Tuesday, February 28, 2012

Really can't stop eating this!!! ^^


Assalamualaikum ^^

pagi ni nk share this really2 yummy squares/cake.. seriously, sedap sgt! the serving above vanish in no time at all. made this for MABIT last weekend (MABIT stands for Malam Bina Iman dan Taqwa), just one of the program we made for our usrah activity =). duk fikir2 nk bawa apa gi mabit, and i came through this recipe. really easy, and i have few bananas frozen away in the fridge. godek2 jap, dan blh bakar. 

i really love the combination of banana and chocolate /blush. unlike cake, this squares is really moist, a bit dense, but really soft.. nk terang pun x pandai, but this is on of the few recipe yg makan sambil2 tutup mata gitew sbb sedap sgt! x caye?? haaa.. sila laa godek2 sendiri kt dapur ye. sbb as i said earlier, this one, mmg habis sekelip mata :D next time nk buat lagi sbb x puas makan.




Chocolate-Bottom Banana Squares
recipe: tammy
source: jessie@hearty bakes
sumber: tun telani

** i used loyang 9 ichh

Bahan2:                                                                             
  • 1/2 cwn Butter -113g (lembutkan)
  • 1 cwan gula - like jessie, i used 3/4 c
  • 1 bj telur
  • 1 sk vanilla
  • 3 bj pisang- mashed - mine is quite large, lg gemuk dr pisang montel
  • 1 1/2 c tepung gandum
  • 1 sk baking powder
  • 1 sk baking soda
  • 1/2 sk garam
  • 1/4 cwn sebuk koko  - tun guna 1 sk choc emulco
  • 1 cwn chocolate chips

Cara2:
  •  pukul butter dan gula sampai light n fluffy.
  • masukkan telur, vanilla dan pisang yg dh lenyek, dan pukul lagi.
  • ayak tepung, baking powder dan baking soda, dan masukkan dlm adunan di atas, masukkan garam dan gaul rata.
  • bahagikan adunan kepada dua. masukkan cocoa powder (tun masukkan choc emulco) dlm separuh adunan dan gaul rata.
  • ratakan adunan coklat dlm loyang. tun taburkan juga coklat chip, lepas tu ratakan pula adunan yg lagis separuh atas adunan coklat td. 
  • springkle coklat chip kat atas. bakar pd suhu 180 C, selama 30 minit atau hingga adunan x melekat bila di cucuk. HATI2 JGN OVERBAKE, nnti jd kering.
  • tunggu sejuk, baru potong petak2. 
  • SEDAP SGT!! selamat mencuba ^^

14 comments:

Ummi said... [Reply]

Uiikss cik adinda cayang, amboiii dah la kita dpt tengok jer, pastu ayat kemain power, makan x hengat! Akak penah buat jugak hari selongkar dr dapur AlongRoz x silap...sama ke bahannya eks...ni lg sedap ke Tun? Alahaaaiii... ^__^

mala said... [Reply]

salam tun, yg ni mala pernah buat. mmg sedap!

http://alamroon.blogspot.com/2011/08/chocolate-bottom-banana-squares.html

Qasey Honey said... [Reply]

asslm...
hmmm mmg nmpk sedap la...
bleh la QH cuba pula...
skejap je dh msuk dlm list...heheeh...
tq yek resepi...

bleh tau x...guna loyang saiz ape yekk...byk xdpt 1 adunan ni...

izahdaut said... [Reply]

rasa cam pernah buat gak.. ke resepi lain yg pernah glem kejap n jadi virus. zman kak hana kat jepun lagi tak silap. ye ke resepi sama ek.. nanti leh try skali lagikla. menda2 gini mmg sedp sesangat kan tun

Sari Yusa Ibrahim said... [Reply]

betul sedap ni, sampai tak leh benti makan...

mimie said... [Reply]

alalaalalaaa Tunnn....nampakk mmg mabeles....nk beli pisang or nk tanam pisang nih...kek pisang yg mcm2 version.....

IZA AKMA said... [Reply]

macam pernah buat rasanya banana squares ni..tp resepi tak tau sama ker..nnt nk check balik..
tapi pisang dgn cokelat mmg secocok digandingkan..bagai pinang dibelah2..hi3x
amboiih..makan sambil pejam2 mata yer tun nak menghayati kesedapannya eh..kalau iza makan sambil pejam2 mata alamat seloyang habis pun tak sedar tun...hehehe

Liza said... [Reply]

salam tun...adoiiii, tergoda sudah, almaklum antu pisang katakan...hihihihi

Gee® said... [Reply]

sedapnya Tun... nak ckit...

Kak Sam said... [Reply]

aip tadi rasa cam dah komen je. napa tak muncul2 ni

Mama Hawa/Mama Nani said... [Reply]

Salam Tun..
alamak!!! mama terggoda lah..hehehe salin resipi dulu

EmbunRosaliza said... [Reply]

Assalam tun, mesti sedap tak leh nak kata ni, nampak pun sedap tu, terliur akk tgk,

IeRA said... [Reply]

Rajjin kak kita ni....

blogresipi.com said... [Reply]

Salam Tun,
Kak Ijan suka tengok figure kartun yang dok geleng2 kepala in between tulisan Tun tu. Kak Ijan bayang kan TUn yang buat camtu. hehehehe.... anyway, memang menyelerakan nampak. Harap2 dapat try nanti :)