Wednesday, February 8, 2012

Tuan Dapur BZ + Tips frozen Karipap


 Assalamualaikum...

nmpk gaya minggu ni sempat letak 2 n3 je. BW pun cepat2 je. minta maap byk2. tuan dapur bz sgt.. supervisor suruh edit poster n submit full paper utk conferene ASAP. sbb tun dh lama x ke uni, sedikit berkarat screw2 kat kepala nih, so slow sket wat kerja. jenuh nk siapkan 1 page /sweat tgh2 nk cepat ni, lappy ni pulak wat hal.. umur dh nk masuk 5 tahun dh lappy ni, dr zaman degree lg nih. kalu ikut umur manusia agak2nya mmg dh nk sampai ajal dh ni. huhu.. nk gi beli laptop baru, tp berharap lappy ni blh bertahan jugak sbb byk software penting dlm nih..


nway, letak juga n3 sbb xnk la diam2 je tiba2 x mengapdate kan.. karipap ni wat minum ptg semalam. habiskan stok frozen dlm peti. 1 batch karipap bertahan hampir sebulan jugak. ye la, mkn 2 org je pun, n bkn tiap2 hari nk mkn karipap kan. resepi buleh refer SINI utk karipap ayam, dan SINI utk karipap sardin.

tun just nk share cara2 tun frozenkan karipap. maybe ada yg dh tahu, tp xpe la, moga berguna utk yg x tau lg ye :)

- letakkan karipap yg dh siap dikelim atas loyang yg di alas plastik atau cling-wrap. jgn letak terus atas loyang ye, nnti kulit dia melekat kt loyang, jg la lobang2 nnti. pastu jarak2kan karipap tu (tgk gambar atas tu)
- letak dlm peti atas sampai beku (ikut power peti masing2 ye, tun letak dlm setengah jam dh keras dah), pastu boleh la transfer dlm plastik kecik2. yg ni dia duk rapat2 pun xpe, sbb x melekat dh. biasa tun simpan 10 bj satu plastik.
- bila nk makan, defrostkan dlm microwave atau letak pd suhu bilik hingga lembut. yg ni jarak2an karipap tu takut dia melekat bila dh lembut. bila dh lembut blh la goreng mcm biasa ^^
- ps: tun xpernah try gorengkan tanpa defrost sbb takut nnti inti dia still beku lepas goreng.

okie.. tuan rumah nk wat keje sekolah. wat la mcm rumah sendiri ye /XD

17 comments:

cik cek said... [Reply]

Thanks for the tip...tgk karipap tetiba teringin lak nak makan karipap...:)

quinnie said... [Reply]

tun..memang bagus tips ni..kita pun sekarang buat cam ni je..malas nak goreng lepas tu simpan...cara cam ni memang tahan lama..kekeke

Sheila Shafeareen said... [Reply]

Salam tun rajin tu yeee dlm kebz yan tu..tq petua nya.... akk pun teringin nak buat karipap

Liza said... [Reply]

salam tun...akk pun biasa buat karipap bnyk2 n simpan cmni...senang keje kan...eekeekkeke

ijayuji said... [Reply]

TUNNNNNNN!!! lempar balik pelampung sbb pelampngnyer BOCOR!!! ahahaha.... akak dah khatam Princess man tuuuu sejak tu terus meroyan dgn Park Shi hoo :D owwhhhh sudah lama tak main kelim2 :D bg akak yg frozen doploh hinggit ya :D

ummiaisyah said... [Reply]

oohh..patut le kpap sy melekat..ada kekdahnya ye...i'll follow..tq tun

Nieza said... [Reply]

assalam tun, bz ke?? hmm.. sama la ngan akak pun lama tak main msk-msk kat dapur .selalu msk nk cepat jer sekrng ni.sedapnya tgk karipap tun ni lama tk mkn karipap..:)

Cekgu Maz said... [Reply]

wah tip berguna nie...macam tau2 je nak buat karipap frozen...hehe bese mak mentua buat dia goreng dulu karipap dalam 2-3 minit dah sejuk baru simpan dlm peti...tahan lama jugak...

E-na Lovely Kitchen said... [Reply]

k.e-na pun suka buat karipap frozen(sbb malas nak buat ari2)..senang nak mkn kan..biasa k.e-na terus masuk dlm plastic ziplock n frozen...kuar dr fridge terus je grg,ngeeee..dasar pemalas nk wat byk keje kan...nak juga karipap tun tu, pos byk2 ke sini

Ummi said... [Reply]

Assalam Tun, datang ni nak mintak karipap frozen tuh..wat goreng2 pagi2...ada lagi ke x? Kalau rasa lambat sgt nak habis, kasi kat akak..cepat jek la abis...hehehe, apapun doh karipap Tun mmg best...i loiiiikkkeee... ^__^

nOOrsha said... [Reply]

salam tun..asben akak suka karipap tau..selalu jugak wat lebih n frozenkan..tp asal ade je stok dlm peti ais tu hari2 soh goreng..akekkee... :)thanx tun atas tips.. akak salu goreng sekejap.. care tun ni lg mudah sbb x yah nak goreng2 kejap... leh cuba nnti..tengs tun :)

harleena said... [Reply]

sedapnya petang2 sejuk ni pekena karipap panas..

Wani said... [Reply]

salam tun ... buznya tuan rumah.. ... pandai tun klim karipap ni .. hari tuh ada la jugak buat punya la nak kelim x reti hihi .. padahal dah guna acuan karipap pon .. tapi kat kelim dia tu mudah terbukak jugak.. kalau nak goreng pun memang biar lama sikit biar dia lembut ..

Wattie said... [Reply]

Salam Tun,
Waaa....ada petua berguna kat sini. InsyaAllah akak akan gunapakai bila membuat karipap nanti, tkasih ya Tun....jasamu dikenang

Naz / Nadz COSK said... [Reply]

Assallamualaikum Tun..
hihihi..kebizian yer.. Meh akak tolong meh, tolong tgk jer..hehehe..

Dalam sibuk2 tu, sempat gak masukkan entry tu..

Ok, buat kerja elok2 ye.. Nanti akak report kat supervisor tun tu yg tun ni rajinnnnnnn sangat..

Anonymous said... [Reply]

lau simpan cmni brpa lama boleh tahan?

tun_telani said... [Reply]

Salam.. sorry baru buka blog. tun penah simpan 2minggu, sedap lagi. tp xtau la maximum bape lama blh simpan sbb cepat je habis.