Tuesday, October 8, 2013

Ayam Selasih Vietnam


Assalamualaikum /hihi

Alhamdulillah.. alhamdulillah.. b4 this my usrah-mate ada ckp, kalau kita nk marahkan org, atau ada rasa tdk puas hati, atau dengki, dan yg sewaktu dgnnya, cepat2 baca al-fatihah, sedekah dkt dia. Jd kita tukarkan apa yg sepatutnya dosa (marah, dengki, x puas hati) kepada pahala (sedekah al-fatihah).. itu yg tun cuba utk trainkan diri. sbb kalau duk fikir, kelebihan yg Allah bg kpd orang lain berbanding kita, mmg kita tdk akan bersyukur. Jd sblm start melarat2 perasaan tdk puas hati, perasaan dengki tu, stop terus dgn stat bacaan al-fatihah tu. InsyaAllah, smg kita jd org yg lbh baik :) tulis sbg ingatan utk diri sendiri nih.

ok la. uztazah tun suka bg tazkirah skrg ni :D kepala tgh weng ni sbb terlampau penat. penat otak dan penat fizikal. rasa2nya sblm ko 10 dh ting tong mlm ni /blur


Arini nk berkongsi resepi yg tun usha dlm buku Mel. pegi umah GMM nih mmg kompom akan jumpa buku resepi best2. hihi.. xde bawa pen, jd snap gambo resepi.. hihi... misi menggunakan daun selasih dalam masakan. Alhamdulillah, resepi chef wan ni mmg sedap. kalau ada yg suka daun pudina tu, blh ikut resepi asal guna pudina ye.

Ayam Selasih Vietnam
Adaptasi dr: Ayam Pudina Vietnam, Buku Masakan 'Ayam' Chef Wan
Sumber: tun telani

Bahan2
  • 600g ayam - dipotong kecil
  • 3 batang serai- ketuk
  • Garam
  • 1 bj limau nipis- ambil jus
  • Segenggam daun pudina
  • Kacang buncis secukupnya - ni tun letak sbb malas msk sayur :p

Bahan Perap
  • 1 bj bawang besar
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 cm halia
  • 1 sb sos ikan
  • 1 sk serbuk lada putih

Bahan kisar
  • 10 tangkai cili merah besar 
  • 1 sb belacan
  • 2 btg serai
  • 1 cm halia
  • 4 ulas bawang putih

Cara2
  • Kisar bahan perap, dan gaul ayam dengan bahan perap. Simpan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 2 jam
  • Panaskan minyak dan tumis serai sebentar. Masukkan bahan kisar dan tumis hingga naik bau.
  • Masukkan ayam yg diperap dan goreng hingga ayam masak. Masukkan daun selasih, kacang buncis, jus limau nipis, dan perasakan garam.
  • Siap.




11 comments:

Mel said... [Reply]

assalam tun, mel dah amik anak selasih baru menggantikan yang mati hari tu. Seronok datang balik dah ada selasih kat rumah. Lama sudah buat ayam yang sedap ni tapi idok lerr pernah share dalam blog..Alhamdulillah tun dah share, i cnp je nanti dalam entri..*malas taip* kuikuii

Tina Othman said... [Reply]

Tun

Terkesan kat hati tazkirah tu, yelah kan kekadang klu ikut sakit hati mmg boleh tambah dosa sb nak maki je, bagus jgk sedekah fatihah dpt kita pahala

Bestnya menu ni, tapi ada pudina saya kureng sikit

Gee® said... [Reply]

Sedapnya ayam selasih Ustazah Tun tu... bak nk sepiring....

LinRosly said... [Reply]

Assalamualaikum Tun :)
Mudah dan senangnya bahan2nya ni...nampak sedap..

Qhaifa Nur said... [Reply]

doakan yang baik untuk mereka kan...
sedapnya ayam selasih ni...bole try nanti..

LiNa_Pg said... [Reply]

assalam Tun,
kelainan rcp ayam ni..menarik..
masuk list..rcp ayam harus cuba..sudah pening ngan selera anak2 asyik makan ayam jerr

ZalinZalina said... [Reply]

Tun..kesian kak ina..kak ina tak kenal daun selasih..adeiiii..

Mama Hawa/Mama Nani said... [Reply]

As salam Tun cayang ♥♥
Rindu ah nk berblogging semula hehehe. ... rajin lah tun nie byk resipi2 menarik yg dah mama miss

Rohah said... [Reply]

ye ustazah Tun..tq atas tazkirah..hehee
sedap la kan klu masakan kita ada aromacpudina atau selasih..leh try nti

❤Kamsiah❤ said... [Reply]

bagusnya menyelitkan tazkirah bersekali dgn resepi...

masakan ayam ni mesti dicuba..:)

zana fahmi said... [Reply]

Tak aci arr...tun dah pegi rumah Mel. Kita ni dekat juga, bila nak sampai? Org Johor dah jumpa hari tu.