Monday, November 25, 2013

Yummy Apple Cake ~ Super Easy!


Assalamualaikummmm /XD

apa khabar? terima kasih buat semua yg sudi mengunjungi dapur tun yg suam2 kuku nih.. siyes xsempat nk ngadap blog lama2. kdg2 ada masa otak tepu wat research kat uni, terasa mcm nk BW or update blog, tp tenet teramat sangat slow kat uni, kalau siput sedut.. huhu.. mujur still blh nk send email or guna google sikit2. kalau x mau tak jadi kerja. bila dh desperate sgt nk guna internet laju terpaksa korbankan mobile data, guna hotspot. nway, bersyukur la at least ada intenet kat uni.

ok laa.. n3 laju2 je nih.. menu yg musnahkan diet :p tun nih, buku resepi punya laaa banyak, ada yg khatam baca 2-3 kali, resepi satu pon xbuat lagi. huhu.. ni salah satu resepi dr buku yg beli awal tahun aritu, buku ni salah satu hadiah utk GA yg tun buat. ni buku yg kak Madihaa menang :)
 
GAMBAR TAK CANTIK... TP RASA SEDAPP

resepi kek ni palinggggg senang, campak2 dlm food processor je, tp hasil dia, sangat lembut dan sedap /blush tun mmg xingat diet dah, sekali hadap 3 slice, pastu sambil duk depan tibi capai tupperware letak kek.. uuu uuu.. diet ku ke laut.. mmg akan tun ulang2 kek nih.. masuk list teratas kek yg tun paling suka ^^

resepi olah sikit sbb dlm resepi guna light brown flour.. tepung whole meal ke? xpenah ku jumpa..huhu.. pastu dlm resepi guna self-rising flour, yg mmg tun xpenah beli. jd tun guna tepung biasa je. owh, yg tun perasan resepi mat saleh nih, mostly guna baking powder dgn banyaknyer, maybe baking powder depa xsama ngan kita kot, tun kurangkn sukatan baking powder jugak.

Apple Cake
Sumber: Buku Cupcakes, Cookies, & Coffee Cakes
Olahan: tun telani

Bahan2 (loyang 23cm)
  • 3 biji epal - tun guna epal hijau
  • 1/2 sk cinnamon powder
  • 1 c butter
  • 1/2 c gula
  • 1/2 c gula perang
  • 1/2 sk vanilla
  • 4 bj telur
  • 1 3/4 c tepung gandum
  • 1 sk baking powder

Cara2
  • Kupas epal dan hiris nipis. Gaulkan dgn serbuk kayu manis dan susun di bahagian bawah loyang
  • Masukkan semua bahan lain dlm food processor dan mesin sampai sebati.
  • Tuangkan adunan kek atas epal yg disusun td dan bakar pada suhu 180 C selama satu jam atau hingga tdk melekat pd penyucuk.
  • Biarkan sejuk, dan terbalikkan kek utk dihidang. 

** tun paling suka makan masa still suam ^^
*** tun guna SM bentuk2 camnih, jd xnmpk susunan epal sbb bila tuang adunan kek tun, dia turun ke bawah epal.

16 comments:

Cheq Sue said... [Reply]

Masa oben rosak ni la sumer tayang kek sedap2... tensen nengoknye hah... harus dicuba ni bila dpt oben baru

Umie Jazz said... [Reply]

Assalamualikum...tun salam kunjung..amboi sdap nmpk ..nnti nole saya cuba yer...tkasih diatas resepi...

Mel said... [Reply]

Assalam tun,

Gigih naa..gigih belajar..gigih baking dan masak bagai..dan gigih makan...patut cik abang sihat, mesti senyum manjang tiap hari dapat makan lagi-lagi kek2 yang manis2 gini..uhuu

*Nakgigihjugajeleskattun*

Cendana Kasih said... [Reply]

salam tun...

kita dtg bawak cream puff sepiring, tukar ngan kek apple bleh? hehehe...


**sebenarnya CK lebih suka creampuff yang bila masak hilang kesan bunga tu..mcm mana Tun buat? bg la tips .. hehehe...

asyifa mustaffa said... [Reply]

Aduh...kek plak...dah la tekak ni mcm nak mkn kek je 2 3 hari ni...pejam2 je mata tgknya...ha...

zila norazila said... [Reply]

Yg senang2 cmne akk suka..skrg nie dh mls nk buat kek yg kena fikir byk2..he hee.pyakit m melnda.

LiNa_Pg said... [Reply]

Assalam Tun,
Nampak moist kek epal ni...kira garing kat luar n moist kat dalam...sedap tu..pelbagai tektur..nak2 lak makan sambil tergigit epal lak..lahai nikmatnya

mala said... [Reply]

sure sedap ni ... ada apple & cinnamon

Amie said... [Reply]

Tun,
terpaut katu cake tu tau... dah lama tak mengekek ni... biarlah hancusss diet tu kejap Tun he he eheh.

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said... [Reply]

Kalau dah dua tiga kali Tun mengadap kek ni...sure sedap.. bg akak satu slide Tun.. ehe ;)

ZalinZalina said... [Reply]

Tun..nampak macam kek orang putih selalu buat yg kat dalam TV tu..he he..

ummiaisyah said... [Reply]

mmg nmpk pon sedap...ai tak penah mkn kek apel..haros dicoba ini!

Rohah said... [Reply]

akak selalu hilang skil diet...
apa taknya,bila jumpa makanan sedap..terus x hingat...
ni tun tayang kek...macam nak buat kek..

Noor Syazwani Sukarno said... [Reply]

kalau penyakit m mari boleh la buat kek ni kan.. campak2 je.. jadi jugak kek.. kalo mood baik2 datang ..buat kek susah2 cikit hihi.. sedap nampak kek ni letak apple...sekarang ni pun mood suka nak buat kek mudah2 jer..

cikmanggis said... [Reply]

salam Tun..bila sebut ttg kek apple ni pasti terbayangkan rasa masam masam manis...sedapnya.

MamaFaMi said... [Reply]

Salaam Tun, terima kasih share recipe. Mama dah cuba and credit given to you in my post ya. Minta halal ye...