati.
  • kibarkan doh roti, atau tarik nipis2. masukkan sedikit inti, lipat
  • goreng dgn api perlahan hingga masak.

5 comments:

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

rajin sungguh adik akak sorang ni.. kalau akak.. mmg tak terbuatlah murtabak ni..

Rose Azadir said... [Reply]

Hi…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com

ibh_sue said... [Reply]

Tun. Kalo akk pun,mmg gn kulit popia ja. Senang keja. X rajin nak uli n tebor sendiri. :)

mala said... [Reply]

guna instant paratha pun boleh utk kulit dia :-)

Gee® said... [Reply]

Tun..! oder martabak 2 ketoi...