Friday, March 2, 2012

Mee Kari


Assalamualaikumm~~

..... xtau nk mula bercerita apa.. nk buat wordless, xbest la pulak. nway, mee kari kegemaran tun, ntah gambo2 bila2 duk dlm folder tu. 2-3hari ni kamera berpindah ke opis enchik H ku (hmmppp... X( ). 

apa2 pun, sementara x mengambik gambar ni, blh laa menghabiskan stok2 gambo dlm folder tu kan. nasib baik gambar x basi kan. hihi.. hopefully gmbar x blur kalau besarkan, tun ter-resize terlampau kecik. biasa gmbr yg tun upload tun resize dlm 500KB, yg ni 250KB je. dlm preview nmpk ok je. kalau Ok lepas ni maintain resize 250KB, jimatkan space. kot2 laa nnti akan encounter problem xleh mengapload sbb abih kuota kan. (ps: tun resize guna microsof office picture manager je.. 2 kali resize, gmbr asal lebih dr 6MB!).


Ok laa.. dr xde mende nk ckp td, panjang pulak duk rambling kan. mee kari ni, biasa tun campak2 je masa buat. tp sbb nk mengapdate blog kan, tun tgk resepi kak hanieliza lbh kurang resepi yg tun guna je. tun wat half dr resepi nih. masak ni kene la pandai mengagak kan, improvise mana yg patut. ikut selera masing :) 






Mee Kari
Sumber: kak Hanieliza

Bahan2:
  • 1 kg mee kuning
  • 1/2 kg ayam- potong kecil
  • 2 btg serai*
  • 1 inch halia*
  • 1/2 inch lengkuas*
  • 5 ulas bwg merah*
  • 2 ulas bwg putih* (bahan * dimesin)
  • 2 sb cili giling
  • 3 sb rempah kari ayam/daging - bancuh dgn sedikit air asam jawa
  • 200g udang
  • 1 paket fish cake - potong nipis
  • 5 cwn santan (1 bj kelapa) <- me guna santan kotak 200ml + air secukupnya
  • Tauhu goreng
  • 2 bj kentang- potong 8
  • garam
Bahan tabur:

  • Daun bawang & daun sup
  • Cili merah
  • Limau kasturi
  • Taugeh <- me suka masak dlm kuah
  • Sawi - me tambah, letak dlm kuah jugak
  • Telur rebus- belah dua
Cara2:
  • Tumis bahan mesin bersama cili giling hingga garing dan wangi. Masukkan rempah dan goreng hingga pecah minyak
  • Masukkan ayam, fishcake, kentang dan santan dan masak hingga mendidih.
  • Masukkan sawi dan tauhu goreng.
  • Perasakan garam.
  • Hidang bersama mee yg dicelur dan bahan tabur.

9 comments:

quinnie said... [Reply]

wah..wah wah..masak mee kari rupanya dia ye...heehehe..kita dah lama tak masak mee kari tun...sedapnya....suka kalau ada udang...huhuhu

izahdaut said... [Reply]

ala tunnn.. my feberet. mee kari.. tetibe teringat mee kari mkcik kat benta ontheway balik lipis. sedap..walaupun simple..

nak 2 mangkuk tun., sedap makan berulang2 ni

Chah said... [Reply]

sopannya segala makhluk2 itu berposing dlaam pinggan. All time fav ni..Kalau k.chah letak kuah byk2...perghhh..

anymz said... [Reply]

tutup mata..fav akak ni..dah lama teringin nak makan tapi malas nak buat...:)

Ida,Japan said... [Reply]

baru plan esok pagi nk uat mee kari utk bkfast tun..w'mcmmana skelai pon akak ni dlm kuah wajib letak udang kering,sedapnyer tun.

mama sara nur said... [Reply]

assalam
salam kenal
dari "saranur74 blogsport

mee kari feberet family akak terutama en suami he he

Diana @ Melley Mey said... [Reply]

Assalamualaikum tun..
mee kari.. fav anak akak yg ke2.. dah lama akak x buat mee kari... teringin juga nak makan tgk tun buat nie.. ermm.. semua pun teringin nak makan bla tgk org lain tayang.. hehehehe.. smpi x tau nak buat yg mana 1 dulu.. :D

ummiaisyah said... [Reply]

meriahnya mi kari tu...byk aksesori...kalo kiter mkn ngan pishbol je..huk..huk

LinRosly said... [Reply]

Assalamualaikum Tun Syg

Kak Lin dah lama x makan Mee Kari...sedapnya!. Berselera Kak Lin tgk masakan Tun ni...