Thursday, January 17, 2013

Chee Cheong Fun dan Yong Tau Fu



Assalamualaikummmm :D

tiba2 semangat utk mengadap blog dtg berkobar2.. :p tgh2 bersemangat ni, baik update cepat2 sblm kembali lemau dan menyimpan gambar jd perkasam. hihi... ekceli arini kelas cancel, tu yg berbahagia je tu. tp yg x best, esok kene gi lab sampai petang.. urghh... jumaat hari yg plg x best kalau ada kelas petang.

nway, lucnh arini dgn xtra rajin membuat chee cheong fun makan ngan yong tau fu nih.. dulu2 masa kat kolej selalu tgk org jual yong tau fu ni, salah satu bahan yg dia letak mende alah mcm kue tiaw nih.. sblm ni xtau nama dia ape. huhu.. smp la nmpk kak ros sinaran menu tayang chee cheong fun ni. tun pun tanya la encik gugel adakah ini yg org letak dlm yong tau fu. mmg tepat sekali! haha.. *skema la pulok.. 

nway, selepas memeram resepi ni selama lebih setahun, arini tun pun dgn rajinnyer menggodek2 di dapur.. lorr.. senang bebenor rupenye.. sambil2 pejam mata blh siap nih.. cewahh.. ada unsur2 riak disitu ye :p



nway, resepi asal ada inti, tp sbb nk mkn ngan yong tau fu, tun wat kosong je.. satu adunan ni dpt dlm 6 gulung chee cheong fun. wat nipis2 ye..

Chee Cheong Fun
resepi: kak ros @ sinaranMenu
sumber: tun telani

Bahan-bahan
  • 230ml air
  • 70grm tepung beras
  • 1 sudu besar tepung gandum
  • 1/4 sudu garam
  • 3 sudu besar minyak masak- tun letak olive oil

Cara2
  • Campurkan semua bahan dan kacau sebati.
  • Alaskan loyang dgn plastik (tun guna plastik bungkus nasi lemak tu) bagi memudahkan proses mengeluarkan dan menggulung nnti.
  • Sendukkan adunan ke dlm loyang, nipis je tau.
  • Kukus selama 5 minit.
  • Dah masak, blh la keluarkan plastik dr loyang dan gulungkan.
  • Potong2 dan blh dihidangkan bersama yong tau fu atau sup.

kuah yong tau fu ni masih gunkan resepi minami@myr.. mmg senang dan sedap resepi nih.. cuma kali ni kehabisan bijan, tun yg kurang berseri sket rupa dia.

Kuah Yong Tau Fu
Resepi: Minami@myr
Sumber: Kak Ika, tun telani


Bahan-bahan ( 5-6 orang )
  • 10 tangkai cili kering - tun guna 3 sb cili giling
  • gula melaka atau kurozato>>yg ni anggaran kita 3 atau 4 sudu besar gula melaka yg dah dihancurkan
  • bijan goreng
  • gula(kalau kurang manis)>>Lebih kurang 1/2 sudu besar - tun xletak
  • 1 s.k garam
  • 3 cm belacan>>Belacan ni kita blend sekali dgn lada kering yg dah digoreng td
  • 300 ml air
  • 1 sudu besar minyak
  • 1 1/2 s.b tepung jagung dibancuh dgn 50 ml air>>yg ni terpulang
  • sedikit ajinomoto - tun telak
  • 1 sk sos tiram - tun tambah1 sb kicap manis- tun tambah

Cara-cara
  • Masukkan minyak dalam kuali. Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang kecil.
  • setelah garing, angkat dan blend cili kering dgn sedikit air. - tun skip ni, tun tumis cili giling dan terus tambahkan air dan bahan2 lain.
  • panaskan air bersama gula melaka. Masukkan cili yang telah dikisar tadi dan juga belacan.
  • setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
  • masukkan garam, ajinomoto dan gula(jika gula melaka kurang manis).
  • masukkan bijan goreng dan siap untuk dihidang bersama chikuwa, kanikama dan lain-lain

**Isi dia tun celur dlm sup.. just rebus air dgn kiub ayam, pastu tambah halia dan garam sket.. =)

11 comments:

ina ku said... [Reply]

oooo...namanya chee cheong fun. selama ni akak belasah ckp 'mende yg mcm kue tiaw', hahaha. tgk dr cara2 tu mcm buat laksam jer yer. boleh la try nantiiii...nanti tu bila la x tau, hehehe.

tun_telani said... [Reply]

kak ina: hihi.. tun pun baru tau kak :p ps:apa blog akak ye? tun klik nama tp gugel ckp tak share info.

zila norazila said... [Reply]

salam syg tun..tun mmg rajin tau..seumur idup akk pn x pernah buat nie..h ehhee..mmg sedap kan akk pun suka slalu bli kt pasar malam..pergghh kecur akk:)

Naz / Nadz COSK said... [Reply]

Assallamualaikum Tun..
Hihiii..k Nadz pun x tau nama benda yg cam kue teow tu.. suka gak mkn yong tau foo. .

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said... [Reply]

Wah Tun, sedap..dah lama kak ros tak buat.

Mas Sani said... [Reply]

sedapnya tun... kesukaan akk tu... dh lama betul teringin nak buat kuah yong taufu tp x tau resepinya... akk mintak izin copy ye... aduh kecur sudah :)

Marsita yahya said... [Reply]

rasanya kan Tun...baik akak beli aje lah hi hi....

Amie said... [Reply]

ooo chee cheong fun rupanya nama dia, samalah macam Rosa, ingatkan kuy teor tak dipotong ha ha hahh...sedap betullah menunya ni Tun...nak minta jauhnya!

dZana said... [Reply]

rajinnya tun.. renyah jugak nak buatnya tu.. akk suke makan jer.. buat tak pernah pun.. dpt buat sendiri puas hati makan.. yg penting kuahnya tu.. kkdg beli kene kuah yg tak sedap terus hilang selera

Rohah said... [Reply]

ooo Tun,senang je nak buat tepung gulung tu ye...tq share...

ina ku said... [Reply]

tun, akaknyer blog http://inaku79.blogspot.com/ . takde ek info kt google + tu? akak main klik2 jer lepas tu malas nk explore, cam leceh la plak.