Thursday, February 23, 2012

Soft Japanese Sweet Bun



Assalamualaikum~~

lambat sket berblog sbb tuan dapur emotionally unstable sket pagi td. huhu.. nway, not smtg to be shared publicly, so i'll just write about the bread lah. 

dh lama x meroti.. yup, last week x meroti pun. biasanya kalau angin malas datang tu, bila keluar ke bandar time weekend akan singgah bakery beli roti. but last weekend, tgk2 bakery tu tgh renovate pulak. ada je bakery lain yg halal, tp roti dieorg.. hmmm.. kalau kasi 2-star tu pun kasi sbb kesian je. xde kualiti langsung. so, terpaksa la mengerahkan tenaga bibik ku ini.. macam laa susah sgt wat roti tu kan.. campak2, tunggu bibik uli, pastu bulat2. huhu..

ni wat ala2 cinnamon pull apart gitew ^^

last time nmpk mokwo buat roti ni. mcm menarik je. lagipun dh lama x try roti lain, asyik2 duk ulang basic bread tu je kan. biasanya tun malas sket nk wat water roux tu, sbb biasanya mesti ada yg lebih, simpan dlm peti, last2 rosak camtu je.. tp kali ni tun tgk kt resepi tu, water roux dia cukup2 je utk satu adunan roti ^^ suke! 

salasilah roti ni panjang jugak.. resepi asal dr Gert, mokwo tgk kat blog NoorMasri, dia pulak tgk dr anawahid, anawahid pulak amik dr blog kak nor, kak nor cnp dr blog kak hana, kak hana pulak tgk dr dapur kak ummi dan CMG. fuhhh.. penat gi cari salasilah roti nih.. /sweat  terima kasih kpd semua2 yg terlibat ye.. hihi.. 


breakfast pg td.. japanese sweet bun, scrambled egg (with lots of white paper! ^^ ) and grilled sausage. i think, sbb ada byk tepung gandum dlm resepi ni, roti ni agak mengenyangkan berbanding roti yg guna 100% tepung roti, dan texture dia pun agak dense.

resepi yg tun guna diolah dr NoorMasri, tun translate n simplified ye, sbb panjang sgt. hmm... tun rasa next time nk tambah sket yis dia, sbb lambat sket nk naik roti ni. 

Soft Japanese Sweet Bun
Resepi: Gert

bahan2:
  • 375g tepung roti
  • 100g tepung gandum
  • 35g susu tepung
  • 75g gula - tun letak 65g je
  • 3/4 sk garam
  • 7g atau 2 1/2 sk yis - nx time tun nk letak 3 sk
  • 1 bj telur- pukul sedikit
  • 150ml air suam - tun guna 130ml je
  • 40g butter, dadu kecil
  • 1  bj telur + sedikit air- utk sapu atas roti - tun xletak

Water-Roux Paste/Tang Zhong:
  • 25g tepung
  • 125ml (1/2 c) air

 Cara2:
  •  
  •  Buat water roux terlebih dahulu. campurkan tepung dan air, dan masak atas api sederhana sampai jd paste yg pekat. kacau2 sampai x melekat di pan. sejukkan sebelum diguna.
  • masukkan semua bahan termasuk water roux dlm BM (kecuali telur utk sapu kt atas tu). setting utk doh dan tunggu siap.
  • dh siap uli, blh la bulat2 atau bentukkan ikut suka. prroff kan doh smp naik 2 kali ganda.
  • sapu atas dgn telur (jika suka) dan bakar pd suhu 180 C, 15-20 minit atau sampai keperangan. 

15 comments:

ijayuji said... [Reply]

Salam tun! akak pun meroti jugak arini hihihi.... boring betul lerrr bdn tgh tak sihat nii, nak carik sup yg pedas2, masak apa sedap ya? uuwaaaaaaa malas masak!!

izahdaut said... [Reply]

rasa cam pernah buat gak ni. zaman2 masa kak hana kat jepun dulu tak silap. lembut sesangat

Ummi said... [Reply]

Assalam Tun, roti ni memang sedap lembut...akak pun puashati masa buat dulu... Bab salasilah tu, jangan sampai terpaksa la kita nak link belaka. Letak tuan punya asal resepi dan sumber pertama yang Tun mula2 tengok tu sudah laa...jangan menyusah2kan dengan mengetatkan diri dengan undang2 yang xda hukum-hakamnya...kaann..jenuhh! Dulu2 akak mula berblogging ni, x amik pot kes2 backlink semua2 yang dah buat, yg penting tuan punya resepi tu ada kita letak, or sumber pertama kita tgk..tu aje! (*tapi kalau rajin dan banyak masa tu, suka hati laa...haha)

Bergantung kepada keadaan masa, kalau duk sibuk ke hulu ke hilir cari backlink semua yg dah buat, berapa lama lak nak membolehkan entry tu dipublish...sangkut sana sini kan. Kita GMM semua ikhlas berkongsi je, siapa cuba, dpt tau la rasanya kan...hehhee...

Caiyyookkkk Tun!

Naz / Nadz COSK said... [Reply]

Assallamualaikum tun..
Tun, cepat2 stabilkan emosi yer.. Ok gak tu sbb sempat masukkan entry dlm blog. Kak Naz kalau emosi tak stabil, tak berblogging jawabnya..hehehe..

Nak 2 ketul utk minum petang boleh?

EmbunRosaliza said... [Reply]

Assalam tun, akk ni mmg jeles betul bila tgk roti yg cantik n gebu gebas gini, kalo akk buat mesti ada sikit sebanyak yg tak kena huhu. best ni kalo dpt 2 biji buat minum ptg hehe

EmbunRosaliza said... [Reply]

eh sama lak ayat ngan naz heheh

inahar ali said... [Reply]

alahai..dh berkurun akak x meroti sejak BM akak jatuh sakit..hehe! nk menguli sendirik x tau bila sampai seru..huhuu! kenen dulu roti tun 2 ketui..nyum..nyum!

mimie said... [Reply]

vavavvaahh tun..... kalo dah namenyer japanese cotton nih...opkos lembut giler roti ni kn.....
harus nk dicobaa....(bape byk resepi nk dicoba niiii...hiihihi)

psstt...bestnyer menu bekpes tun...alallaa menu jopon n omputihh...ekekek

Anna Qawina said... [Reply]

mmm sedapnya nampak loti mu Tun Telani..bakmai 15 ketol..nak cicah kari..lembut nampaknya..

hmmm..backlink..mmg susah kan nak cari2 1 per 1, tapi kalaula ada link tu rasa cam hepi tu lebih, maknanya org tgk kita punya blog la kan, bkn nak cari glamer lak..haha..tapi penghargaan tu..ikhlas kan..nak2 kalo tenet kita laju berdezup tu lagila bagus cari backlink..

tp kalo tenet kita sengal cam Hasuriah tu kan kita ampunkan jela kalo beliau takletak link sape2 pun kan..kita pahammm..heee..
tenet akak ok jer tapi pc akak ni yg tak okeh..buka lebih 2 tab je padam terus..pitam nak cari link..ngahahah..

Anna Qawina said... [Reply]

eh..rindunya kat Hasuriah kan...cer g ketuk pintu umah dia tun..

quinnie said... [Reply]

tun...dah lama betul kita tak buat roti rasanya...malas betul rasanya...tengah mood nak membeli je sekarang ni...hahahha

Sue @ Nenie said... [Reply]

Salam Tun..nampak sedap betul roti ni..teringin jugalah nak mencuabnya

HaSue said... [Reply]

Ahahahak..cam hampagas kena karan jer komen si Anna Qawina tu wahai Tun Telani..tp part dia ampunkan kes akak x letak link tu cam best gak n baru ada smngt sikit nak blogging..takut ada org x phm jer kite x buh link2 ni sebab mmg kdg2 akak x blogwalking n x tau sapa yg dah cuba ke belum..mesti ramai yg kecik ati ngan akak kalo x buh link dorg sedngkan dorg dah try dulu..sob sob...pinjam ujung lengan baju tun,nak lap ingus.heh.

apa2hal,akak dah berkurun x meroti..tunggu cik abg bawak balik bibik gaklah lah kot baru nak meroti..jgn dia bawak balik bibik bernyawa,sudah..ada yg kena uli jd roti kang..keskeskes!

kak ijan said... [Reply]

Salam Tun,
Kak Ijan sangat terliur tengok breakfast plate Tun tu. Sungguh menyelerakan dengan combination yang buatkan kak ijan nak pergi dapur cari makanan sekarang....huhuhu... kejam you! dah malam ni tau. :D

Diana @ Melley Mey said... [Reply]

Assalamualaikum tun...
wah rajin sungguh adik akak nie tau... kalau dok dkt nak juga berkunjung kat rumah tun.. nak join makan sekali.. hehehee