Wednesday, July 4, 2012

Nasi Hue


Assalamualaikumm~~~

n3 sekadar utk menghidupkan blog. tun sangat-sangat-teramat busy :(  buat kerja sangat slow sebab byk nk kene study balik.. uhuk uhuk.. kalau tgk rumah ni dh nmpk mcm budak nk final exam je. byk betul buku. huhu... nway, saje2 utk makluman, kalau2 ada yg tertanya2 nape laa budak tun nih slow beno mengapdate. BW pun sekadar yg termampu.. gomen!

nway, nasi Hue ni yg buat ntah bila ntah.. 2minggu lepas kot. haha.. (skrg masak cincai2 je..hari khamis-jumaat je masak sedap2 sket sbb x bz sgt). resepi dr Rahel, tertarik nk buat sbb nama dia pelik. tun tgk kak madihaa dan kak yana pun dh buat ye. mmg sedap resepi nih tau.

tun makan ngan Ayam Masak Merah, Sambal Kering Sotong, dan Sayur Campur Bendi & Tauge.. Nyum!!
Thank you Rahel kerana share resepi dari Buku rerepi ni :)

Nasi Hue
Sumber: Rahel (Buku Resepi Kompilasi Hidangan Nasi)
Dicuba oleh: Kak Madihaa, Kak Yana, tun telani

Bahan-bahan:
  • 250g beras wangi - Rahel guna beras basmati , tun guna beras wangi
  • 400ml air - Rahel guna air panas
  • 1 sudu makan udang kering-rendam dalam air panas - tun guna udang geragau kering
  • 1 sudu makan bijan-digoreng dahulu
  • 1 tangkai serai
  • 2 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 biji cili merah
  • 1 sudu makan gula pasir
  • 2 sudu makan minyak sayur- Rahel dan tun guna olive oil
  • 2 sudu makan pati ayam - yang ni Rahel letak 1 sk aje, tun letak 1/2 kiub
  • 2 sudu makan sos ikan - yang ni Rahel letak 1 sdm + 1/4 sk garam
  • 1 sudu makan serbuk lada hitam - yang ni Rahel letak 1 sk aje
  • sedikit daun saderi

Cara membuat:
1.Kisar udang kering,serai,bawang merah,bwg putih,cili merah dan gula pasir.
2.Panaskan minyak sayur dalam kuali.Tumis bahan yang dikisar hingga berbau.
   Masukkan beras dan dikacau rata.
3.Kemudian masukkan air,pati ayam,sos ikan dan lada hitam.
   Gaul rata dan masak hingga nasi kering.Taburkan bijan dan hidang.


17 comments:

zila norazila said... [Reply]

salam syg tun...hehhe e akk kecur plak tgk nasi tue ppagi nie..ramai jgk yg dh try kan..nnt turn akk pulak bila free nk try jgk..sambal sotong tue sedapppnya:p

Nuwairani Ismail said... [Reply]

waduh kak tun...busy the bee la dia..patut le senyap sunyi je. takpe..asalkan ada jugak entry sekali sekala. kalauu dah stop terus tu memang payah nak mula balik dah.

nani tak pernah try masak nasi ni. tunggu time tinggal beramai2 la kot baru boleh masak nasi tumis ni.

Gee® said... [Reply]

sedapnya Tun....terlior laaaa

Sari Yusa Ibrahim said... [Reply]

errrr... hari Khamis Jumaat jer masak sedap???? Erkkkkkkk!! Apakah??? Hihi..

Tun, satu hari nanti akak nak cuba masak nasi hue ni, maceh, Tun...

FnF Simple Life said... [Reply]

asslm Tun...wah Tun pun dah cuba nasi Hue ye....sure sedap kan.

Qhaifa Nur said... [Reply]

nasi hue sama sambal sotong kering...sedapnya

Sheila Shafeareen said... [Reply]

salam Tun tetarik dgn resepi ni...tgharini akk buat....pehhhhh mmg harum bau nya...sdp :-0

sury_masury said... [Reply]

salam tun...sungguh menyelerakan je nasi mu itu...nk kena try jugak ni...kan..sedappp nampak..

HaSue said... [Reply]

Muahaha..komen kak sari yusa ibrahim tu mmg panasssss..haha..

Tun. Bkn je nasik,aksesorinya pun nmpk mnyelerakn sgt tuh tun..

*skrg baru rasa best gk duk umah yer..tptun x duk umah ni kang makin slimmmmm la jwbnya.huhu..

quinnie said... [Reply]

rasanya minggu ni trend nasi hue le..hehehhe...kita dah lama salin resepi ni tapi tak jugak buat2..sedap ek..nak cuba lah...hehehe

~~zana@pb~~ said... [Reply]

Bila dah ada mood memasak, nanti akak cuba ye tun.

Terima kasih Tun kerana memahami akak.

Kella said... [Reply]

subhanallah.. mengiurkan lah!

Yana Shaiful said... [Reply]

Salam Tun..dh jadi bizi women skg ni ekkkss hihii.. pe2pun nasi hue ni mmg sedap..k.yana dh 2 kali bt ms tetamu mai umah..semua puji sedap..rs lain dr yg lain ^_^

Rohah said... [Reply]

sibuk2 pun berasap juga dapurnya...ramai gak yang dah buat nasi ni...geram tgk sotong ..

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said... [Reply]

Wahhhh terliur tengok nasi ni!!! Tun, bak nasi sepinggan with all the side dishes you have...hehe :)

Outbound Malang said... [Reply]

salam sukses gan, bagi2 motivasi .,
Hargailah hari kemarin,mimpikanlah hari esok, tetapi hiduplah untuk hari ini.,
ditunggu kunjungan baliknya gan .,.

cik cek said... [Reply]

Singgah ke sini jap tetengahri ni...lama ah tak dtg...he he..tq tun..sudi lagi singgah dapo akak...:)hope tun sekeluarga sihat sejahtera...