Friday, March 16, 2012

Crispy Baked 'Fried' Chicken


Assalamualaikumm ^^

bertemu lg dgn jumaat yg mulia.. arini kepala tun ting-tong sket /blur  still lagi bermasalah utk tido malam2, pagi td bgn subuh pun dh dekat pukul 630. nikmat Allah nk tarik kan.. biasa xde la masalah sgt nk tido, golek2 dlm setengah jam dh blh terlelap.. ni tun dh cuba utk tido awal, tp semalam dekat pukul 2 duk terkebil2 lagi dlm gelap :( nway.. bebel kt sini pun bkn blh tido jugak kan..

owh.. smlm my laling blk ckp tiba2 kene gi kursus kt johor starting this monday! mmg plan nk blk kg end of next week, n me plan nk blk uni jugak. so tiket dh burn dah. sabo je laa.. nasib baik, tiket bintulu-KL kiteorg open, so blk tukar tarikh with minimal charge. so we'll be heading home this sunday :D kelam kabut jugak nk kemas rumah, 2 minggu nk tinggal nih... ekceli kalau ikut tun, x kemas pun x pe, sbb nnti bila blk sini mesti nk kemas lagi kan.. hoho.. but my laling ni kan.. kalau nk tinggal rumah, rumah mesti spotless clean. haish.. dh lama wife dia ni pemaleh sket bab kemas mengemas..


ok laa.. enough said...  skrg ni tgh mode sedar diri dh makin bam bam.. so i minimize deep frying (except bila wat cekodok bilis feveret my laling tu), n i changed to olive oil bila nk tumis sket2.. but as i'm a BIG fan of ayam goreng, mmg struggle sket la. i came across this recipe by Cat Cora, kalau tgk foodnetwork mesti kenal kan.. the only female Iron Chef America. i think it's worth trying :)  tp of coz la resepi di tukar ikut sesedap rasa n bahan yg ada kan. this one really crispy on the outside, and when not overbake, still lembut inside.. 

so, jom sama2 kurangkan minyak ^^

Crispy Baked 'Fried' Chicken
adapted from: cat cora@Foodnetwork.com
sumber: tun telani

Bahan2
  • 8 ketul ayam
  • 1/2 cwn tepung ayam goreng kepci (mana2 jenama pun ok)
  • Garam dan serbuk lada hitam
  • 2 cwn breadcrumps
  • 2/3 c buttermilk - tun guna susu sejat + 1/2 sb cuka, biarkan 5minit
  • 1 1/2 sk paprika
Cara2:

  • Panaskan over 200 C. letak jaring2 atas loyang.
  • basuh ayam, toskan, dan gaul dgn tepung ayam goreng. pastikan seluruh ayam bersalut.
  • campurkan buttermilk dgn sedikit garam, lada hitam, dan paprika. 
  • Celup ayam dalam buttermilk, lepas tu golekkan2 dlm breadcrumps.
  • Susun ayam atas jaring2 dan bakar 15 hingga 20min, then rendahkan suhu ke 165 C, balikkan ayam dan bakar lagi dlm 25-30 min. 
  • cucuk ayam, kalau jus dia clear, maknanya dh masak.
  • serve dgn potato dan salad :)

9 comments:

ijayuji said... [Reply]

Salam tun! sama ler ngan akak kalau nak tinggal rumah kena bersihkan dulu tp akak pemalas sbb mmg DAH TAHUUUU bila balik umah mesti berhabukk baik kita tgglkan belen2 habuk tu utk akn dtg kikiki... sian dia tak leh tido lagi, dah g jumpa doc? akak doakan jugak moga tun mudah tido insyaAllah aminnnnn... nikmat tido dah kena tarik :D sementara jer moga nikmat tido tu dtg lagi ya tun :) ayam tu akak bwk balik ya macehhhh!

Sari Yusa Ibrahim said... [Reply]

Bagus2 ni utk org diet mcm Tun, akak tak.,hehehe

Nuraa said... [Reply]
This comment has been removed by the author.
Mama Hawa/Mama Nani said... [Reply]

Salam Tun..
diharap masalah tido tuh hanya sementara sahaja... seandai nyer ia berlarutan pegi lah jumpa Doc...
hmmm biasalah sama ngan mama kalau nk berjln jauh must make sure rumah bersih & kemas..sbb nnt bila dh blk berjln tgk rumah berserak lagi penat!!

Tuh ayam mama angkut utk nazli yg sukakan ayam grg heheheh maceh :)

norlieharumaini said... [Reply]

waaa...nak sikit tun...

Nieza said... [Reply]

assalam tun,sedapnya tgk ayam ni. kalau dpt ni ratah gitu jer. akak pun sama kalau nk keluar pastikan umah bersih dulu sebab risau fikirkan takut jadi apa-apa emergency pada umah selama kita tak ada kalau owner masuk malu lak tgk kan.

happy holiday tun..semoga semua selamat yer.

dZana said... [Reply]

tgh buz bkemas ke tun.. akk klau bab kemas2 nk balik kg tu en hb yg buat .. ISO dia sgt tinggi..hahaha.. akk tolong sikit2 jer.. nk jemur kain pun ada ISO tau.. bab lipat kain tak leh pulak.. smapi tertido2 akk sebelah bakul kain.. hihihi.. tu yg mjadi2 pemalas akk tu.. crispy tgok ayam grg tun.. selamat balik ke kg yer tun..

zila4ever said... [Reply]

salam tun,
kesianya x leh tido..samalh dgn sy kdg2 sampai ke 3 pagi baru leh lelap..:)sedapnya ayam tue.nak yg kepak ada lg x?he heeeh ee

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said... [Reply]

Rasa nak krap krup je ayam tu Tun! So crispy...

Resipi dia ada similarity to my Buttermilk Fried Chicken..tapi yang tu goreng..hehe..takde tepung. :)