Tuesday, November 5, 2013

Ayam Phat Phet



Assalamualaikummmm :)

Salam Maal Hijrah.. kejap je kan dah masuk tahun baru.. rasa mcm baruuu sgt baca doa akhir dan awal tahun.. mcm2 yg diharapkan utk tahun lepas, tp Allah lebih mengetahui apa yg terbaik. semoga terus diberikan kekuatan utk bersangka baik padaNya. 

nway.. Alhamdulillah.. berjaya turunkan 1kilo.. hehe.. :D sekilo je pon, tgh berusaha turunkan 3kilo, kalau dpt turun lebih dr 3kilo tu kira bonus lah..  mmg susah nk control makan, lagi2 bila duk turun naik lab, pastu duk mengadap laptop sepanjang hari. mmg mulut tu rasa mcm nk mengunyahh je kerje. aish.. xtau la nape lapar sokmo tun nih... skrg bila kuar mesti beli buah2 sikit, pastu kacang2.. supaya at least bila snacking tu xde la makan mende ngarut2 kan. pastu bawa plain water botol tupperware yg besar tuh.. hihi.. mmg xkan beli air manis kat uni. moga2 berjaya la kuruskan badan semula. aritu gi daurah, ramai tegur agak berisi skrg :(   chaiyok2.. kurus! kurus!! jgn goda tun dgn kek dan kuih2 manis ye.. kuih blh buat sebulan sekali je for the moment.


ok laa.. menu yg biasa tun buat tp xselalu amik gambar takut nnti bosan org tgk menu sama je. ayam phat phet yg tun suka sgt makan. ayam xpayah goreng2, so x ganggu diet. cuma lebihkan sayur, kurangkan nasi, dan jgn minum air manis ye :)



Ayam Phat Phet
Resepi: Widad@myr
Olahan: tun telani

Bahan A
  • 3 hingga 5 biji cili padi
  • 1 inci halia
  • 1 atau 2 batang serai
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 biji bawang besar
Bahan B
  • 6 ketul ayam
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • 1 batang serai
  • 1 asam keping
  • 4 helai daun limau purut
  • 2 sudu sos tiram
  • 1 sudu kecil sos ikan
  • sedikit Garam dan Gula
Cara-cara
  • Kisar bahan A dan tumis hingga naik bau
  • Masukkan bahan B dan 1 hingga 2 cawan air.
  • masak hingga  mendidih dan kuah nmpak pekat.
  • Siap

7 comments:

LinRosly said... [Reply]

Leh cuba ni Tun...

LinRosly said... [Reply]
This comment has been removed by the author.
Gee® said... [Reply]

Waaaa... dah slim yea Tun... kalau nk cepat slim senang jer... masak2 pastu bagi k.gee makan... compem cepat turun..!!! heeeee... jgn mare....

Mel said... [Reply]

Maiii..mai..maii..datang rumah mel, konpem kurus *Sebab takde kedai, makan je ape yg ada*

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

wahh.. tahniah tun.. semakin berkobar2 dgn misi diet bila dah nampak hasilnya kan.. cayalah!
sedap ye tun ayam tu? tak pernah buat lagi.. tp kalau lauk kuning2 ni husband akak sure suka.. leh try nnt..

Tina Othman said... [Reply]

Ala serai takde pulak klu tak boleh buat mlm ni

Cendana Kasih said... [Reply]

salam Tun

sedapnyer... satu lagi resipi baru yang boleh saya cuba
tq