Monday, January 7, 2013

Banana Muffins



Assalamualaikumm~~~

1st day at work after the break.. sgt malas nk bangun pagi. haha.. but i survive the whole day, although keep dozing off in the lab :P nothing to share actually. having a bad time due to lack of sleep. dh lama xde masalah xleh tido. ni dh start semula dah. haish.. mlm2 kene minum susu b4 tido dgn harapan blh tido dgn cepat.



muffins ni buat last week. i just looove banana.. kalau pegi pasar tiap2 kali pun akan cari pisang. kt tamu bintulu pisang agak murah, dia longgok2 ada yg 2 inggit selonggok, tp tun suka makan pisang berangan, pisang berangan kt sini tiga inggit sekilo. murah x? xtau harga kt tempat lain, tp kalau kat supermarket lg mahal la..

nway, suka makan, but sgt malas nk membaking. paling malas bab nk mengayak tepung. huhu.. nk cari pengayak yg mcm chef wan punya, tp xjumpa lg yg ok. godek2 resepi, n resepi ni yg paling senang nk buat. tun gaul2 dgn senduk je, pastu bakar. hoho.. 

Banana Muffins
resepi: allrecipe.com
sumber: tun telani

Bahan2

  • 1 1/2 cwn tepung
  • 1 sk baking powder
  • 1/2 sk baking soda
  • 1/2 sk garam
  • 3 bj pisang - mashed, tun guna pisang berangan 
  • 3/4 cwn gula- blh kurangkan sket kalau xnk manis sgt
  • 1 telur
  • 1/3 cwn melted butter- tun guna minyak


Cara

  • ayak tepung, baking soda, baking powder, dan garam.
  • Gaulkan pisang, gula, telur, dan butter dgn mangkuk. Kaup balikkan tepung dlm adunan pisang.
  • Masukkan dlm acuan muffin, dan bakar 180 C dlm 10-15 minit utk saiz mini, atau 20-30 minit saiz besar.





9 comments:

Asyifa Mustaffa said... [Reply]

ok je kejadian tu....msti wangi bau pisang time baking nie....
Sama la kita....bab nak mengayak tu la part pling malas.....camne tu....huhuhu.....

adda syuhada said... [Reply]

mapin-mapin ni mmg peberet adda..kalau dok depan mata mmg tak sedar la berketul-ketul dh masuk perut..

Rohah said... [Reply]

Tun, tak cukup 1 klu akak makan mapin ni tau..

zila norazila said... [Reply]

Salam syg tun..nampsk sedappp..akk klu wat mapin mmg ler malas..enth ler knapa.bab mkn mmg laju jew. Tgk org buat naik gebu n cantik jew..time tur mulalh cari resepi..thn salin n kiv jew..he hee

Mel said... [Reply]

Wah tun sedapnya muffin pisang. Feberet sangat tu kami berdua!

♥MAMASYAZA♥ said... [Reply]

sedapnye. en. abah mmg suka kalau buat kek pisang. tapi dah lama rasanya oven tu sejuk tanpa ada sebarang aktiviti membakar...hehehe

norzila said... [Reply]

sedapnya muffin tu kak tun..umah ni pun ada pisang berangan..mcm dok terangan2 je tgk tu..

Gee® said... [Reply]

nak 5 ketoi.... terlior laaa

Yana Shaiful said... [Reply]

Salam Tun cayang ^__^..ada mapin pisang..suka suka..apa je yg berkaitan dgn pisang k.yana suka..5 ketoi xckp nih ^__^