Sunday, March 25, 2012

CBBS.. sinfully delicious! ^^



Assalamualaikumm..

fuhhhhh fuhhhh... tiup2 sket habuk kat blog ni.. tuan dapur duk bersenang-lenang dikampung. walaupun ada streamyx yg agak laju, tp xde semangat nk ngadap intenet. hehe.. biasa la, dh duk kt kampung tu, byk je mende lain yg lg best utk dibuat :D

seminggu duk kat kampung, rasanya baru 2 kali tun masuk dapur. kui kui.. bekfes mama yg prepare b4 gi sekolah, lunch kdg2 tun masak, kdg2 adik yg masak. wiken mama masak, sbb bila balik kg sah2 la nk makan masakan mak kan. mum's dishes are always the best! ^^ mkn cekodok n lempeng pun tunggu mama yg buat. hohoho... 

nway, CBBS ni buat b4 blk aritu. duk terbayang2 kesedapan dia, last2 bukak peti kuarkan pisang frozen, godek2 jap n ta-daaaa! my fresh from oven CBBS is ready.. really2 yummy! 'terpaksa' mkn byk sbb sedap sgt. kui kui.. separuh tun bg my brother yg study kt UIA. jumpa dia kt KL, round2 dulu b4 blk kg. my laling straight ke JB ada kerja. 

triple yummy!
k la.. here's the recipe again ^^

Chocolate-Bottom Banana Squares
recipe: tammy
source: jessie@hearty bakes
sumber: tun telani

** i used loyang 9 ichh

Bahan2:                                                                             
  • 1/2 cwn Butter -113g (lembutkan)
  • 1 cwan gula - like jessie, i used 3/4 c
  • 1 bj telur
  • 1 sk vanilla
  • 3 bj pisang- mashed - mine is quite large, lg gemuk dr pisang montel
  • 1 1/2 c tepung gandum
  • 1 sk baking powder
  • 1 sk baking soda
  • 1/2 sk garam
  • 1/4 cwn sebuk koko  - tun guna 1 sk choc emulco
  • 1 cwn chocolate chips

Cara2:
  •  pukul butter dan gula sampai light n fluffy.
  • masukkan telur, vanilla dan pisang yg dh lenyek, dan pukul lagi.
  • ayak tepung, baking powder dan baking soda, dan masukkan dlm adunan di atas, masukkan garam dan gaul rata.
  • bahagikan adunan kepada dua. masukkan cocoa powder (tun masukkan choc emulco) dlm separuh adunan dan gaul rata.
  • ratakan adunan coklat dlm loyang. tun taburkan juga coklat chip, lepas tu ratakan pula adunan yg lagis separuh atas adunan coklat td. 
  • springkle coklat chip kat atas. bakar pd suhu 180 C, selama 30 minit atau hingga adunan x melekat bila di cucuk. HATI2 JGN OVERBAKE, nnti jd kering.
  • tunggu sejuk, baru potong petak2. 
  • SEDAP SGT!! selamat mencuba ^^

15 comments:

Kak Sam said... [Reply]

lama dah hasrat dipendam namun masih belum menjadi kenyataan. bila le nak buat ni

ijayuji said... [Reply]

Salam tun! dulu akak pernah buat resepi CBBS ni tapi tak pasti resepi asal dr mana, akak ambik dr umah kak ayu sg ehehe.. rasanyer pun dah lupa, ni nmpk tun buat lagi harus masuk list, maklomlahhh ada pisanggggg mmg akak antu pisang :D

nuwairani ismail said... [Reply]

dah tak igt tengok sape yg buat dulu...memang teringin jugak nak buat...belom sampai seru lagi nak masuk dapur...adoi..

izahdaut said... [Reply]

Uikk balik kampung rupanya. Patut senyap.. :-)

Cheq Sue said... [Reply]

teringan i nye CBBS yang silap haribulan ittew... versi tak jadi pun tetap sedap. ada lagi tu stok pisang sikit...ingat nak buat lagi

Cheq Sue said... [Reply]

teringan i nye CBBS yang silap haribulan ittew... versi tak jadi pun tetap sedap. ada lagi tu stok pisang sikit...ingat nak buat lagi

ain j said... [Reply]

akhirnya...!hoho~ bertapa di kampung erk..hehe

norlieharumaini said... [Reply]

nampak memikat selera ni..

Mas said... [Reply]

tun...nak join makan sekali..he3

zila 4ever said... [Reply]

salam tun,
wahhh seronok blk kg yer..tu ler klu dh kt kg..mmg x fikir nk masak kan..sama la kita..:)

Diana @ Melley Mey said... [Reply]

Assalamualaikum tun... sedapnya tu.. akak pun suka cbbs nie.. tp x tau ler resipi sama ker x.. nanti nk tgk balik.. kalu x sama nak try yg nie plak.. nampak sedap tu

mimie said... [Reply]

kalo ade pisang opkos nk wat cbbs ni kan...sedap..laju jer makan...

ummiaisyah said... [Reply]

kiter ambik 3 ketui! mintak halal yea..timer kasih!

kak ijan said... [Reply]

Salam Tun.
Kak Ijan dah try jugak kek ni. Bahkan mak mertua kak ijan pun dah buat. hehe.. memang mendapat pujian. Thanks to you dear!

Nieza said... [Reply]

Tun, lama sepi bestla cutix2 blk kg yer. sure penat lagi kan.

sedap CBBS ni akak dah lama buat masa tgh femes dulu..setgh loyang boleh abis ni.