Sunday, March 6, 2011

Nasi Arab Berempah


Assalamualaikum ^^

Semua org mesti dh lunch, kn =) me baru pas makan.. tgh2 kenyang nih, mata pon kuyu je.. hihi.. spy x tido (xnk kumpul lemak) duk laa dpn lappy nih.. menjamu mata lak dgn menu2 semua org. arini masak nasi arab berempah. dh lama simpan resepi nih, baru arini dpt seru nk wat.

Sedap betul resepi nih. Terasa nostalgia je bila makan. Teringat zaman kt uni dulu, bila time Ramadhan, we all take turn masak utk iftar kt masjid. Time tu baru me tau org2 arab nih x makan nasi putih, so bila Malaysian masak pon, mesti kami masak nasi yg ada kaler2. Pastu sayur pon xleh masak gak, mmg sayur style2 salad je. Pernah sekali we all masak nasi putih, sayur lemak labu ngan sambal ayam. muahaha.. mmg dieorg xleh terima langsung. kiteorg je duk ngadap.. (tu 1st n last time msk lauk pure kampung )

Resepi ni dari decsc@myr. me cnp, terima kasih, ye ^^

Bahan2 ( 3 orang ):

  • 6 ketul ayam
  • 4 ulas bwg merah * tumbuk
  • 3 ulas bwg putih * tumbuk
  • 1 inci halia * tumbuk
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 1 btg kulit kayu manis
  • 1/2 sdk jintan manis
  • 1/2 sdb lada hitam
  • 1/2 sdk jintan putih
  • 2 sdb rempah kurma
  • 1 kiub ayam
  • 5 cawan air
  • 3 cwn beras basmathi
  • 2 sdb minyak sapi
  • 1/2 biji bwg besar - di mayang
  • 1/2 cawan sos tomato
  • Garam dan gula secukup rasa


Cara2:
  1. Masukan ayam, bwg merah, bwg putih, jintan manis, jintan putih, buah pelaga, bunga lawang, kulit kayu manis, lada hitam, kiub ayam, rempah kurma, dan air kedlm periuk. Masukan garam dan gula. Masak sehingga sup mendidih dan ayam masak.
  2. Beras basmathi dibasuh dan direndam selama 20 minit. Selepas itu toskan beras.
  3. Apabila sup ayam telah siap, asingkan sup dan ayam. Bahan2 rempah kasar dan bwg yg terdapat dlm sup tadi dikisar secara halus. Masukkan 1 cwn cawan sup bg menggantikan air semasa mengisar. <- me x kisar kulit kayu manis
  4. Panaskan minyak sapi di dalam kuali. Masukan bawang besar dan masak sehingga sedikit layu. Kemudian masukan bahan yg dikisar td.Tumis sebentar dan masukan 3 cawan sup dan tomato sos. Masukkan sedikit garam dan gula. Apabila hampir mendidih tutupkan api.
  5. Masukan beras ke dlm periuk nasi dan diselang selikan dgn ayam. Kemudian masukkan (no.4) tadi. Tunggu sehingga nasi masak. Bleh tabur dgn sedikit bwg goreng, daun sup dan daun bwg.Nasi ini sedap dimakan dengan acar timun.


ps: me masak sup dgn lamanya, tu yg isi ayam dh terlerai. hihi




4 comments:

Citarasa Rinduan said... [Reply]

tun--
kalau amsuk sini selain ayu suka dg gaya penyampaian kamu syer resepi..ayu suka dgn pecikkan dslrmu

tahniah buatkan ayu terpikat kesini..walau ayu sukar nak comment di entry kamu

(hope kamu buat setting bahagian komen..mudah geng2 nak tinggalkan jejak yer)

tun_telani said... [Reply]

kak ayu: thank you bgtau.. susah ek? xpernah nk ngadap setting komen nih. baru je tgk.. pening gak. hehe.. sy tukar ye.

ummu said... [Reply]

assalamualaikum tun
nasi arab memang sedap kan

tun_telani said... [Reply]

waalaikummussalam kak ummu,
yup.. sedap sgt ^^