Friday, June 7, 2013

Yong Tau Fu


Assalamualaikummmmm :)

arini tayang menu buka puasa kami semalam.. yong tau fu ni antara menu wajib yg tun akan buat masa bulan puasa. mmg sukaa sgt2 makan yong tau fu. dulu masa zaman kat kolej ada jual yong tau fu ni kat pasar malam tepi kolej, mmg sedap sangat, tp belacan dia kuat betul. tun makan sikit je pun, lepas tu sure duk bersin2, silap haribulan blh demam terus. mmg xtahan... skrg alhamdulillah, tun blh makan masakan yg ada belacan, tp blh tolerate belacan sarawak je, sbb dia guna udang geragau yg fresh utk buat belacan. kalau udang kering pun mcm tu jugak, mmg cari nahas kalau guna udang kering biasa tu.. huhu.. 

yong tau fu guna apa2 yg ada je.. hihi.. tun xleh makan kangkung, jd tun celur bendi je utk sayur dia. pastu wat chee cheong fun.. kalu nk resepi chee cheong fun tu, refer n3 lama tun kat SINI atau SINI ye.


kuah tun masih guna resepi minami.. mmg senang dh sedap :)

Kuah Yong Tau Fu
Resepi: Minami@myr
Sumber: Kak Ika, tun telani


Bahan-bahan ( 5-6 orang )

  • 10 tangkai cili kering - tun guna 3 sb cili giling
  • gula melaka atau kurozato>>yg ni anggaran kita 3 atau 4 sudu besar gula melaka yg dah dihancurkan
  • bijan goreng
  • gula(kalau kurang manis)>>Lebih kurang 1/2 sudu besar - tun xletak
  • 1 s.k garam
  • 3 cm belacan>>Belacan ni kita blend sekali dgn lada kering yg dah digoreng td
  • 300 ml air
  • 1 sudu besar minyak
  • 1 1/2 s.b tepung jagung dibancuh dgn 50 ml air>>yg ni terpulang
  • sedikit ajinomoto - tun tak letak
  • 1 sk sos tiram - tun tambah 
  • 1 sb kicap manis- tun tambah

Cara-cara
  • Masukkan minyak dalam kuali. Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang kecil.
  • setelah garing, angkat dan blend cili kering dgn sedikit air. - tun skip ni, tun tumis cili giling dan terus tambahkan air dan bahan2 lain.
  • panaskan air bersama gula melaka. Masukkan cili yang telah dikisar tadi dan juga belacan.
  • setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
  • masukkan garam, ajinomoto dan gula(jika gula melaka kurang manis).
  • masukkan bijan goreng dan siap untuk dihidang bersama chikuwa, kanikama dan lain-lain

utk sup, tun tumis bawang putih dan halia, pastu boil air dlm 3 cawan, tambahkan kiub ayam dan sedikit garam. tun celur bahan2 yong tau fu dlm sup ni juga.


Perhatian: Blogspot tun mempunyai masalah tidak dapat menghantar komen di mana2 blog yang menggunakan embedded komen. Sorry for those who comment here but I can't comment on their blog.

12 comments:

Tina Othman said... [Reply]

Rajinnya buat sendiri, kita biasa beli je, yg penting kuah kena sedap kan nyummm

ina ku said... [Reply]

akak masa duk auckland dulu rajin dan semangat la buat. tp bila balik sini rajin dan semangat beli jer yong tau fu ni, hehehe..

Amie said... [Reply]

Kesiannya... Tun arlegik belacan ye.
Lama kakak tak buat ytf... terliurlah Tun!

Mel said... [Reply]

lama dah tak makan yong tau fu..last makan masa 2008 rasanya..uhu

dulu mel pun tak berapa suka belacan tapi bila dah makan belancan bintulu ni, laju je makan..Sampai beli banyak bawa balik kat mak..

EmbunRosaliza said... [Reply]

Assalam tun, akk tak pernah buat sendiri lagi ytf ni, ohh senang sangat rupanya nak buat kuah tu ya. tq ya tun

Qhaifa Nur said... [Reply]

hari tu ada belajar dengan makcik nak buat kuahnya...mudah juga

dulu suka makan ytf ni...tapi sekarang jarang beli

LiNa_Pg said... [Reply]

Assalam Tun,
yang ni memang tak pernah buat..selalu main tunjuk2 ajer kat pasar malam...tiada kerajinan haha
Sedap dan menarik yong taufu hasil air tangan Tun ni..

Chah said... [Reply]

Suka yong tau foo..fefeling mcm tgh diet jer...cuma rasa sedikit ragu2 je dgn balls yg dijual tu semua...

Gee® said... [Reply]

Lama tak makan yong ni... nk ckit!

zila norazila said... [Reply]

mmg rajin tu kan..akk klu teringin beli jew kt pasar malam..:)

Bbwana adienia said... [Reply]

sedapnya yong tau fu..

tun_telani said... [Reply]

kak chah ku cayangg... komen kt page sndiri sbb xleh komen page akak..hihi.. tun pun ragu2 ngan fish ball segala bentuk kalau jual timbang tu.. sbb tu beli yg peket2 yg ada halal jakim walaupun ada yg agak mahal :)