Wednesday, February 22, 2012

Simple Breakfast




Assalamualaikumm~~~

menu breakfast dikala malas  busy. tun mmg suka combination potato+omalette /blush. carbo + protein, then masukkan sayur2 sket for the fibre. there, complete nutrition in a plate :D


told you my laling LOVEs sausage, so, whenever there's a sausage inside, most of the time he would say 'sedapnyer!'  /XD  bila ada org ckp sedap, berbunga2 la hati tukang masak ni kan.. hihi... menu simple2 camni mmg sesuai nk bw gi picnik or bekal gi sekolah :)

Omelette with Potato and Sausage
Recipe: tun telani

Bahan2:
  • 2 bj potato- dice,  rebus empuk
  • 3 bj telur
  • 2 btg sosej - slice
  • secekak daun saleri- dice (kalu suka ketumbar blh gantikan dgn ketumbar)
  • 1/2 carrot- grated (kali ni xde stok pulak)
  • garam
  • serbuk lada hitam
Cara2:

  • hancur2kan sket kentang rebus, jgn jd mash potato, biar kasar2.
  • gaul2kan dgn sosej, daun saleri dan carrot.
  • pukul telur dgn garam dan serbuk lada hitam, gaulkan dgn potato mix tadi.
  • masak atas non-stik pan dgn api sederhana. bila nmpk tepi2 tu mcm garing sket, terbalik kan atas pinggan, then slidekan ke pan utk masak bahagian atas pulak. 
  • serve mcm tu je or dgn sos ^^

    7 comments:

    Tina Othman said... [Reply]

    wow sangat menarik ni

    Mas said... [Reply]

    tun...kak mas pun suka bekpes gini...
    mengeyangkan dan berkhasiat.....

    ijayuji said... [Reply]

    Salam tun! sedap!!! simple2 gini lah senang kerja, kalau ank2 akak buat kan ni makan tak ya? dia org cerewets sikit lerrr, hari2 akak bg cereal dgn fresh milk jer, kdg sosej kdg tu roti jerr huh!

    CT Delima said... [Reply]

    As'salam Tun

    ni kira pizza melayulah kan Tun, kalau macam ni anak2 k.ct laju jer makan Tun. ada gandingan sosej dalam tu tambah 2-3 potong sorang. tak cukuplah Mama dia nak makan nanti..hihi

    ummiaisyah said... [Reply]

    menu sihat ni kak Tun!

    Wattie said... [Reply]

    Salam Tun,
    Waaaa...menu ala ala pizza, best ni Tun, tarok sos byk2...nyum nyum...

    ♥MAMASYAZA♥ said... [Reply]

    sedapnyaaaa