Monday, July 23, 2012

Menu Buka Puasa: Nasi Arab


Assalamualaikumm~~

Alhamdulillah.. alhamdulillah.. dh masuk hari ke 3 umat Islam di Malaysia berpuasa. Semoga terus istiqamah dalam beribadat, insyaAllah..yg bekerja atau belajar, jgn jadikan puasa excuse utk ponteng atau bermalas2an.. nabi dan para sahabat siap berperang lagi dlm bulan Ramadhan tau.. (ni yg tun ckp kt budak2 td, ko 9 pagi mata dh kuyu2 je.. saboo je laa..)..

nway, perkongsian idea utk juadah berbuka. alhamdulillah, nasi arab ni menu berbuka semalam. sgt simple dan senang nk buat, tp still rasa juadah yg istimewa utk awal ramadhan. biasa awal2 puasa ni, semua pakat nk masak special2 je kan. nnti dh separuh bulan, masing2 duk ingat kat ikan goreng ngan sayur air. hihi..


makan dgn sambal tauhu sbb dlm nasi dh byk ayam

alhamdulillah. sedap sgt. tun nengok mokwo masak sehari sebelum puasa aritu. plan nk masak masa 1st day puasa, tp telah berlaku suatu incident yg menyebabkan my laling dan tun duk terpaksa keluar sepanjang ptg. last2 singgah bazar ramadhan je beli makanan (sgt mahal okeyy... nasi lemak xde ikan bilis, ada ayam seketul, 5inggit, laksam sebungkus pun 5 inggit.. kalau kat kelantan  laksam tu singgit setengah je. huhu)..

nway, tq mokwo atas perkongsian.

Nasi Arab
resepi: kak hanieliza, kak nor
sumber: mokwo
sumber2: tun telani

Bahan-bahannya:

  • 1 kg beras basmathi-cuci dan rendam sekejap dan toskan. - tun guna beras biasa je
  • 1.5 liter air. - tun ikut sukatan beras
  • 500 gm ayam-potong kecil.
  • 3 biji cili merah
  • 3 biji cili hijau.
  • 1 pokok daun sadri-potong.
  • 1 pokok daun ketumbar.Potong.
  • 3 tbsp minyak masak.
  • 5 tbsp minyak sapi.
  • 2 tbsp serbuk jintan manis.
  • 1/2 tbsp serbuk jintan putih.
  • Garam.
  • Gula. - tun x letak
  • 1 ketul kiub ayam.

Bahan-bahan Tumis.

  • 5 ulas bawang merah.-cincang.
  • 3 ulas bawang putih.-cincang.
  • 1 labu bawang besar-cincang.
  • 3 cm halia.-cincang
  • 2 inci kulit kayu manis.
  • 3 kuntum bunga lawang.
  • 5 kuntum bunga cengkih.
  • 3 biji buah pelaga.

Hiasan:

  • Badam-goreng sekejap. - xde
  • Kismis.-goreng sekejap. - xsuka, xletak
  • Daun sup& daun bawang.
  • Bawang goreng.
  • Kacang peas.  - xde


Cara-caranya:

  • Panaskan minyak. Tumiskan bahan-bahan tumis. Tumis sehingga naik baunya. 
  • Kemudian masukkan serbuk jintan manis dan jintan putih yang dibancuh dengan sedikit air
  • .Masukkan cili masak,cili hijau,daun saderi,daun ketumbar,ayam,garam,gula dan kiub pati ayam.Masukkan air dan masak hingga mendidih.
  • Akhir sekali baru masukkan beras.masak seperti menanak  nasi biasa.Hias dengan badam,kismis,daun bawang,daun sup dan tabur sedikit dengan bawang goreng.


16 comments:

FnF Simple Life said... [Reply]

alahai mhlnye makanan kat pasar ramadhan ye...
Nasi Arab tu mmg sesuai laaa buat menu berbuka... boleh dicuba nnt...

Qasey Honey said... [Reply]

slm Tun...menggoda beno tgk nasi arab tu...QH suka juga nasi arab..nti nk cuba jugak la...

Gee® said... [Reply]

Wow! rasanya nk buat nasi arab lah hujung minggu ni... sedap tuh!

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

sedapnya tun... mmg specdial menu buka puasa tun.. akak 2 hari mkn sempoi jer.. hari pertama anak2 berbuka ngan bubur lambuk yg makcik buat.. hari kedua masak nasi goreng mkn ngan kepok keping je.. utk ayahnya pun masak sempoi2 je.. mood memasak lom mari lagi.. kurang sihatlah tun..

EmbunRosaliza said... [Reply]

Assalam tun best berbuka dengan menu istemewa ni, puas hati msk sendiri dari beli kat bazar, tu pun belum tentu sedap lagi, kalo sedap ok la bayar mahal2 pun.

hehe akk tak pernah buat nasi arab tu, tgk resipi simple je, guna beras biasa ok, boleh la di cuba minggu dpn

Cheq Sue said... [Reply]

time puasa ni laaaaaaaaaaaaaa paling bercinta nak masak nasi. dah x lalu nak ulang makan, masak pun sekali habis aje dalam suku pot... kalau la ada orang jual cheq sue pi beli aje tun oooiiii...

nOOrsha said... [Reply]

menyelerakan btol nasi arab tun ni.. meh nk tukar juadah berbuka ptg ni ..tapau sepinggan nasi arab yer...

selamat berpuasa tun :)

Ayu said... [Reply]

Assalam tun, wah nasi arab pasti sedap ni..akak bulan puasa kalau nasi memang untuk sahur mostly lah..kalau masak nasi berperisa, only bila hubby akak tak buka rumah..heheh

HALAMANKU said... [Reply]

Salam, Tun.. mga belum terlewat nak ucap selamat menyambut Ramadhan dan manjalani ibadah puasa tuk tun sekeluarga... tun kalau ikut larat n geram masak sendiri lagi puas ati.. dgr pengalaman kengkawan beli lauk siap dah tak elok, basi n sakit perut.. sabo jek..

inahar ali said... [Reply]

sedaapnyer tunn..salam ramadhan gak wat tun sekeluarga ye!

quinnie said... [Reply]

wowww weeeee..sedapnya..kita hari ni menu simple je..ayam goreng dgn nasi putih..kekekekek

Naz / Nadz COSK said... [Reply]

Assallamualaikum Tun..

Wah rajinnya buat nasi berperisa.. Kalau kak Nazlah, malas nak masak hebat2 cam ni. Orang dlm rumah ni makan simple2 jer.. Buat macam2 pun, makan ciput jer..hahahaa...

Selamat meneruskan ibadat puasa ye Tun..

Tun, choc cookies kat bawah tu, cam sedap jer..Bahan2nya pun senang jer.. Insyallah akan dicuba utk salah satu cookies raya tahun ni..

Eh...tertengok lak butter cookies kat bawah lagi tu..hehehe... Cam best gak kan. Rasa nya ada tak lebih kurang cam butter cookies yg dlm tin kat supermarket tu Tun? Serious akak nak tau ni.. Anak2 akak suka sgt makan butter cookies dlm tin tu..

Yana Shaiful said... [Reply]

huhuuu..nasi arab..dh lama k.yana plan nk bt tp x terbuat lg..hmm.. hope ptg krg ada kerajinan nk bikin nasi arab nii..dh tergudaaaaa ^_^

izahdaut said... [Reply]

beras basmati ada tu... rajin je belum ada. hehehe.. nak jugak, tapi nak makan je.. nak membuatnya. aduhaiii maleh bebenor. sedap ye tun.

kakbesah said... [Reply]

salam Tun, akk pon same ngn Naz/nadz COSK di atas, rase nk try sme kukis n kek n nasik Arab tu.. kn x lme lg Raya..hee

tun_telani said... [Reply]

@Naz / Nadz COSK
butter cookies tu mmg sedap kak.. kalau ada butter oil lagi sedap rasanya. tun bg kt jiran dia ckp mmg rasa mcm yg jual. hihi