Monday, August 5, 2013

Biskut Raya 1434H: Chocolate Chips Cookies with Almonds


Assalamualaikumm :)

tayangan biskut raya terakhir utk tahun nih..buat 4 jenis je sbb kt umah mama dan kakak dh bawa blk biskut jugak. tayang nyer 3 sbb satu lg mcm xberapa nk menjadi.. hihi.. kita tunjuk yg jd je ye, kalau yg x jadi tu xyah nk tunjuk2, kesian kt org yg menerai resepi kita nnti.. 

ni biskut chocolate chip favourite tun. dh few years tun guna resepi yg tun olah dr buku resepi pemberian my laling :x ni la cookies yg duk ulang2 buat, kdg2 tambah kacang2, kdg2 buat plain, kdg2 tambah cocoa powder jd lbh chocolaty. ada yg hairan tgk xde telur dlm resepi nih. tp mmg xde telur, dan masih sgt rangup dan sedap :D


utk raya kali nih, tun buat cookies ni tambah badam cincang. mmg biasanya ni laa biskut yg paling cepat habis :)

Chocolate Chips Cookies with Almonds
Resepi: 500 cookies and bakings Cookbook
Olahan: tun telani

Bahan2:
  • 1 cwn butter/margerine
  • 3/4 cwn gula perang
  • 2 cwn tepung gandum*
  • 1 1/2 sk baking powder* (* ayak bersama)
  • 1 sk vanilla
  • 1 cwn chocolate chip
  • 1/2 cwn chopped almonds - sangai dahulu
  • 1 sk garam (kalau guna butter, kalau marjerin x perlu sbb dh masin)

Cara2:
  • Pukul butter dan gula sampai kembang. Masukkan esen vanilla dan pukul lagi.
  • Masukkan bahan yang di ayak dan gaul sebati.
  • Masukkan pula chocolate chips dan badam dan gaul sebati lagi.
  • Masukkan dalam peti sejuk sebentar jika ingin cookies terbentuk cantik.
  • Sudukan atas loyang (me x letak gris sbb cookies bila bakar dh sedikit berminyak). Jarakkan sbb dia akan mengembang.
  • Bakar 180 degree, lbh kurang 20 minit (ikut oven). Tunggu sampai agak sejuk baru alihkan ke dalam bekas kedap udara.
  • **Cookies agak lembut ketika panas dan akan mengeras setelah sejuk.

7 comments:

Anonymous said... [Reply]

Dah cuba.. sgt sedap! tq.

dZana said... [Reply]

testing

dZana said... [Reply]

Aslmkum tun.. dah 2 x post comment.. tak masuk2.. Salam lebaran n maaf zahir dan batin spjg persahabatan kita yer tun.. byk dah biskut raya tun.. akk berangan jer.. n baru nak stat enjin..

HomeKreation said... [Reply]

Salam Tun. Selamat Hari Raya & Maaf Zahir Batin dari Along sekeluaga.

Qasey Honey said... [Reply]

slm Tun..
tayangan terakhir yer..QH ade lg biskut yg lom dtayang..hehe
nmpk sedap pula..bleh try thn dpn..hihi..
slmt hari raya aidilfitri buat Tun skeluarga..maaf zahir batin

Anonymous said... [Reply]

Kalau cara2 membuat tu di sertakan dgn gmbar mst lebih menarik n lebih information😊

athirah zazali said... [Reply]

salam . sukatan ni dapat berapa banyak cookies eh ?