Sunday, January 25, 2015

Chilled Oreo CheeseCake


Assalamualaikummmm :)

Alhamdulillah.. masih diberi ruang dan peluang utk berblogging :) dh nak habis bulan januari. cepat betul masa berlalu.. harith pon minggu depan dah masuk 5bulan.. besar dah sayang mama.. xsabar nk tunggu harith 6 bulan, mama dah berkobar2 nk buat puree. since last month dah sibuk baca blog pasal baby's puree n finger food.. nnti blh wat n3 pasal baby's food pulak.. hihi...


nway.. cantik tak kek tun?? hihihihi... bg seorg yg keras kejung tangan, tun berbangga dgn hasil kek kali nih.. hehehe.. nmpk sgt comel.. tun gunting lubang2 bentuk love atas kertas A4 je, pastu dust dgn cocoa powder ^^ nak paip munger2 xpandai, ni je la yg boleh buat.. 

dh lama peram resepi chilled oreo cheesecake nih.. encik laling mmg hantu cheesecake. pastu last month masa adik tun dtg tun pesan belikan halal gelatin, sini susah nk cari. pastu encik laling balik dr outstation beli lagi halagel nyer gelatin. so dh xde excuse xnak buat nih..


Personally, tun prefer baked cheesecake.. tp ikut selera masing2 la kan.. ni buat semalam, dh licin dah pon arini. hahaha...whipping cream byk lagi, lepas ni nk cabar diri dgn chocolate indulgence pulak.. chaiyok2!! 

Chilled Oreo CheeseCake
Resepi: Kama
Sumber: kak liza, tun telani

Bahan2:

Dasar Kek
  • 200gm biskut oreo(buang krimnye)
  • 80gm butter cair

  • campurkan butter & biskut yg telah dihancurkan,tekan dlm loyang
  • ratakan & simpan dlm peti ais selama 20 minit.

  • Bahan Kek
  • 250 cream cheese
  • 200gm non dairy whiping krim
  • 1 sudu kecil lemon jus (x letak pun xpe)
  • 1 1/2 sudu besar gelatin + 100ml air panas
  • 60gm gula halus
  • biskut oreo 1 paket..hancurkan 3 suku..buang krimnye dan selebihnya buat deko..

Cara-caranya:-

1.Putarkan whipping krim hingga jadi krim..ketepikan
2.Putarkan cheese, gula hingga kembang, masukkan gelatin, lemon jus putar sebati..
3.Campurkan whipping krim, kaup balik perlahan2..dan campurkan oreo hancur td, boh dlm loyang yg ade dasar kek td..dan sejukkan dlm peti ais selama 4 jam...leh deco ikut suka...

8 comments:

Nooriah Abdullah said... [Reply]

nampak sedap betul lah Tun, lepas ni rasa nya kaknoor lagi tayang kot hahaha verangan dulu ni..

Cheq Sue said... [Reply]

cheq sue pulak tak gemar cheese cake versi chill ni tun.. kalau yang bakar tu memang hantu la. cuma nanti nak try jugak tengok kejadiannya macam mana...

Nina Mirza said... [Reply]

As'salamualaikum Tun,
Memang cantik cake Tin! Suka Nina tengok.... Kemas jer
Nak mintak sikit dah licin~ huhuu~

zana fahmi said... [Reply]

Favourite aziz ni Tun. Ibu tak pandai buat 😁 tun berani mncuba tak mcm kakpb.

Umie Jazz said... [Reply]

Assalamualaikum tun..rasa cam nk ngendeng jer tapi jauh..kena la buat klu cenggini..peberet nih...

Wani said... [Reply]

salam tun.. ingatkan bake kek ni rupanya chill jer.. ni pun hantu cheese jugak ni .. hii sabar la dulu nak buat..

Yana Shaiful said... [Reply]

cantik sgt kek tun..k.yana slalu beli je kek cis..klu bt sure xlaku.. k.yana sorang je mkn..anak2 & husben xsuka mkn cream cis ^_^

Rohah said... [Reply]

Assalam Tun...akk pun da lama x baking2..rindu kesumat juge ni..lps ni mesti byk menu utk baby dr blog Tun..😍