Thursday, November 7, 2013

Sweet Bun (Plain flour)


Assalamualaikummmmm /XD

Roti fresh from oven! Sape nak meh mai umah.. hihi.. duk terliur nengok kak harleena tayang roti kat FB.. dari minggu lepas salin resepi, tp sbb sangat2 bizi dan kepengsanan tiap2 hari, tertangguh2 buat roti ni.. terliur nk try sbb resepi ni cuma guna tepung biasa je, tp nmpk hasil sgt gebuss.. makan panas2 sangat lembut dan sedapp /blush

malas nk glis ngan telur ke, ngan butter ke.. plain je, xde kilat2.. huhu



balik dr uni td terus sinsing lengan masuk dapur. uli guna mixer mata cangkuk  sbb kalau uli tangan kompom xjadi. hihi.. tun mmg fail bab uli tangan nih. semangat buat roti sbb skrg sgt bizi kdg2 pagi2 xsempat nk prepare both breakfast n lunch. dh buat roti nih, senang pg just masak utk lunch, bekfes mkn roti je :D

Half campur ngan coklat chip.. ni yg habis dulu.. hihi

Sweet Bun
Resepi: Kak Harleena Kassim FB
Sumber: tun telani

Bahan2:

  • 500 gm tepung gandum 
  • 1 paket yis
  • 80 gm gula
  • 1 st garam
  • 1 biji telur
  • 1 sb susu pekat manis
  • Air  ( air + telur + susu pekat = 290g)
  • 60g butter - cairkan
 Cara2:
  • Campurkan tepung gandum, yis, gula, dan garam dalam mangkuk.
    Tuangkan campuran air, telur, dan susu pekat ke dlm adunan kering td. 
  • Masukkan butter, dan uli smpai jd doh. Uli hingga bila di-stretchkan doh, doh tak senang koyak
  • Rehatkan dlm 40 minit hingga sejam, atau hingga naik 2 kali ganda.
  • Timbang setiap satu dlm 25 grm. Bulat2kan, susun dalam loyang, dan rehatkan hingga naik.
  • Bakar 12-15 minit, 180 C.

8 comments:

Cheq Sue said... [Reply]

Amboi tayang roti lak tun nih... cheq sue jrg gk meroti skang...x abes nk mkn

LiNa_Pg said... [Reply]

sana sini meroti...nampak sungguh lembut dan gebu bun Tun ni..sedap dimakan ngan apa saja..cicah gulai, cicah kopi..makan camtu pun besttt

asyifa mustaffa said... [Reply]

adeh..x bole tgk..! mcm rasa nak buat lagi...

Mas said... [Reply]

gebuuunyaaaaaaaaaa...........

Mel said... [Reply]

ai baru balik dari semenanjung ni bawa roti..nanti roti habis baru ada rasa nak moroti..hihi

rostina76 said... [Reply]

rajinnye la tun ni. sibuk2 bt research bagai sempat lagi sising lengan menguli roti tu. kros harap ada BM je la jadi, klu dok huhu. btw comel2nye roti tun. putih lepuk org kabor. heheh

Tina Othman said... [Reply]

seriusly lama gila tak meroti, dulu2 penah try uli tangan tapi hasil so so je, konon nak beli bread maker sampai sudah tak terbeli

baca tun guna mixer tinginnya nak beli mixer besar boleh buat mcm2 tapi kena kumpul modal dulu

mala said... [Reply]

mala ambik resepi ni ya sbb guna tepung gandum. kat sini payah nak jumpa bread flour.