Saturday, November 9, 2013

Daging Goreng Masak Kicap Berempah



Assalamualaikummm /hihi

Weekend again :D baru berjaya mem-vacuum satu umah... lega tgk xde habuk2 dan rambut memenuhi lantai.. huhu.. skrg sgt bizi, blk umah pengsan, jd weekdays xlarat nk mengemas.. huhu.. still a week left b4 students diploma start their new sem. after this double la work load.. hopefully manage to handle both research and lecture.

nway.. daging! tiru cik melinblossom kita angkut daging dr semenanjung.. hihi.. i'm not a big fan of meat. usually kalau masak berkuah tu mmg xleh telan. xleh go ngan bau die.. the only meat that i eat are daging goreng kunyit dan gulai daging yg mama buat. specifically yg mama masak only. kalau gulai daging org len buat, usually still ada bau daging tu.


Bila ada stok daging (yg jarang2 ada kt umah nih), mmg terasa sayang kalau masak something yg tun xleh telan kan. tp xkan tiap2 kali nk goreng je kan. hihi.. so try goreng dulu daging tu then buat berkuah. mmg sedap! :D puji masakan sendiri pulak. hahaha... 

tau goreng daging tak? dulu2 xtau goreng daging, mama suruh goreng, tun goreng ngan minyak banyak mcm goreng ayam tu :p keras kejung jadinyer. kui kui.. goreng dgn minyak yg sedikit ye. gaul2 selalu, sampai air dia keluar dan kering, bila nampak garing sket bahagian luar dia, blh angkat dan tos.. owh, tun guna olive oil ye :)
i love serbuk jintan dan ketumbar /blush owh.. letak terung sbb malas nk masak sayur lain ^^

Daging Goreng Masak Kicap Berempah
Resepi: tun telani

Bahan2:
  • 300g daging- potong nipis dan gaul garam kunyit
  • 2 bj bawang besar- mayang halus
  • 3 ulas bwg putih - tumbuk
  • 1 inch halia - tumbuk
  • 2 biji lada hijau
  • 4 sb kicap manis– agak2 je ni, kalau xcukup hitam, letak byk lg
  • 1 sk serbuk jintan manis
  • 1 sk serbuk jintan putih
  • 1 sk serbuk ketumbar
  • 2 bj terung- potong nipis - jika suka
Cara-cara
  • Goreng terung dengan sedikit minyak, ketepikan.
  • Goreng daging dengan sedikit minyak, ketepikan.
  • Dalam kuali yg sama, tumis bawang, bawang putih, dan halia hingga naik bau.
  • Masukkan lada hijau dan rempah2, goreng sebentar.
  • Masukkan kicap dan sedikit air.
  • Masukkan daging dan terung, gaul sebati.
  • Kalau rajin blh hias dgn hirisan cili merah dan bawang besar potong bulat2 =)

12 comments:

rostina76 said... [Reply]

salam tun….laaaa daging pun angkut dr semenanjung ka? nape, susah dpt supply daging halal ke? btw kros suke daging goreg kicap tapi klu boring style biasa tu kros buh lada hitam je & campur kentang. yg style berempah ni dok pernah try. btw klu style kros plok goreng daging mmg kering air dulu (goreng tanpa minyak smp hampir kering baru buh minyak). heheh!!!!masa anak dara dulu mmg dok ingta org goreng daging cam goreng ayam, heheh.

Mel said... [Reply]

hahaha. ada juga yang terpengaruh dengan amalan i..

Semalam baru makan daging. Kena tunggu minggu depan baru masak daging lagi. Bab hidangan berempah ni memang feberet.

Amie said... [Reply]

wooo pakai olive oil Tun... menyihatkan tu... he he heh memang lucu kan kisah2 dulu, kak amie pun dulu tak tau goreng daging, ingatkan macam goreng ikan ke, macam goreng ayam jugak ke he he heheh.

quinnie said... [Reply]

ler tak suka daging rupanya tun ye....ni kalau bahagian yg berlemak tu mesti tun tak leh nak telan sebab lagi kuat baunya...kekeke...kita baru2 ni kan dpt daging korban...ada bahagian yg lemak2 tu bau dia lepas masak masih kuat lagi ...aduii aiii...sabo je le bila dah termasuk mulut...kekeke...

kita lak suka rebus daging tu dulu dgn halia...lepas tu hiris nipis...baru masak ...tak kira la resepi apa pun...sekarang ni suka masak daging style cam gini..rebus dulu....kekeke

tun_telani said... [Reply]

@rostina76 kak ros, bintulu xde daging fresh kak.. kalau nk mkn daging, kene gi cari kat supermarket, daging impot new zealand atau australia. hihi..

tun_telani said... [Reply]
This comment has been removed by the author.
Umi Nazrah said... [Reply]

salam singgah. sedapnya lah resepi ni. sekarang kan ada banyak stok daging sempena yg korban dulu. hehehe. boleh la try buat ni :D

mala said... [Reply]

salaam tun. kat sini susah nak dapat daging local. ntah ada ke tidak. daging semua aus/nz tak best ...

rahel said... [Reply]

nampaknya kena pi giant cari daging import...semestinya sedap...

Tina Othman said... [Reply]

Oh mcm tu ke cara goreng daging haha biasa kita goreng minyak byk jgk pastu lama2 smpi keras kejung

Rohah said... [Reply]

sedapnye tun.....tambah nasi panas...bikin menambah

zila norazila said... [Reply]

Husbnd akk pgmar tegar dgg tun..klu ikn slow sikit dia..sama n akk dolu2 goreng main hentam jew he hhed