Monday, June 17, 2013

Tiapia Kukus


Assalamualaikummmm~~~

arini nk tayang menu lunch 2 hari lepas.. sorry laa gambar xde hasil seni langsung. kalau letak lada merah atas tu cantik sket kot.. pastu sbb hari agak medung dan tun x pandai adjust setting kamera, so gamabr gelap sket gmbr. xpe lah.. asal ada gambar je kan..

hmmmm.. maybe ni n3 last buat sementara waktu nih. my laling wont be around till early nx month :( so as usual, i can't really be bothered to cook anything just for myself. dinner smlm mkn biskut, pagi ni pun mkn biskut..  tragis x? ada sapa nk amik tun jd anak angkat x? huhu... lagi pun, will be extremely busy sbb baru tau ada the first 3 chapters of my thesis need to be submitted ASAP. /sweat  masa wat master b4 this, final sem baru submit.. ni baru 1st sem dah perlu submit.. huhu..

hatchery at uni
ok lahh.. back to the recipe.. resepi simple2 sbb pemalas. masak time my laling balik for a couple of days b4 dia ke semenanjung. ni la salah satu kebaikan duk sini, ikan tilapia dan keli fresh from kolam kat uni. b4 this ada juga ikan patin and few others ikan, tp skrg cuma ada tilapia dan keli. keli dia besar2.. takut nk mkn. pagi tepon ckp nk ikan, then pegi hatchery pakcik yg jaga tu tangkap kan :) ikan hidup2 wat balik umah.


resepi with minimum ingredient sbb nk menghargai ikan yg sgt fresh :)

Tilapia Kukus
resepi: tun telani

Bahan2:
  • 1 ekor tilapia saiz sederhana
  • 2 ulas bawang putih- tumbuk
  • 1/2 inch halia- tumbuk
  • 1 bj limau kasturi
  • 1 tangkai daun bawang
  • Garam- sekucup rasa
  • Brokoli- tun saje letak sbb malas nk masak sayur

Cara2:
  • Bersihkan ikan.
  • Campurkan bawang putih, halia, perahan limau kasturi dan garam, lumurkan pada ikan.
  • Tabur daun bawang.
  • Susun brokoli sekeliling jika suka.
  • Kukus sampai masak.


Perhatian: Blogspot tun mempunyai masalah tidak dapat menghantar komen di mana2 blog yang menggunakan embedded komen. Sorry for those who comment here but I can't comment on their blog.

15 comments:

Mas said... [Reply]

tun..
sedap tu kukus ikan fresh...terasa2 manis ikan tu....

Gee® said... [Reply]

Tun, ikan tilapia fresh ni kalau bakar bodo pon sedap taw... cicah kicap lada... sedappppp... mmg tak sempat nk deko segala bagai... siap masak terus ngap!

LiNa_Pg said... [Reply]

Simple jer rcpnya tu..but look tempting..

Norzila Zakaria said... [Reply]

dapat plak ikan fresh kak tun..xleh cakap apa la stim memang terbaik ler..

Amie said... [Reply]

walaaa Tun... yang fresh tu laaa yang sedap sangat... ni yang buat nak makan berekor ekor ni

Chah said... [Reply]

Alolo nk kena tinggal lagi eh??

Uihh...tu sekor tu mkn berdua atau 2 ekor tun mkn sorang? Kekeke....sedap dpt ikan fresh...xyah byk ramuanpun ikan tu itself dah menyerlah....

Chah said... [Reply]

P/s k.chah boleh masuk blog tun thru henpon...tp kalau guna lappy tu yg ada antu kenit dtg menyakat seterusnya berlakulah fenomena ter gantung itu laptop....:(

Mel said... [Reply]

sedapnya dapat ikan segar..kalau buat kukus, hubby laju je makan.

lama dah tak makan ikan keli..meh hulur sikit kalau ada..tak jumpa keli langsung di sini..waaaa

Rohah said... [Reply]

sedapnyer dapat makan talapia..ikan ni menjadi pebret akak sepanjang tahun.heheee..

cik cek said... [Reply]

Nyum...nyum...ikan kukus...makanan sihat...bdn sihat ...otak pun cerdas..kan tun...:)

EmbunRosaliza said... [Reply]

Sedapnya siap ngan sayur sekali tu yg bestkan, tak susah2 nak msk sayur bagai heheh. Manisnya ikan tilapia segar dari kolam ni, untung la tun dpt ikan segar

Tina Othman said... [Reply]

Nyummmm sedapnya

Ayu said... [Reply]

Assalam Tun,
marilah jadi adik angkat akak..tapi dengan syarat kena jaga adik2 3 orang tu ya..makan ditanggung beres punya..heheh..ikan tilapialah salah satu ikan air tawar yang akak makan ikan2 lain seperti patin dan keli tak pernah makan sebab mak akak tak pernah masakkan dulu, so sekarang akak pun tak reti nak makan..heheh ..ikan tilapia kat sini mahal juga tau..kalau fresh lagilah sekor boleh hingga s$5..

zana fahmi said... [Reply]

Nampaknya kita serupa la tun, kakpb lps entry yg baru ni akan senyap seketika kot. Encik suami bermalam di sekolah, camping apa tah 3 hari kat situ.

Tun, akak copy paste resipi kari laksa cina tau.

Qasey Honey said... [Reply]

wah menu sihat ni..ikn pon fresh lg tu..tntu sedap