Tuesday, March 13, 2012

Best Ever Banana Bread (@cake)


Assalamualaikum~~

banana cake  ni buat petang semalam.. tun pun x tau nape nama dia bread, padahal, rasa dan texture sebijik mcm kek pisang.. kek pisang ni tersilap identiti rasanya. hehe.. dh lama duk tenung2 resepi ni kat allrecipe, rating dia 5 star, dan ada nearly 800 reviewer! hebat kan.. tun yg gatal tangan nk buat tu, walaupun duk terasa2 mcm nk makan choc bottom banana squares tu. pisang ada lg duk frozen dlm peti, esok nk buat CBBS tu lah, lagi2 bila tgk mamahawa n cheqsue tayang CBBS.

mmg patut la dpt 5 star resepi nih, mmg sgt moist dan sedap! my laling yg x bape hantu kek pisang tu pun makan dgn hebatnyer. hihi.. me ni mmg hantu kek pisang, so mana2 resepi pun rasa mcm sedap.. eh, buleh geng ngan kak ika lah :D



resepi ni me olah dr resepi asal lepas baca review yg ditulis.. majority recommend kurangkan gula, mmg terkejut gak tgk gula kat resepi asal tu, byk sgt. ni me dh half kan, tu pun agak manis jugak compare ngan kek pisang lain yg pernah me makan. tp sbb me x blend lama, jd lg sedap sbb ada kerak2 gula yg x bape hancur kt atas dia tu kan. nyummy sgt! :D 

Best Ever Banana Bread/ Cake
Sumber: Rose@Allrecipe
Olahan: tun telani

Bahan2
  • 2 bj telur
  • 1/3 cwn buttermilk (tun guna susu sejat + 1/2 sb cuka, biarkan 5 minit sblm guna)
  • 1/2 cwn minyak masak
  • 1 cwn pisang lecek - tun guna 4bj pisang berangan
  • 3/4 cwn gula
  • 1 3/4 cwn tepung
  • 1 sk baking soda
  • 1/2 sk garam
  • 1 sk vanilla
Cara2:
  • Panaskan oven (165 degrees C). Griskan loyang 9x5 inch.
  • Blend buttermilk, pisang, gula, vanilla dan minyak. Ayak tepung bersama baking soda. Campurkan tepung, garam ke dalam bahan basah. Kaup-balik hingga sebati.
  • Masukkan dlm loyang dan bakar selama 1 jam, 20 min atau hingga adunan x melekat bila dicucuk cake tester.
 ps: kek ni mmg ambil masa lama sket nk masak sbb guna api slow.
 

10 comments:

IZA AKMA said... [Reply]

sedap ni tun buat minum petang2..mmg moist nampaknya..
sekali pandang mcm roti..dua kali pandang mcm kek..tiga kali pandang terus terliur..ya lah kak iza ni pun apa kurangnya hantu pisang gak nih..ada lagi tak tun..hulur2 sini sekeping dua..hehe

ijayuji said... [Reply]

Salam tun! pisang letak kat frozen?????? akak jakun :D nanti leh try jugak nii, akak kan ntah baper byk resepi kek pisang yg akak dah cuba ehehe... sampai tak tahu mana yg sedap, pd tekak akak kan, kalau dah namanyer kek pisang mmg sedap! :D opss bread ya ^___^

♥MAMASYAZA♥ said... [Reply]

wow pisang berangan, dimakan saja pun sedappp

dZana said... [Reply]

wahhh.. bila baca ayat2 tun boleh trgoda jugak ni.. byk tul Q .. list pun tak pendek2..

mimie said... [Reply]

vavavavahh...telah membako jiwaku ini wat kek pisang lagi....best nampaknyer....

izahdaut said... [Reply]

Diorg memang guna gula banyak benor. Gamaknya pisang diorg xmanis ke ek. Tapi itula, slalu muskil kadar gulanya tu. Rasanya akk tak penah lagi buat bread ni.

inahar ali said... [Reply]

woww..daapnyer tun..bak akak 2 potong!! terliur sehh..

Ummi said... [Reply]

Assalam Tun, apa kabor...rindu gak kat Tun..thanks sudi lg jenguk dpur akak yang dah semput2 jer update tu..Meh sini roti pisang tu 2 kpg..nak mencicah di pagi esok...teruskan update ya Tun..muaahh!

quinnie said... [Reply]

promosi bagus ni tun...kekeke..dah lama tak beli pisang..kena simpan resepi ni dulu..hehehe...geram tengok kegebuannya...

Sue @ Nenie said... [Reply]

Salam..sedap buat minum petang ni