Wednesday, January 16, 2013

Kari Laksa ala Cina


Assalamualaikummm ^^

Tiba2 terajin nk mengapdate. baru je siap key-in markah presentation student. arini kelas pagi je, so ptg blh marathon study utk nx class pulak. tp b4 study utk keje tu, tun study buku resepi dulu. hoho... 

ni 1st time tun beli buku resepi melayu.. selama ni duk beli buku resepi mat salleh manjang. mmg koleksi buku resepi lg byk dr buku2 lain. hihi.. tiap2 kali ke kedai buku mmg duk belek buku resepi je. buku ni yg latest tun beli, Resepi Ala Gerai Masakan Cina, dr Chef Sarji. tun pun xkenal sape chef sarji ni, tp sbb laling tun suka makan chinese food, dan buku ni murah, jd tun beli je la. kalau buku resepi yg mahal2 tu kene tunggu kuar ngan encik abang sayang sbb dia lg byk duit. kui kui... 

Content sgt clear dan senang follow, gambar pun cantik
Kari Laksa ala Cina ni rasa dia mcm mee kari je actually. bahan2 pun xbyk beza, cuma penggunaan laksa instead of mee kuning yg bezakan dia kot.  tp tun xde semua bahan2 yg patut ada, jd maybe rasa dia patut lain sket kot. hihi.. nx time nk prepare semua dulu baru buat.


tun share resepi dia bagi yg ingin mencuba.. nnti nk try resepi2 lain pulak :D

Kari Laksa ala Cina
Resepi: Chef Sarji, buku Resepi Ala Gerai Masakan Cina
Sumber: tun telani

 Bahan2:

Bahan A
  • 2 ketul leher ayam - tun guna 1 dada ayam
  • 6 cwn air
  • 1/2 cwn minyak masak - tun kurangkn dan guna olive oil
  • 2 cwn santan

Bahan B
  • 1/2 labu bawang besar
  • 1  inch halia
  • 1 btg serai
  • 2 ulas bawang putih
  • 10 tangkai cili kering - tun guna 2 sb cili boh
  • 1/4 cwn udang kering

Bahan C
  • 3 ekor udang - xde stok
  • 2 sudu makan isi kerang
  • 3 bj bebola ikan

Bahan D
  • 1 inch kulit kayu manis
  • 1/2 cwn serbuk kari daging - tun letak 2 sb
  • 15 helai daun kari

Bahan F
  • 2 cwn laksa- rendam dlm air panas - tun guna laksa kering, rebus
  • 1 bj telur rebus
  • 2 sb hirisan timun
  • 1 bj tauhu pok - tun letak banyak
  • 1 tangkai daun sup
  • 1 sk bawang goreng

Cara2:
  •  Panaskan minyak dan tumis bahan B yg telah dikisar hingga harum dan kering
  • Masukkan Bahan D, ayam, dan kacau.
  • Masukkan santan, tutup periuk dan kecilkan api. Masak 10 minit hingga santan pecah.
  • Masukkan air, bahan C dan E. Masak selama setengah jam - tun masukkn tauhu pok sekali.
  • Masukkan bahan F dlm mangkuk dan tuangkan kuah.
  • Tabur bawang goreng dan daun sup.

13 comments:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said... [Reply]

Boleh cuba ni Tun.. selama ni akak makan dengan mee kuning jer... bahan2 dia pun ada yg beza sikit kan :D

p/s akak mohon cp resepi ye :D

Asyifa Mustaffa said... [Reply]

aduh hai....
terbayang plak depan mata cara2 nak menslurrrrppppp kan laksa tu....
meleleh sudaaaaa...!

Gee® said... [Reply]

Alahai Tun...sempat juga marathon kat dapor yer... sedap jer nmpk laksa tu...

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

pasti sedap ni... kalau rajin boleh la cuba.. ni ukuran utk berapa org makan tun? kuantitinya 'comel' jer.. heheee... tq sharing yer...

re: sorry cikgu.. ejaan yg betul ialah conquer kan? nak cepat otak tereja dlm bahasa pasar hehehe...

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said... [Reply]

Tun ,ini mesti sedapkan??? Terliur kak ros...

Qasey Honey said... [Reply]

sesekali tukar selera mcm ni mmg sedap..QH suka juga mkn kari ala nyonya gini..leh la try nti..cukup utk 2 mkn kot ni..hihi

sury@25february said... [Reply]

salam tun..nk semangkuk..sedap nampak..x blh jadi ni..x pernh try buat lagi...rajin jgk ye masak2 hihi..save dolok k..:-)

ina ku said... [Reply]

tun, rajinnya sempat lg marathon buku resepi :). tak penah lg makan mee kari menggunakan laksa tp mesti sedap jer kan. nti share la lg resepi2 lain dlm buku tu, boleh la tumpang fefeeling nk msk chinese style...hehe

Rohah said... [Reply]

kobar2 tgk kari laksa Tun ni, len kali leh try...

Amie said... [Reply]

Seminggu dua ni memang tergerak hati nak buat laksa tapi belum tergerak tulang 4 kerat ni nak mengerjakannya... aduhai Tun.. bila terpandang laksa ala cina ni macam naik pulak semangat nak mencubanya... belum pernah buat lagi style ni.. tq share resepinya ye Tun!

cikmanggis said... [Reply]

salam Tun..macam laksa Nyonya ni..Cm copy resipi ya :)

Yana Shaiful said... [Reply]

Aduss..k.yana dh telan air liur tgk laksa ni..suka sgt mkn laksa tp apa nk buat kna pantang lg hihii..
Klu nk bt nnt k.yana gnti dgn spageti jer..sedap jgk kot..ala2 laksa johor plak ^^

Mel said... [Reply]

Boleh buat ni.. Stok laksa pun banyak lagi ni..