Tuesday, July 24, 2012

Kuih Buka Puasa: SeriMuka


Assalamualaikummmmm~~~~~~~~~~~~

Alhamdulillah.. alhamdulillah.. masih lagi berpeluang beribadah dlm bulan Ramadhan. mari sama2 berlumba mengerjakan kebaikan, insyaAllah :D

n3 cepat2 je ni sbb pas zohor ada lab pulak. harap2 lab habis awal sket, kalau habis lambat, mmg berbuka habis cincai la arini. xkisah la kan, asalkan ada rezeki tu. kalau fikir2 org2 Islam kat palestin atau negara2 miskin tu ntah ada makanan ntah tidak.

serimuka ni buat sekali ngan nasi arab tu. kuih semalam berlaku sesuatu yg tdk diingini. kui kui.. sampai skrg terasa malu kt diri sendiri sbb kuih x jadi, tp still sibuk nk kasi org. hihi.. apa2pun kuih serimuka ni, alhamdulillah, sedap dan elok je jadinya. xyah alter2 dah resepi tu. manis pun sedang elok je, x manis sgt.

dh betul2 sejuk baru potong ye..
 bahan2 ni tun buat half dari adunan asal ye. loyang 4 segi 8inch


Kuih SeriMuka
resepi: NanaSham
sumber: tun telani

Bahan-bahan 

Bahan lapisan bawah:-
  • 500gm beras pulut
  • 400ml santan cair - tun guna santan kotak, campur dgn air 1/4 bahagian
  • 1 st garam
  • 2 sm minyak
Bahan lapisan atas:-
  • 120gm tepung gandum
  • 3 sm tepung jagung
  • 140gm gula
  • 3 biji telur- utk separuh adunan, tun guna 2 biji telur
  • 450ml santan pekat
  • 1/2 st garam
  • 300ml air + 10 helai daun pandan dikisar utk dijadikan air pandan (bagi yg tak mudah nak dptkan daun pandan..boleh digantikan dgn 1 st pandan paste) - tun guna pandan paste

Cara-cara
Untuk lapisan bawah:-
  • Sediakan kukusan terlebih dahulu. Biarkan air mendidih.
  •  Bersihkan beras pulut dan direndam selama 10-20min. - tun rendam 2 jam
  • Toskan beras pulut. Tak perlulah lama2 sekejap je pon boleh.
  • Satukan semua bahan2 didlm loyang dan dikacau sedikit agar minyak dapat diratakan.
  • Kukus diatas kukusan yg telah sedia mendidih selama 20-30min.
  • Keluarkan loyang dari kukusan dan ratakan permukaan pulut tadi. Siap untuk dilapis dgn lapisan atas. - tun lapik loyang dgn plastik supaya senang nk keluarkan
Untuk lapisan atas:-
  • Pukul gula bersama telur hingga kembang..sikit je pon boleh.
  • Masokkan santan yg telah dilarutkan bersama garam. Diikuti dgn air pandan dan dipukul/dikacau lagi...
  • Akhir sekali ayakkan tepung gandum & tepung jagung ke dlm adunan tadi. Dipukul/dikacau lagi agar tidak berbiji. Hendakla ditapis adunan ini dan siap untuk dikukus!! - tun blendkan je semua bahan..
  • Sekali lagi dgn kukus yg sedia mendidih tapi INGAT api biar sederhana aje...letakkan loyang yg berisi pulut tadi tu....kedlm kukusan dan dgn perlahan tuangkan lapisan atas. Kukus la selama 45min atau 1jam....
  • PERINGATAN...kuih ini hendak la betol2 sejuk barula mudah dipotong n cantik dihidangkan...jadi SELAMAT MENCUBA!!


21 comments:

Mas said... [Reply]

rajinnya tun..
buat serimuka...
akak bercinta sikit klu nak buat kuih ni...
skrg ni tak boleh makan lagi sbb pulut tu...huhuhuhu

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

Assalamualaikum Tun..

serimuka ni tak pernah jemu tak kira waktu kan.. mmg feberet.. teringat kuih tok aji serban serimuka versi t'ganu.... mcm nak try je.. rasanya akak tak pernah cuba lagi.. kalau serimuka mcm ni dah mcm2 resepi juga yg akak cuba... sbb kuih ni mmg feberet..

Qasey Honey said... [Reply]

slm Tun...antara kuih fav ni...xpenah lg buat sdri...bab pulut tu takut xjadi aje...meh hulur kt QH sikit...hihi

Bicara Kak Noor said... [Reply]

salam Tun slemaat berpuasa dari akak lamanya tk singgah sini sedap ni pulut akak selalu beli ja kalau kuih ni malas nak buat takut tak jadi sama macam qH jugak

HaSue said... [Reply]

Tunnnnnnnn..!!
Memang nampak molek kejadian kuih serimuka tu tun.. akak terngiang2 jer rasa lembut kuih ni. kalo yg dibeli kdg2 ada yg pulut masih stgh masak..ferasss..baek wat sendirik kann..kalo rajin la.hee

inahar ali said... [Reply]

salam tuuunnn..sedaaaapnyer kuih serimuka tu..semalam pn akak buka ngan kuih serimuka gak tp beli punyer..alahai mana nk lawan yg homemade punyer kan!!

EmbunRosaliza said... [Reply]

Assalam tun dlm sibuk2 pun sempat juga buat kuih, Sedap pulut seri muka ni, akk pun buat pulut serikaya utk buka ari ni,

lina_pg said... [Reply]

sedapnya pulut serimuka..kalau wat sendiri mesti mewah tang kepala tu hihi.

Nieza said... [Reply]

seri muka fav sepanjang masa ni tun...sedapnya..:)

Nuwairani Ismail said... [Reply]

assalam kak tun...susah nak tengop kak tun update sekarang...

ini antara kuih sedap yang nani belum buat. kalau kuih muih yang guna beras pulut ni memang tak berapa konfiden sikit. adoi

Rohah said... [Reply]

selamat berpuasa Tun,
alahai sedapnye kuih ni...pebret yang sarat ku tanggung,,hehe

FnF Simple Life said... [Reply]

canteknye kejadian kuih serimuka Tun ni... tengok potongan pun elok je tak lembek tak keras...hmmm...tentu sedap nih lagi2 buat sendiri

Tina Othman said... [Reply]

sedapnya tun

saya suka makan je, nak buat taklah kot sebab makan sorang je kan

zila norazila said... [Reply]

salam syg tun,
akk x pernah buat sri muka..sbb tang pulut tue mmg x reti nk tanak..selalunya asik lembik jew..rajin tun.sedang2 elok kuih tue..nk tumpang buka boleh .he he

Yana Shaiful said... [Reply]

Kuih seri muka yg sedapppp ^^..k.yana br bt 2 mggu lepas resepi nii..bt 1/2 adunan jgk..2 ari br abis hihii

kakbesah said... [Reply]

salam Tun, nmpk molek je kejadian kuih tu Tun, berseri2 gitu. kuih seri muka memang digemari ramai, kt bazar, psr mlm, warung kopi & jg knduri kndara slalu ada. begitu lh fofularnye kuih ni kn. ye lah, Tun, dlm bab mkn ni kita kne take it easy, bkn take it crazy.. coz ramai org2 di luar sana yg..jgn kata sdp, mknan yg x sdp pon xde utk di mkn..

quinnie said... [Reply]

tun plastik lapik kuih tu tun beli kat mana ye? senang letak plastik ni kan...elok je nanti dipotong n nak kuarkan dia...

kita secara jujurnya...apa kuih pun tak buat lagi bulan puasa ni..hahahaha...aduii malas betul..hari ni baru rajin buat karipap..itu pun sebab ada org tempah...ngeeeee..kalau dak jgn harap...hehehhe

ijayuji said... [Reply]

Salam tun!!! salam rinduuuuu salam ramadhan buat tun n hb, moga diberi kesihatan yg baik sepanjang ramadhan ni ya insyaAllah! eeeeeeee...akak suke kuih serimuka tgh plan nak buat jugak tunggu dah mula puasa sbb akak tgh cuti hihihi.... resepi nanasham ni sedang elok tp bau ayam dia sensitif sikit :D

Wattie said... [Reply]

salam ramadhan dan selamat berpuasa buat Tun sekeluarga. Nampak lembut dan sedap serimuka tu

Anonymous said... [Reply]

Bahan lapisan atas, 300ml air + 10 helai daun pandan. Kalau aku guna pandan paste, kena tambah dengan 300ml tak?

tun_telani said... [Reply]

@Anonymous

yup, kalau guna paste, just masukkan 300 ml air + 1 sk pandan paste