Friday, August 2, 2013

Biskut Raya 1434H: Best Ever Chocolate Cookies


Assalamualaikummm :D

tayangan perdana biskut raya dr dapur tun! hihi.. org len dh siap packing biskut nk bw blk kg, tun baru nk stat wat biskut raya. huhu... arini officially stat cuti mid sem aka cuti raya, jd baru la dpt bernapas sikit. tu pun sbb wat2 x nmpk kerja2 phd yg tak pernah surut tu.. /sweat

nway.. this has become biskut wajib family tun.. wat snacking saje2 dan juga wat masa raya.. satu adunan ni mmg kejap je habis nih.. meriah dgn raya coklat even after tun reduce kan portion chocolate dia. TAPI.. sbb ni resepi mat saleh kan, gula dia agak banyak. so kalau rasa2 nk kurangkan manis di musim perayaan ini, blh kurangkan sikit gula tu ye :)



Nama best ever tu bkn sbb tun syok sendiri ye, tp sbb mmg tu nama yg diberi kat biskut nih.. tp sbb ni antara biskut feveret adik2 tun, jd mmg sesuai kot nama best ever choc cookies tu.. ^^

Best Ever Chocolate Cookies
Adapted from: krista3@allrecipe
Sumber: tun telani

Bahan2
  • 1 1/2 cwn tepung
  • 3/4 cwn cocoa powder - tun guna 1/2 cwn cocoa powder dan tambahkan tepung 1/4 cwn
  • 1 1/4 tsp baking powder
  • 1/4 sk garam
  • 3/4 cwn (170g) butter/margerin
  • 1 1/4 cwn gula - tun letak 1 c je
  • 1 bj telur
  • 1 sk esen vanilla 

Cara2
  • Ayam tepung, serbuk koko, baking powder dan garam. ketepikan.
  • Pukul butter dengan sampai berkrim. masukkan telur dan pukul lagi.
  • Masukkan bahan2 yg diayak dan gaul hingga jadi doh yg lembut.
  • Kalau ingin terap, simpan dalam peti sejuk sebentar sbb doh sgt lembut dan susah utk dicanai. Doh yg sejuk akan sedikit keras, tabur tepung atas papan pencanai utk elakkan tepung dr melekat. kalau guna cookie presser mcm tun, xperlu sejukkan, blh terus press atas loyang yg dh di glis. 
  • Bakar pada suhu 180 C, 8-10 minit. biskut agaklembut masa panas, biarkan sejuk dlm loyang sblm alihkan dlm bekas  

6 comments:

Mel said... [Reply]

assalam tun,
Rajin membaking cookies u ye. Kot2 i terajin nanti, sampai kg boleh buat..

Esok dah tido hotel@Btu, senin dah balik, sekarang duk packing bag. Sudah ada bau2 semenanjung gitu.. hahaha

Nazrah said... [Reply]

Salam Tun.... jeles tengok biskut raya..tahun ni kita main tunjuk2 jer..

EmbunRosaliza said... [Reply]

Assalam tun, mestui sedap ni kalo dh jadi biskut wajib ni, akk dh kemas segala tepung maknanya dh malas nak ngukis tu heheh.

Bila Tun blk ganu

tun_telani said... [Reply]

@Mel
tun blk nnti xsempat dh nk wat biskut rasanya. hbs dlm perjalanan je. sbb smp kemaman selasa mlm, rabu nk ke segamat pulak. huhu...

tun_telani said... [Reply]

@Nazrah kak naz.. tun pun wat sikit2 je sbb akak2 tun dh bw blk biskut tunjuk2. hihi

tun_telani said... [Reply]

@EmbunRosaliza
flight selasa ptg..mlm jugak lah smp ganu.. selamat pulang ke kampung kak :)