Saturday, January 31, 2015

Indulgence Chocolate Cheese Moist Cake (ICCMC) yg xcukup sifat..huhu



Assalamualaikummmm~~~~~

Alhamdulililllah.. alhamdulillahhh... tun dh selamat sampai kat kampung malam td.. lamaa betul perjalanan.. huhu... sbb KL cuti smp selasa (hari wilayah + taipussam kalau xsilap), jd traffic jam teruk sket masa nk kuar ke tol gombak.. tgh2 heavy traffic ni, 2tempat JPJ tiba2 rajin wat road block.. huhuhu... jadi semakin slow la traffic.. pkl 4 lebih dr klia, pkl 10 lbh baruu sampai umah. kesian harith kepenatan.. 

Nway.. kek ini terhasil dari misi mnyelamatkan whipping cream sblm balik kg.. dh lama duk usha resepi, tp nmpk sgt complicated, jd xcukup rajin nk buat. kali ni semangat lebih sket nk bg encik laling makan.. hihi.. tp opkos cari resepi yg guna cheese sbb encik laling peminat tegar cheese cake :)

Tun cuba resepi kek yg baru sbb ni yg paling senang, dn nmpk sedap.. mmg sgt2 senang dan alhamdulillah, hasil kek dia sgt cantik dan moist :) mmg a keeper recipe, alhamdulillah.



Eggless Moist Chocolate Cake
Recipe: Aliciak
Sumber: tun telani

Cake Ingredients
  • 1 1/4 cups flour
  • 1 cup sugar
  • 1/3 cup unsweetened cocoa powder
  • 1 tsp baking soda
  • 1/2 tsp salt
  • 1 cup warm water
  • 1 tsp vanilla extract
  • 1/3 cup vegetable oil
  • 1 tsp distilled white or apple cider vinegar

Preheat the oven to 350 degrees F. In an 8X8 square pan/dish, mix together flour, sugar, cocoa, baking soda, and salt with a fork, making sure it is really blended together. Add the water, vanilla, oil, and vinegar, and again, mix together so that it's really blended together. Use a spatula to scrape down the sides if necessary.
Place in oven and bake for about 30 minutes, or until a knife comes out clean. Cool on a rack completely (2 hours).

*** utk wat 3 layer, perlu 1 setengah adunan kek coklat nih..

Resepi kek indulgence versi kak lina pg ni sgt senang sbb xde guna telur dalam mousse dia.. tp xtau mana silap nyer, adunan mousse tun tercair sket.. hehe.... pastu tgk la tuu, punya laa ayu kaup balik whipping cream, smp ada lagi ketul2 yg x sebati.. kih kih..

pastu sbb tun xde loyang yg sesuai, dan xde cake ring, jd xdpt buat kek yg tinggi. adunan cream cheese dan mousse xhabis layer lagi dh melimpah loyang tu.. kih kih... chocolate ganache pon xbuat.. tp alhamdulillah, sedappp sgt2.

tun copy resepi asal utk rujukan nk buat lagi nx time :)





RESEPI INDULGENCE CHOCOLATE CHEESE MOIST CAKE
By : LiNa Pg
Rujukan: Kak Zu (CCMC) , Evelyn Gemina
Dicuba oleh: tun telani


LAPISAN KEK
Boleh guna mana2 resepi kek kemegaran - tun guna resepi atas nih

LAPISAN CHEESE

Bahan-Bahan
  • 250 gm creamcheese
  • 120 gm gula castor
  • 150 gm uht whipping cream (LiNa Pg guna non diary-itu jer yg ada)
  • 1 tbsp gelatin
  • air panas secukupnye (~60ml )

Cara-Cara:

  • Biarkan cheese pade suhu bilik. Bile dah lembut putar cheese dan gula castor hingge kembang.
  • Pukul whipping cream hingga kental.Ketepikan
  • Taburkan gelatin ke dalam air panas.Biarkan kembang.Kacau hingga larut.Kalau tak larut, panaskan secara double boil.Sejukkan
  • Masukkan gelatine ke dalam adunan cheese dan kacau sebati.Kaup balik dengan whipping cream hingga sebati.Ketepikan

CHOCOLATE MOUSSE

Bahan2:
  • 300 gm whipping cream
  • 1 tbsp gelatine ( cairkan dengan 60 ml air panas )
  • 50 gm serbuk koko + 100 gm gula icing ( satukan dengan air suam 1/2 cawan, jadikan pes )LiNa pg guna 1/2 cawan serbuk koko+1/2 cawan susu-double boil- nota tun: nx time tun nk letak air sikit2 hingga jadi pes
  • 1 tbsp nescaffe + 1 1/2 tbsp air panas ( pilihan ) (LiNa Pg xletak)
Cara-Cara:

  • Putar whipping hingge softpeak.
  • Satukan kesemua bahan dengan kaedah kaup balik.Ketepikan

CHOCOLATE GANACHE/TOPPING

150ml whipping cream
350g dark chocolate
1 tbsp butter - cairkan

Cara2 membuat ganache:
1. Panaskan whipping cream secara double boiler hingga berbuih di tepi periuk.
2. Masukkan coklat & mentega, kacau hingga cair & tuang atas kek.



sbb xmuat loyang kan, jd adunan cheese dan mousse yg belen tun letak dlm cup kecik2 layer ngan oreo.. yg tu hbs dulu.. haha.. cara layer yg betul refer bawah ye :)


CARA MELAPIS KEK

Paling bawah => Lapisan pertama - KEK
Lapisan kedua - Coklat Mousse
Lapisan ketiga - KEK
Lapisan keempat - Cheese
Lapisan kelima - KEK
Lapisan keenam - Coklat Mousse
Akhir sekali salut keseluruhan kek dengan lebihan coklat mousse
Sejukkan kek di dalam petisejuk beberapa jam (semalaman pun ok)
Tuang ganache ke seluruh kek.

Hias ikut creativity masing2



8 comments:

Mel said... [Reply]

mel pn suka cheese cake. Tp nk buat tu..alahai xde nk perabis..sbb cepat muak kn
Dakpe satu hr mest try.

singgah kl je tun.esok g & selasa balik.pasport mati.againn.xde pilihan.:(

LiNa_Pg said... [Reply]

Mouth watering sudaaa....alamak tergoda abes ngan ICCMC Tun ni..
Mekasih ya Tun sudi cube n bg credit ke TMK

Wattie said... [Reply]

Assalamualaikum Tun,
Cantik dan sedap sangat nampak kejadian kek Tun, rasa macam nak ngap yg bentuk luv tu.

Wattie said... [Reply]

Assalamualaikum Tun,
Cantik dan sedap sangat nampak kejadian kek Tun, rasa macam nak ngap yg bentuk luv tu.

khairiah khaizu said... [Reply]

sedapnya, tapi akak tak berani nak makan sangat.....kalau makan x berhenti2 nanti hehehe

Nooriah Abdullah said... [Reply]

assalam Tun, nampak sedap la kek ni, tapi tulah cara nak melapis tu buat maktok seriaw takut tak jadi sbb banyak sngttttt kannn

Nooriah Abdullah said... [Reply]

assalam Tun, nampak sedap la kek ni, tapi tulah cara nak melapis tu buat maktok seriaw takut tak jadi sbb banyak sngttttt kannn

Rohah said... [Reply]

Akk masih dlm angan2 utk buat kek ni...
Ada rezki pasti jd suatu hari nti...mmg nmpk yummeh sgt2.