Tuesday, August 27, 2013

Menu Open House Aidilfitri kami :)

Assalamualaikummm :D

2-3 hari ni bintulu sangat2 panas.. /sweat  dh rasa mcm sauna dh kat umah ni.. huhu... jemur kain 2-3 jam je dh kering, agak2 kalau duk jemur lama2 blh rapuh je kain nih. hehehe... 

arini nak tayang menu open house kami hari ahad weekend yg lalu. 1st time buat open house yg jemput semua family staff kt opis my laling dan few of my friends and students. students tu ajak2 ayam je sbb uni jauh dan dieorg xde transport nk dtg. tp terharu bila ada yg sewa kereta semata2 yg dtg open house tun /please 

 mmg semput rupanya wat open house ni. selama ni mmg biasa wat makan2, tp xpernah jemput seramai kali ni.  ye la, tukang masak nyer sorang je.. nasib baik la my laling jenis yg rajin mengemas. rumah bersinar2, dr lap kipas, lap perabot, susun kerusi meja, mop lantai, semua dia yg settlekan.. tq laling! :x pagi2 celik2 mata dh masuk dapur. nasib baik juga open house kami xjadi wat tengahari, wat mlm instead, so ada full day utk siapkan semua. plg lama is bab menggoreng ayam tu.. mmg stress goreng ayam byk2 nih. xterkira berapa trip goreng. len kali perlu pastikan lauk tu jenis yg lebur semua dlm kuali.

here's my menu utk siapa2 yg nk rujukan. n also for my reference in the future. skrg dh pandai sket nk budget makanan utk jumlah yg ramai :)  klik gmbr utk resepi ye..


nasi arab gambar dr tong nasik terus. haha... 1st batch x cukup rempah sbb rempah lama xbau rempah sgt. masak 2nd batch suruh my laling beli rempah fresh, pastu gaul dua2 batch. maaf atas kekurangn.



ayam kicap berempah harum. dh biasa tu wat ni.. cuma kali ni tun tambah kerisik kat dalam :) 6 ekor ayam utk menu nih.. kecut tangan2 duk basuh ayam.. kui kui... 


Set mee kari favourite tun. tp xsempat nk merasa dh habis.. hihi.. kuah habis dulu dari mee.. huhu.. insyaAllah pasni dh pandai sket nk estimate kuah mee kari.


Sushi ni enhik laling tun yg suruh buat.. so ptg lepas siap masak semua, duk la ngadap sushi nih.. stress ooo nk menggulung n mengerat semua sbb kan beras dia melekat, jd perlu selalu basahkan dan lap pisau lepas mengerat few slices.. 


wat juga yg mcm ni. tp x byk sbb struggle nk wat byk2. huhu.. yg ni buat dlm 2 bekas tupperware kejap je habis.


tun cuma sempat buat 3 biji kek..
- eggless chocolate cake
- caramalized banana cake
- kek span  - yg ni guna resepi kek span pandan tp guna vanilla essence pastu wat belang2 nmpk cantik sket.. hihi


puding trifle base dia guna resepi kek span kat atas.. pastu campak2 je jd xde resepi.. hehe..


the only biskut raya yg tun sempat.. nmpk resepi Bebola Mentega Kacang kt blog kak Qaseh Honey semua bahan ada keecuali cornflakes, jd tun tukar cornflakes ngan rice cereals :)



12 comments:

Ayu sukatiakula said... [Reply]

semuanya nampak sedap

Gee® said... [Reply]

Wowwweeeee....!!! nak jugak...!!!

Asyifa Mustaffa said... [Reply]

Bnyknya menu...mmg jenuh ler nak mmbuatnya...apa pun..bila tgk tetamu balik dgn perut yg kenyang....mmg berbaloi rasanay...

Mel said... [Reply]

Laki i puji u punya ayam. sedap katanya..Siap tanya ape nama resepi..i jawab tak tahu sebab tak sempat tanya, tuan rumah bz..hihi..tq jemput..Balik dari rumah u, i boleh sesat lagi..Nasib baik btu ni pusing2 jumpa jalan kuar..Ape daaa rabun malam..

Mau seminggu tak hilang penat tu..dakpe2 dapat pahala & moga murah rezeki ^^

ummiaisyah said... [Reply]

salam aidilfitri tun....tahniah tun bole bukak katering pas ni...aritu sy buat gak sikit2 utk neber..tu pon nk patah pinggang..ni ada kwn nk dtg sat grup..teruih rasa nk demam!!!

Sury Abil said... [Reply]

Meriah menu..lain dr yg lain...thn ni kite x buat open house..sebb dh beraya sakan kat kampung uhuhuhu..

Nadz Nazharzan said... [Reply]

Cayalahh... mmg patah pinggang kalau wat open house
dgn sorang je tukang masak... akk dh bnyk kali rasa dah masa tinggal di perth dulu. So kalau buat open house, akk lebih suka buat menu mee or anything yg mkn dgn kuah..hahahaaa... sekali harung jer masak..hihiii... anyway, tahniah.. termeleleh air akk...

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said... [Reply]

Tun masak sorang-sorang tabik spring!!! selamat hari raya Tun

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

sedap2 semuanya...
hebatlah.. ada sushi di hari raya.. yumyum..

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

ehh.. lupa nak komen.. samalah ngan suami akak kalo akak nk wat OH (kecil2an) dialah yg tukang kemas rumah.. hehe.. ada masa lagi dia bantu juga kerja2 dapur mana2 yg dia boleh tolong.. jd taklah kita sorang kelam kabut..
akak dah 2 tahun tak wat OH.. takde mood.. tahun lepas dgn perasaan yg sedih keluarga ditimpa musibah.. mana mungkin nak bersuka ria berOH bagai.. tahun ni plak en. suami cedera & masih MC hingga 23/9 ni.. jd lupakan sajalah berOH.. apa2pun.. tahniah buat tun.. berjaya menjamu tetamu..

Rohah said... [Reply]

Wow..ngancam2 menu dia..seb baik akak jauh..klu tak habis akk mamam ni

Kak Nik Ja said... [Reply]


Assalam Tun...KNJ tak laratlah buat open haus..ari tu buat makan simple2 utk kawan2 anak 40 org pun dah kuak lentang x leh gerak...gambo pun tak terambik langsung...hihi...sedap ehh ayam kicap tu..tapi nak tabik spring kat tun..sebb buat sushi tu..renyah weiiii..makan kejap je ilang kan!