Tuesday, February 21, 2012

Sambal Udang


Assalamualaikumm~~~

Masak sambal lagi! I just LOVEEE sambal dan masak merah /blush mkn tiap2 hari pun xpe. hihi..

tried other recipes for udang.. tp mmg xde masakan udang yg lain yg buleh menggugat kecintaaan tun pada sambal udang. hoho..  even udang yg letak dlm mee kari kesukaan tun pun, tun 'kureng' sket. tun jarang2 beli udang (tun biasa alah sket, gatal2 bila makan, dan udang kolestrol tinggi, jd mmg elak dr selalu beli), tapi, tiap2 kali beli udang mesti akan buat sambal. 


byk ni sekali hadap je tau.. hihi

Masak sambal biasa2 je. kadang2 tun tumis byk2 lada tu, lepas tu frozen kan.. hihi.. pastu kalau ada hari2 yg malas atau x sempat tu, goreng je ayam pastu gaul2 dlm sambal yg dh ada. mmg hantu sambal betul kan :)

Sambal Udang
resepi: tun telani

Bahan2:

  • 1/2 kg udang- buang kepala udang, bersihkan, dan tos
  • 1 bj bawang besar *
  • 3 ulas bwg putih*
  • 1/2 cm halia* (bahan * dikisar)
  • 5-6 sb cili giling
  • 2 sb kicap
  • 2 sb sos cili
  • 2 sb sos tomato
  • sedikit asam jawa
  • Garam
  • Gula

Cara2:
  • Tumis bahan kisar bersama cili giling sampai pecah minyak. Masukkan gula dan tumis lagi.
  • Masukkan kicap dan sos cili. Tumis sampai agak kering. masukkan asam jawa, tumis kejap.
  • Masukkan garam, gaul2 dan masak sampai udang bertukar warna. perasakan garam. 


    8 comments:

    mi_yuuki said... [Reply]

    dap er
    :O''''

    Paty's Kitchen - Cook with passion. said... [Reply]

    Good akak belum dinner lagi. Tumpang makan boleh? Sedap tenguk sambal Tun

    Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said... [Reply]

    Kena masak nasi lemak la Tun....

    Uncle Lee said... [Reply]

    Hello Tun Telani, your sambal udang really looks delicious.
    Ada ini plus sambal belachan, habis cherita, tiga pinggan nasi guarantee lichin, ha ha.
    Love the colour of your this udang dish.
    You have a nice day and keep a song in your heart.
    Lee.

    kak ijan said... [Reply]

    Owh, awak hantu sambal rupanya. Boleh pulak buat frozen ye. Good idea. kak ijan jarang2 buat sambal merah camni tp memang suka. teringat plak dekat petaiku yang kesejukan dalam peti ais. boh dalam sambal tun sedap nih. hihi

    E-na Lovely Kitchen said... [Reply]

    sambal2 n masak merah juga fav kt LK...tun sihat? bznya ke-na skrg, x smpt nk round...

    ♥MAMASYAZA♥ said... [Reply]

    sedapnya sambal udang tu. feveret saya

    Ezadlieza said... [Reply]

    tun... meh ler sekoq dua udang tu...tp kalu nak bagi sume pun ok....hehehe