Thursday, July 12, 2012

Ayam Masak Sambal


Assalamualaikummm~~~~

ada org windu2 kat kita x? hihi.... terima kasih pada yg masih sudi menjenguk walaupun tuan dapur dh macam chipsmore, kejap ada, kejap xde.. huhu.. insyaAllah, still tgh berusaha utk membahagikan masa sebaik2nya. tp x terkejar dgn tugasan yg ada. huk huk... sgt respect kat akak2 yg berkerjaya, tp still berjaya mengapdate blog ^^

nway, kesian tgk blog ni dh seminggu x update. td dgn rajinnyer buat cookies, susun2 nk amik gambo, tgk2 kamera lesap. adoi.. my laling bawak gi opis.. huhu..  godek2 komputer, ada laa sekeping gambo yg belum post. hihi... ni lauk feveret yg akan diulang banyak2 kali.. biasanya tun x amik gambar sbb selalu sgt buat, tp ni terlebih rajin nk amik gambar pulak. 

ayam sambal versi tun ni lebih kurang ayam masak merah je. cuma kalau masak merah, tun wat berkuah sket dan lebihkan sos tomato, bila sambal lebihkan cili giling dan wat kering :) yg pasti dua2 pun tun blh makan tiap2 hari. hihi..

Ayam Masak Sambal
resepi: tun telani

Bahan2:

  • 1/2 kg ayam - gaul garam kunyit n goreng garing
  • 1 bj bawang besar- mayang halus
  • 3 ulas bwg putih*
  • 1/2 cm halia* (bahan * ditumbuk)
  • 5-6 sb cili giling
  • 2 sb kicap manis - agak2 je ni
  • 2 sb sos cili
  • 1 sb sos tomato
  • 1 btg serai- ketuk
  • Garam
  • Sedikit Gula

Cara2:
  • Tumis bawang, bawang putih, halia dan serai hingga naik bau, masukkan cili giling dan goreng sampai pecah minyak. Masukkan gula dan tumis lagi (tun masukkan gula supaya jd warna merah yg cantik)
  • Masukkan kicap dan sos. Tumis sampai agak kering.
  • Masukkan ayam dan gaul rata. perasakan garam. 
  • Siap! 

15 comments:

Zaliedana said... [Reply]

Tun klo kak ct pon mmg suka aym sambal ke,aym msk merah ke ayam ros ke,kira lbh kuranglah kan,erm aym kicap pon best,hihi klo aym gulai tuh xbape laku kat umh nih...Sdp gak wat kering2 n mkn ngan nsi putih xyah lauk len dah pon xper..

Bicara Kak Noor said... [Reply]

salam Tun lama nya tak bersembang dgn Tun kemana menghilang?
akak dah nak tido ni terpandangkan ayam ni ngancam lah jadi lapar lah pulak..

Nuwairani Ismail said... [Reply]

adoi kakakku ini...super duper busy la..nani pon sama. ni pun curi2 masa update blog masa berkursus. dah malam macam ni baru ada masa nak ngadap blog. nani pun suke ayam sambal. tak muak. pastuu kalau pedas2 tu lagi la nak makan banyak2.

cikmanggis said... [Reply]

salam ros..masih sibuk ke?eh ayam masak sambal tu kegemaran Cm..gaul sambalnya dgn nasi panas..pengsan:)

quinnie said... [Reply]

tun..ayam msak sambal ni masak selalu pun laku je ..hehehe..kita pun suka duk ulang menu yg sama...apasalahnya kan..dah benda sedap...kekekek

dZana said... [Reply]

aslmkum tun.. salam rindu jugak.. dlm sibuk2 sempat jugak tun msk2 lauk.. akk sempat grg telur jer.. hihihi.. dah sebulan lebih dpur akk tu tak berasap sebenarnya.. hujung minggu jer akk dah bkejar ke shah alam.. rasa kesian melayan anak bujang akk tu.. akk pun sbenarnya tak kuat agaknya.. huuu.. smga semuanya bertambah baik.. tun yg dah melalui tentu dah jadi nostalgia.. apapun selamat menjalankan tugas n tgjwab yer..

kakbesah said... [Reply]

salam Tun, heran btol kn.. kebanyakn anak2 terutama remaja suka sgt ngn ayam @ ikan dimasak sambal. diorang ckp lg pedas lg best! akk peratikn, di rmh mnta lauk ni, di skolah pon beli lauk ni, pastu bila gi jln jauh singgah mkn kt RnR pon nk mkn lauk ni.. abih tu dh bnde tu sdp kn.. ehem,kita yg dh berumo ni pon sbenrnye suka jg..hee..

FnF Simple Life said... [Reply]

Salam windu Tun... ayam wat masak kering2 gini mmg feveret semer org suka kan... nyum2..ratah gitu pun syedap...tp jgn pedas2 sgt le...hihi

~~zana@pb~~ said... [Reply]

Tun sihat? Akk pun masak pedas2 mcm ni smlm tp mood nak bergambar amat2 la tak mengizinkan.

zila norazila said... [Reply]

salam rindu tun..sihat x?..biasalah klu dh keja..byk tuntutan yg kena dipenuhi..klu akk lauk nie laju jew makan..sedapp:)

zila norazila said... [Reply]
This comment has been removed by the author.
Mas Sani said... [Reply]

windu..windu..hihihihi samalh kita ni pun kejab timbul kejab tggelam :-)

Hui sedapnya aym msk sambal, peberet kami ni...

HaSue said... [Reply]

Sedapnya nampak ayam tuh tun...leh bertambah nasik dibuatnya tuh..
Kebizian x berkesudahan yer tun..sdgkan duk umah pun bz amat je rasa..inikan pulak keje part time cam tun...hehehe...

Ayu said... [Reply]

Assalam tun, lamanya akak tak bw ..rindunya dgn teman2...ayam sambal nampak sedap ni tun..anak2 akak suka kalau ayam masak macam gini juga..

Amie said... [Reply]

Selamat petang Tun,
macam lama tak singgah sini... Tun sihat ke, Tun sibuk ye...
apa pun menu yang terhidang begitu mengancam selera kak Amie! Suka masak ayam cara begini Tun... anak-anak pun suka!