Tuesday, July 17, 2012

Danish Butter Cookies


Assalamualaikummmm~~~~~

maghrib2 hari mengadap blog. kui kui..... baru balik dr tutorial, merehatkan minda n badan dgn duk depan lappy :) cookies ni dh buat wiken lepas, dh habis pun.. hihi.. mmg dh gatal betul tangan nk mengukis. berbulan x buat kukis, resepi ni pun dh perap hampir setahun :p 

mmg tun sgt2 suka makan butter cookies. biasa beli yg dlm tin tu, sikit punyer mahal. dpt buat sendiri mmg puas hati mkn. len kali nk buat tebal sikit baru sama mcm yg beli tu. tp still sedap ^^ kalau ada butter oil mesti lg mantap nih.


Danish Butter Cookies
Resepi: Kak Fida@myr
Shared By: HaSue

Bahan-bahan ( 50 keping, lebih kurang )

125 g mentega (1/2 buku)
45 g gula icing (1/3 cwn)
140 g tepung Top/gandum* (1 1/4 cwn)
1/4 sk baking powder* - (*ayak bersama)
1/2 sk butter oil atau 1 sk esen vanilla
choc chips atau kismis - utk hiasan - tun xletak
gula halus - utk tabur (opt)

Cara-cara
  1. Putar mentega dan gula icing hinga berkrim.Masukkan butter oil atau esen vanilla dan akhir masukkan campuran tepung Top/gandum dan pukul sebati.
  2. Simpan doh dalam peti sejuk selama 1/2 jam.Masukkan doh dalam piping bag dan bentukkan atas dulang pembakar.Hias dengan choc chip atau kismis.
  3. Bakar pada suhu 150C selama 15 min atau hingga perang.Taburkan gula halus diatas kukis jika suka dan sejukkan
  4. *Bentuk kukis boleh dipelbagaikan ikut suka.

15 comments:

Nuwairani Ismail said... [Reply]

bestnye kak tun ada acuan yang macam ni. nak buat kukis pon rasa excited. kite ni main picit dalam acuan semperit yang kecik tu je. huhuh

NamaSaya Farhana said... [Reply]

Kiutnya rupa kukis tu kan. hehe. Konfem sesedap rupa tu kan..

~~zana@pb~~ said... [Reply]

Pandainya tun pipe cookies tu, kemas je.

FnF Simple Life said... [Reply]

Seyes mula2 ingatkan yang beli punyaaaa... rupa2nya Tun buat... mantap lah...mmg terbaek

lina_pg said... [Reply]

assalam Tun, sedap biskut ni agak lembut dan rapuh,melt in mouth gitu.Kak lina tiada kerajinan utk mengukis pernah beli biskut ni semata2 nak dapakan tin utk boh barang2 jahit kih3.
Tabik la ngan Tun rajin tul

Ayu said... [Reply]

Assalam tun,
wah dah siap2 nak raya ya..
heheh....kalau tun tak berithau ni tun buat akak ingat ni beli punya..cantik tun cookies tu semua..

sury_masury said... [Reply]

Wah3...sini pun tayang sekut cokis jgak yer...geram nyer tgok sekut tu...nk ordr sebalang blh ke..:-)

quinnie said... [Reply]

wahhh tun cantik la bentuk cookies dia...kita pun dah salin resepi ni dari raya thn lepas rasanya..hahaha..nak buat asyik bertangguh je..aduiii...

zila norazila said... [Reply]

salam tun..cantik2 kukis tue..mcm beli kt kedai la..tergoda tgok..tp dh habis pulak...he hehe baru akk nk mintak seketui:)

Yana Shaiful said... [Reply]

waaahhh..rajin tul dia mengukis..mcm2 btk ada..k.yana dh lama simpan resepi ni tp xterbuat lg..klu rs nk mkn beli jer sambil pejam mata..mahal sgt..mkn kejap jer abisnya huhuuuu..

EmbunRosaliza said... [Reply]

Assalam tun, cantik kukis tu sama bentuk ngan yg beli, sedapnya

Melly Octaviana said... [Reply]

Cantik cookies nya, hmm ini fav anak anak di rumah .thanks for sharing.

dZana said... [Reply]

slm tun.. dah tiba musim mgukis pulak ni.. rajin2.. akk pun ada acuan ni.. tak pernah guna pun.. cantik2 hasilnya..

tun_telani said... [Reply]

melly: salam kenal :) tun klik nama xdpt link ke blog la

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

mmg sedap butter cookies layan masa minum petang kan tun... tp akak tak penah beli danish cookies yg jual tu.. rasa syg duit almaklumlaa.. hehe...