Tuesday, June 11, 2013

Ayam Phat Phet


Assalamualaikumm :)

Alhamdulillah.. sejak dua menjak ni bintulu selalu hujan.. jd xde la kepanasan dalam rumah.. bila hujan lebat2 ni, teringat pula kat musim tengkujuh di kampung, mmg masa kecik2 dulu selalu juga banjir. tp xla sampai naik atas rumah. mmg kalau musim banjir tu, kami sepupu-sepapat pakat naik basikal keliling kampung tgk kawasan banjir. hihi.. rindu zaman2 tu, skrg semua pun bawa haluan masing2. jumpa pun jarang2. 

nway.. udah2 ler feeling nostalgia tu.. tuan rumah tgk emo sebenarnya, kene tinggal lagi.. my laling minggu ni ke Kuching.. stat next week till early nx month ke semenanjung :((  bila staff belum cukup jd mcm ni laa.. org yg sama je perlu buat semua benda. ada sape2 yg volunteer nk teman tun kt sini? hihi...


ok lah.. menu ulang tayang.. ayam phat phet yg menjadi kegemaran laling tun.. mmg sesuai kalau rasa mcm nk berdiet sbb ayam x perlu digoreng dan resepi xletak santan. dh lama betul x buat ni. biasa lah, dh betul resepi yg nk dicuba kan. ramai yg dh buat ayam phat phet ni.. tun kongsikan lagi sekali ye :)

Ayam Phat Phet
Resepi: widad@myr
Sumber: tun telani

Bahan A (Blend)
  • 5 biji cili padi(me guna 3 je)
  • 2 hiris halia
  • kunyit hidup (me guna tsp kunyit serbuk)
  • 1 atau 2 batang serai
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 biji bawang besar

Bahan B
  • 3 keping ayam
  • 1 batang serai
  • 1 asam keping
  • 4 helai daun limau purut
  • 2 sudu sos tiram - tun tambah
  • sedikit Garam dan Gula
Cara-cara
  • Blend bahan A dan tumis hingga naik bau
  • Masukkan bahan B dan air (ikut byk mana kuah yg nak, tun letak around 1-2cup).
  • masak till mendidih, n kuah nmpak pekat.
  • done ^^

Perhatian: Blogspot tun mempunyai masalah tidak dapat menghantar komen di mana2 blog yang menggunakan embedded komen. Sorry for those who comment here but I can't comment on their blog.

15 comments:

LiNa_Pg said... [Reply]

Assalam Tun,
kak lina pun dah lamaaaaa sangat tak buat ayam phat phet ni.Rasanya tadak kot kat TMK hehe..buat jaman dulu time berjinak2 ngan myR..
Tengok ayam phat phet tun ni terasa nk buat lak hehe

Norzila Zakaria said... [Reply]

sedapnye kak tun gini mau habis diet jugak ni betambah..kena tinggal lagi ke kak..sama la kita..zila pun this week asben g kuching..alone malas masak..

Mel said... [Reply]

assalam tun, tak pernah cuba pula..tapi resepi ada daun limau purut tu, jadi mesti sedap ni.

sabo jela tun, dugaan berumahtangga. ecehh..pandai nasihat orang, kalau daku kena tinggal pun mau meroyan!Borak dengan kawan2 blogger je, dah kawan serumah sik da.kekekeke

Sury Abil said... [Reply]

Sabo je lah ye,dh nasib asyik kena tggal sorg..hehhehe
Ayam tu sesuai tuk bediet ekk,blh le buat nnti...kite ketinggalan ketaapi ni tu x prnh cuba lagi..hee

Sidratul Muntaha said... [Reply]

ayam phat phet
base ape ni kak?!
tgh pikir2 ni.
sat lagi google la kot

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said... [Reply]

Simple ajer masak ayam phat phet ni ye Tun... boleh cuba nanti ni :D

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

jom akak temankan nak... sekali ngan paket makan & tempat tinggal kan.. pastu hari minggu bwk akak jenjalan bintulu ye? hehehe...

ayam phat phet.. menu siam ke tun? lom pernah cuba lagi..

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

*pakej*

Nadz Nazharzan said... [Reply]

Assallamualaikum Tun..

Tun, kak Nadz datang bawa lontong ni. Nak tukar sket dgn lauk ayam tun tu.. Tak pernah buatlah lauk ni tp pernah dgr nama lauk phat phet ni.. Rasanya cam masakan siam ye? Hihihii.. en hubby org Johor kan. Kenalah tau makan lontong..heheee...

Yana Shaiful said... [Reply]

salam Tun cayang ^__^

~~feveret k.yana gak nii..meme slalu bt tapi resepi campak2 sndiri je blaja ngn org siam kat kg..resepi yg ni k.yana lum try g..nnt nk try gak

zana fahmi said... [Reply]

Kesian Tun, keseorangan ye? Meh la turun Sabah bila free!
Resipi ni mcm sesuai utk org demam, kakpb nak cuba nanti sb seminggu ni kami sekeluarga 'tumbang' semuanya.

Rohah said... [Reply]

Sedap mkn phat phet..akk pernah buat tp tak publish..klu dah lama sgt, majalah mana satu pun tak tahu..

Ayu said... [Reply]

Assalam Tun, ayam phat phet belum pernah cuba..tapi memang pernah dengar..tengok bahan2 pun dah tahu sedap..memang secukup rasa..

Nadz Nazharzan said... [Reply]

Tun..oooo...tun... Mana tun ni?? Ayam phat pet dah habis.. Nak menu lain pula...hehehee

EmbunRosaliza said... [Reply]

Assalam tun sedap nampak ayam phat phet tu, terliur tgk