Monday, March 12, 2012

Simple Macaroni Sup


assalamualaikumm..

mlm ni nk tunjuk menu easy peesy.. menu dikala mood merundum n xde mood nk masuk dapur n xde selera nk makan. hehe.. sup2 gini mmg selalu jadi pilihan sbb hassle free. kejap je siap. macaroni sup ni versi xtra simple, kalau ada mak mertua kat rumah tu, mmg x sesuai la buat nih, nnti dia ckp pemaleh benor menantu. kui kui.. :P

Simple Macaroni Sup
resepi: tun telani

Bahan2
  • Macaroni- agak2 cukup utk utk 2 org
  • 1/2 kiub ayam
  • 1 sb sos tiram
  • 1 inch halia- ketuk
  • 2 bj cili padi- tumbuk atau hiris halus
  • 1 pokok sawi
  • fish ball n fish cake
  • garam n lada hitam
  • air secukupnya
  • telur- optional

cara2
  • Masukkan air, macaroni, kiub ayam, sos tiram, halia dan cili padi dlm periuk dan rebus sampai macaroni empuk.
  • Masukkan fisb ball, fish cake, dan batang sawi dan masak sekejap, pastu masukkan daun sawi. 
  • Perasakan garam dan lada hitam.
  • jika suka, pecahkan telur sebelum tutup api.
  • siap! senangkan.. hihi
ps: tun tulis telur optional sbb tun xsuka ada telur dlm macaroni/mee sup tp my laling suka ada telur. ikut selera masing2. gambr atas tu tun nyer mangkuk, so xde telur :D

pps: bila mood ghajin (atau bila ada tetamu) buleh laa masukkan isi ayam ke, masuk sayur byk2 ke wat sambal kicap ke. lg sedap, kompom 2mangkuk x cukup. hoho

6 comments:

Ezadlieza said... [Reply]

yuhuuuuu.... nak sikit makaroni tu... ni kalu letak sambal kicap nih..., fuhhhhh lupa daratan akak mkn...

quinnie said... [Reply]

sedapnya tun..kita suka sup sempoi cam ginih..hari tu tengok ika duk tayang..ni tun pulak...lupa pulak nak suh derang akt rumah ni beli makaroni...huhuhu

Wattie said... [Reply]

Salam Tun,
Akak tak pernah makan lagi makaroni sup, nampak menarik dan sedap, nak mintak semangkuk boleh

Mama Hawa/Mama Nani said... [Reply]

Salam Tun..
anak dara mama mmg suka mkn sup macroni yg simple2 gini.. tapi not my son..dia suka yg bergrg pedas..
So if nk msk kena buat kan 2 mskkan yg berbeza..
anyway this one jus look simply delicious..hirup time panas! hehehe

izahdaut said... [Reply]

smlm akak buat sup macaroni jugak. resepi tengok kat blog ika bangkok. sedap betul menghirupnya.. yang tun ni pun nampak segar gitu, akak mmg suka sup yang rasa segar gitu

Chah said... [Reply]

mak mmentua tk kata pemaleh. dia kata bagusnya menhantu aku ni asyik diet sokmo, pandai jaga bodi..hukhuk...