Friday, January 25, 2013

Dumpling Daging dengan Sup Sayur


Assalamualaikum~~~

Salam jumaat semua.. mesti ramai yg terlibat dgn sambutan MaulidurRasul smlm kan? ramai kawan2 tun yg terlibat dgn perarakan. tp tun xpegi pun sbb tau mesti traffic jam. huhu.. tapi kan, apa yg penting adalah untuk kita semua mengingati Rasulullah dan mengikuti sunnahnya :) boleh mula dgn membaca buku2 sirah Nabi untuk tanamkan rasa cinta pada Baginda SAW :) ingatan utk diri sendiri juga nih ^^

Ok laa.. arini nk share menu ringkas dari buku resepi masakan cina ni lagi :) agak2 penerbit buku ni marah x duk tayang resepi kt sini, jd org xyah beli dh? huhu.. harap2 xlah ye. ilmu utk dikongsi kan ;)


tgk dumpling dia kaler keputihan, mesti sbb guna daging kisar yg beli. tun kisar guna 100% daging, so xde extra tepung dlm daging tu. blh kenal bila tgk warna bebola daging. kalau guna pure daging kaler dia gelap. dr segi rasa, tun mmg x makan daging, tp laling tun ckp sedap :)





Dumpling Daging dengan Sup Sayur
Resepi: Chef Sarji, Resepi Ala Gerai Masakan Cina
Olahan: tun telani

Bahan A
  • 1 cwn daging kisar - tun guna 300 g
  • 1/2 labu bawang besar
  • 1/2 cwn tepung jagung - tun letak 2 sb
  • 1 sudu makan garam - tun letak 1 sk
  • 1/2 sk serbuh lada putih

Bahan B
  • 3 cwn air rebusan daging - tun guna 3 cwn air + 1/2 kiub daging
  • 2 keping cendawan tiram - tun guna 3 keping shiitake
  • 1/2 inch lobak merah- potong kecik
  • 1 btg sawi - potong
  • 2 inch cendawan butang
  • 2 inch saderi
  • garam secukup rasa
  • 1/2 sk minyak bijan
  • sedikit tepung jagung jika ingin pekatkan sup.

Cara2
  • Kisar Bahan A dan bulat2kan ikut saiz kesukaan. Simpan dalam peti sejuk.
  • Didihkan air dan kiub daging dan masukkan dumpling daging tadi. Masak sampai dumpling timbul. 
  • ** Adunan ini akan menghasilkan dumpling daging yg agak banyak, jadi sebahgian blh ditoskan dan disimpan dalam fridge.
  • Masukkan semua bahan B dan masak hingga mendidih. Jika suka sup yg pekat, blh masukkan tepung jagung yg dibancuh dengan sedikit air.
  • Perasakan garam dan blh dihidang dgn nasi atau mee.

12 comments:

Gee® said... [Reply]

Hmmmm...sedapnya kalau dapat hirup sup daging tu...

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

aduh Tun.. mengancamnya... bagulah Tun rajin mencuba resepi dari buku2 resepi ni.. boleh juga teman2 lain mencuba..

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said... [Reply]

Sedap tu Tun.. kat rumah akak ada daging lagi ni.. boleh dicuba esok or malam nanti... tq share resepi :D

Mel said... [Reply]

wah tun...buku resepi masakan cina lagi! Kena simpan resepi ni, hubby memang suka makan daging, mel plak suka makan sayur...Sedap ni makan musim sejuk2 berangin ni...^^

Cik Sall said... [Reply]

sedapnye! teringat time keje kat port klang dulu.,sllu makan masakan ala2 cine ni kat blkg imegresen port klang.,mmg terjatuh cinta!
hehehe.,bleh terai bt sendiri nih ^^

FnF Simple Life said... [Reply]

wah3x...mkn nasi jepun ngn sup ni sure ngam sgt kan Tun...

Asyifa Mustaffa said... [Reply]

Sedapnya la hai....mkn ngan nasi kosong pun da bole da nie....simpel je nmpk....tp mnyihatkan nie....:-)

Akak nak samangkok Tun....malas nak masak...! Hehehe.....

Marsita yahya said... [Reply]

Geramnyer tengok sop ni...rasa nak gi ambik semangkuk aje.

lina_pg said... [Reply]

assalam Tun...lauk camgini memang best siap ngan sayur sekali.sedapnya hirup kuah sampai licin...(errr mangkuk bocor kih2 kunun)

psst..akak dah beli kulit wantan tuh..bila nak me'wantan' lom taw lagi.Janji ada barang senang..bila 'R' terus on jerr

Rohah said... [Reply]

alahai Tun...sedapnya tgk kuah sup mcm ni...segarrr alur tekak...

Tina Othman said... [Reply]

eh nak copylah resepi meatball tu, smlm baru beli minced meat, tq tun

ina ku said... [Reply]

nampak sedap ni. makan ni jer pun cukup, tak payah nasik...hehe... boleh selamatkan dietkuu.... ;)