Friday, June 14, 2013

Curried Dori Tempura


Assalamualaikum :)

Alhamdulillah... berjaya menyiapkan assignment walaupun pada mulanya kepala dah berasap2 dan nmpk mcm xkan siap.. hihi.. paper kali ni sgt susah sbb topik yg dikarang bukan dlm bidang yg tun pernah belajar secara mendalam. tp dh higher education ni, mmg perlu byk membaca je. supervisor just bagi nasihat sikit2. so, nk tak nak, buat lah sendiri semua. bukan senang nak senang. kan? berusah je lah..

ok lah.. sbb rindu nk bw, jd n3 cepat2 je lah.. pasni nk study sbb ptg nnti ada lab. bersedia utk meng-garangkan diri, sbb awal2 kelas ni xleh bagi muka sgt, nnti susah nk handle students. 


ikan dori yg mmg dh jd main fish kat umah ni bila malas nk ke pasar. nk beli ikan lain kat supermarket mcm x bape fresh, so beli frozen fillet je lah.. kali ni tun cuba2 wat tempura pulak. versi pedas ni.. kalau xnk pedas kurangkan kari tu ye :)

Curried Dori Tempura
resepi: tun telani

Bahan2:
  • 500 g fillet ikan dori- potong jejari
  • 1 biji telur
  • 1/4 cawan susu
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1/2 sk serbuk cili
  • 1/2 sk serbuk kari ayam atau ikan
  • 1 cawan tepung
  • 1/2 sk baking powder

Cara2:
  • Satukan semua bahan2 batter dan gaul hingga tidak berketul.
  • Celupkan fillet ikan dori kedalam batter dan goreng hingga keperangan.
  • Angkat, tos dan letak diatas tisu dapur untuk menyerap minyak lebihan.


Perhatian: Blogspot tun mempunyai masalah tidak dapat menghantar komen di mana2 blog yang menggunakan embedded komen. Sorry for those who comment here but I can't comment on their blog.

5 comments:

Sidratul Muntaha said... [Reply]

owh ikan..
nmpk sedap sungguh...
*klu ikan2 ni mesti tingat HISAME HOSHIKAGE...

LiNa_Pg said... [Reply]

Assalam Tun,
kalau buat menu ni kompom anak2 suka sebab tadak tulang hehe..
Nampak menarik ni..tggu ada kerajinan boleh menerai..

Mel said... [Reply]

assalam tun. 1st time tengok hidangan sebegini..wuuu..kreatif betul!

EmbunRosaliza said... [Reply]

Assalam tun, ikan dori anak2 suka lah sbb tak ada tulang, lain kali boleh buat lauk mcm ni la pulak, nampak best je tu

zila norazila said... [Reply]

Akk jrg bli ikn dori..enth knapa..tp mmg suka mkn..menu sedap ne tun..nnt akk nkbtry jgk tau..tq..