Tuesday, January 22, 2013

Wantan Ayam Goreng

Assalamualaikumm~~~ :x

1st entry for the week, arini xde kelas, tp mlm ni kene gi uni jaga student ada test. that means, bakal merempit dgn lajunya sbb cuak time balik ko 1030 mlm lalu kat jalan yg jarang2 ada kereta. uu uuu.... n to make the matter worse, simpang masuk umah ni lampu jalan tu xpenah nak menyala for the whole kilometre! :( stress sungguh. 

ok laa.. arini nk share lg satu resepi dlm buku chef sarji nih.. mmg addictictive la this thing. makan xleh nk berenti. sedap je duk mengunyah sbb kecik2. really not a healthy choice of snacking though. kui kui.. sekali sekala blh la buat nih :)


***** tun masih TAK berjaya komen di EMBEDDED komen ye. harap2 xde yg salah anggap tun sombong or x pergi membalas kunjungan :(  

ok.. here's the recipe


Wantan Ayam Goreng
resepi: chef sarji, buku Resepi Ala Gerai Masakan Cina
sumber: tun telani

Bahan2:
  • 1 peket kulit wantan
  • 200 g isi ayam- kisar - tun guna bahagian dada, dadukan
  • 100 g isi udang - dadu
  • 1/2 bj bawang besar- cincang halus
  • 2 tsp tepung jagung
  • 1 tsp minyak bijan
  • 3 sudu makan kicap cair - tun lupa nk letak
  • 1/2 tsp lada sulah - tun letak serbuk lada hitam
  • 1 btg carrot - sagat - tun tambah
  • 1 cwn kobis sagat - tun tambah
  • garam secukup rasa

Cara2
  • Gaul sebati semua bahan inti dan perap dlm peti sejuk selama sejam.
  • letakkan 1 sudu kecil inti dlm kulit wantan dan bungkuskan. Basahkan bahagian tepi kulit wantan supaya dia melekat.
  • Goreng hingga kuning keemasan dan blh dihidang dgn sos cili.

13 comments:

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

salam tun..
macam tau tau je akak tengah dok cari2 resepi wantan goreng sbb nak perabih kulit wantan lebihan buat sup aritu.. hehe.. nnt nak try resepi ni lah.. hehe.. macih tun.. muahh!

Marsita yahya said... [Reply]

Ada banyak wantan pastry dalam peti ais. Boleh cuba resepi ni.

Gee® said... [Reply]

Sedap ni buat minum petang dgn kekasih hati...hehehe

Mel said... [Reply]

Sedapnya Tun. Jap lagi nak shopping boleh beli kulit wantan tuh. Resepi baru untuk kudapan ni.^^

Nooriah Abdullah said... [Reply]

salam Tun, akak dah ada wantan ni baru beli ternampak resepi kat sini mesti nak kena cuba thanks ya nnt akak copy ur resepi sbb anak2 suka sangatttt

lina_pg said... [Reply]

salam Tun,kulit wantan tu memang xyah ikat ek?letak air bg jd gam jer.Bleh try ni.Anan2 ngan mak bpak suma suka menda alah ni

ina ku said... [Reply]

sedapnyer...sedapnyer.... kulit wantan tu agak2 kt pasaraya biasa mcm giant atau maidin agak2 ada tak? alahai, teringinnyerr....

Amie said... [Reply]

Tun... pantang jumpa wantan goreng Tun! Isi ikan ke, udang ke, ayam ke...pulun terussssss...

Rohah said... [Reply]

buat banyak2 Tun,akak tinggal goreng je...

zila norazila said... [Reply]

Wahh sedap tun..stock wntan akk sd lg tue..klu rajin nnt akk godeh2 jgk la..he heee

tun_telani said... [Reply]

@ina ku salam kak, ada je rasanya. tun kt bintulu ni xde mydin ngan giant kak. hihi..
ps: tun xleh komen kat blog akak sbb akak guna embedded komen.

Yana Shaiful said... [Reply]

~ Semalam p giant ada je kulit tu tp bt do no je..hmm..tgk wantan Tun ni rs nyesal la plak x rembat kulit wantan semalam hikhikk.. harus cuba jgk lepas ni

Qasey Honey said... [Reply]

haii sedapnya...elok dijadikan sbgi kudapan aje sbb xsmpt nk dlaukkn..hihi...leh try nti ni