Friday, November 22, 2013

Ayam Goreng Berempah Rangup



Assalamualaikumm :D

fuhh.. berjaya gak menaip n3 blog minggu nih.. minggu ni dh stat sem baru, ingatkan sem nih blh 100% tumpu kat research Phd, but terpaksa gak ajar 1 subjek. Alhamdulillah subjek ni penah ajar b4 this, so xde la nk struggle study n wat lecture notes bagai, just touch-up lec notes lama je. but tergezut tgk jadual sbb 1 kelas nearly 100 students! /shock  masa lecture ok, but xsanggup nk menanda kertas ujian dan exam n also lab reports nnti.. hmmm.. nk wat camner kan, bukan senang nak senang, ye x?  

nway, terapi ketika stress is cooking, then eating. no wonder chubbier each day :-<   baru je turun 2kilo, tp dh stress n duk cari mknn manis, nmpk gaya xlama bertahan yg turun 2 kilo tu.



ok laa..menu wat 2minggu lepas kot. ke last week, lupa dh.. hihi.. sempat amik gmbr tp xsempat nk transfer n post. tun suka mkn ayam berempah, tp x bape expert nk goreng, selalu under cook dlm dlm, so nk selamat mmg akan rebus lu kejap baru perap. alhamdulillah, elok je masak :)

Ayam Goreng Berempah Rangup
Resepi: tun telani

Bahan2:
  • 5 ketul ayam
  • 3 ulas bawang putih
  • 3cm halia
  • 1 sk serbuk kunyit
  • 1 sk serbuk ketumbar
  • 1 sk serbuk jintan putih
  • 1 sk serbuk kari ayam/daging
  • Garam secukupnya
  • Tepung beras secukupnya.
  • 1 tangkai daun kari
  • Minyak masak secukupnya untuk menggoreng

Cara2 :
  • Rebus ayam selama 10 minit dan toskan.
  • Tumbuk bawang putih dan halia.
  • Gaulkan ayam dengan semua bahan dan perap sekurang-kurangnya 1 jam.
  • Golekkan dalam tepung beras.
  • Panaskan minyak terlebih dahulu dan goreng sehingga keemasan.




14 comments:

mala said... [Reply]

buat lauk nasi lemak best ni ... seksakan nak hilangkan 2kg?!

Umie Jazz said... [Reply]

Assalamualikum salam kunjung..Tun...sedapnya ayam goreng berempah tun ni.Klu dapt ratah panas2 lupa diri sejap ni...saya follow yer..jika ade kesudian silalah intai2 ke dapur saya tkasih...
http://secuitrasaumiejazz.blogspot.com/

Umie Jazz said... [Reply]
This comment has been removed by the author.
Mel said... [Reply]

assalam tu. apa habaq?uhuu

ada juga u kalau stress p makan makin chubby.mel kalau stress tak tau tuju ke mana, patut dokk chubby pon..kuikuii

jarang sangat buat ayam gini sebab hubby tak berapa suka. Tapi mel suka sangat, jadi kalau nak masak time hubby takde lerr jawabnya

adda syuhada said... [Reply]

feberet si Rusydi nih...

Zaliedana said... [Reply]

Ayam grbg brmpah gini salu dibuat sbb febret seisi runah.mkn ngan nasi lmak ke nsi dalca mmg ngam sgt.

ZalinZalina said... [Reply]

Tun...sejak diet ni lama dah kak ina tak masak ayam goreng berempah..asik ayam bakar aje..he he..sedapnye :)

Nadz Nazharzan said... [Reply]

Assallamualaikum Tun sayangggg...

Tgk ayam grg tu menggoda betul tp akak terpaksa tahan nafsu ni tun. Kena kurang consume mknn yg brgoreng2 ni.. Bnyk and still far away lagi nk capai brt bdn ideal ni tun...Tolonggggg!!!!!!

asyifa mustaffa said... [Reply]

Baru tau kena rebus dlu ayam tu...nmpk benor ilmu kurang nih....

Dah bnyk simpn resepi dari Tun, x sempat lg nak cuba..masa sngt la brgitu mencemburui sy...huhuhu....

Wani said... [Reply]

lamanya tak makan ayam rempah nih .. terliur pulak tengok ... kalao hari2 stress rasa mcm mau makan je kan .. tu wajib masak tu nak hilang stress hihi...

rostina76 said... [Reply]

kros malas betul la nak bt ayam berempah, tapi makan nak. huhu!!!lama dah xbuat tapi tgk tun bt ni mengidam la plok…..btw kros biasa goreng nak bg masak betul kena guna minyak byk & api slow dulu mula2, pastu baru besarkan. tapi lama la sikit. heheh!!! kan best klu ada deep fryer :P

MystoryPic said... [Reply]

assalam sis...... salam kenal dari saya...

ayam goreng berempah ni memang famous la + nasi kukus... sedap jer

zila norazila said... [Reply]

Nmpk sedap tun.akk smlm pun wat aym goreng..tpi goreng biasa2jew sbb nk cepat.

Nadz Nazharzan said... [Reply]

Assallamualaikum Tun..
Dtg lagi.. Sibuk la dier tew sampai tak sempat nak update blog..