Thursday, August 22, 2013

Roti Canai


Assalamualaikumm :)

tengah pening fikir menu open house weekend ni.. plan asal nk wat nasi arab ngan meehun sup. tp tghari tu ada staff yg buat open house juga, open house kami malam. tanya siap2 menu dia apa supaya x sama, jd bila dia ckp salah satu menu bihun sup, terpaksa la tukar plan. ingat nk wat mee kari, tp my laling xnak pulak.. hmm.. menu apa yg senang2 sket ye. ada yg suggest laksa, tp x konpiden la nk masak laksa, hihi.. /sweat



roti canai yg tun buat bulan puasa aritu, bahagi kan utk buat roti canai frozen sket sbb xlarat nk menguli dan menebar byk2 kali. hihi...  tun mmg sgt2 fail bab menebar roti canai nih. mmg struggle habis. huhu... roti canai kedua yg tun try. kali ni hasil dia lebih elok.. ramai yg dh cuba resepi nih. tq pada penyumbang resepi.

Roti Canai
Resepi: Joayee@myr
Sumber: tun telani

Bahan-bahan ( 12-16 biji )
  • 550 gm tepung gandum
  • *250 gm air
  • *1 egg-50gm
  • *3 Tbsp susu pekat manis-60gm
  • *1 tsp garam-6gm
  • *1 tsp butter/margerin-15gm
  • 1-2 Tbsp tepung gandum-untuk di tambah kalau terlebih lembik semasa menguli- tun xletak
Cara-cara
  • masukkan bahan * kedalam bekas, kacau hingga sebati
  • masukkan bancuhan air tadi kedalam tepung.
  • uli hingga jadi doh
  • rehatkan doh selama 10min
  • uli lagi selama 5min
  • **ulang step 4&5 sebanyak 3 kali. ** Noticed-lepas kali ke 3 process uli&rehat, doh bertambah kenyal n tak melekat. so jgn risau kalau 1st process terasa doh melekat di tangan. kalau ranya lembik lg selepas 2nd time uli&rehat, tambah sedikit tepung(1 tbsp)
  • advisable uli guna tangan-tp nak pakai bread machine pun boleh. Utk bread machine. follow step 1,2,3 diatas. masukkan dlm machine: program basic bread..biarkan process selama 1hr 15min. selalunya doh lembik skit sebab temp bread maker. masa machine pause, kluarkan doh, uli kekejap dengan sedikit tepung. dan masukkan balik dlm machine. - tun uli guna mixer mata cangkuk
  • bentuk bulat2. produce 12-16 biji depending on the size.perap selama 3jam atau lebih Dan boleh di kibar atau di tarik2.
  • *nb:jika tak habis kebar, bole simpan dalam fridge up to 2 day
  • *tips: terlebih uli, dought akan kenyal, dan susah nak kebar. bila masak roti akan kenyal. that's why process uli , rest, di ulang 3 kali.
  • ** Dough roti canai ni memang keras berbanding dengan dought roti bun biasa. tetapi, jangan risau, selepas diperap , dough akan lembut. coz kalau terlalu lembik, nanti bila nak kibar, akan koyak. kalau tak tau kibar, bole la tarik, nipis2...
  • **masa lepas dibulat2kan, hendakklah disapu dengan magerin, then baru simpan..and masa nak kibar pulak, hendaklah di penyek2 dulu sebesar tapak tangan, and restkan selama 10 min, bole buat byk2, then barulah di penyek besar2 utk proses kibar.


8 comments:

Mel said... [Reply]

assalam Tun. Rajin sangat u menebar canai ni..i beli je. Kang masa membuat, masa mengemas lagi lama dari makan. Mood sekarang tak berapa ada, jadi ku tangguh dulu meroti, menebar ni..

Mai la jemput datang rumah tapi i tak terror masak macam u, jadi leh hidang sikit2 je..kuikui

Mama Haraz said... [Reply]

Teringin nak buat tapi macam tak cukup rajin hahaha

Salam perkenalan
MamaHaraz
http://ourwonderland.blogspot.co.nz/

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said... [Reply]

Sedapnya Tun ... akak tengok pepagi ni, dah puasa hari ni hehehe :D

Asyifa Mustaffa said... [Reply]

rajin yg amat le dok tebar roti canai...tp klau x rajin...x dpt mkn plak ye dak...hehe...

Kak Nik Ja said... [Reply]

Assalam Tun...KNJ pencen dululah buat roti chaney ni...bab tebar fel dgn cemerlang nya..hihi..bak meh satu ketui,,,kuah banjir ekk!

Rohah said... [Reply]

TUN....akk selalu order kedai je..tp jauh disudut hati dah lama berangan nak tebar roti canai..

Kak Nita said... [Reply]

salam tun...
akak ni tak serajin tun...kalu rasa nak makan roti canai beli jer...tapi resepi ni akak sinpam kot2 krajinan tu muncul nnt hahaha,,....

Tina Othman said... [Reply]

Tun rajinnya buat sendiri