Thursday, July 19, 2012

Best Ever Chocolate Cookies ^^


Assalamualaikummmm~~~~

hehe... blm puasa dh sibuk menunjuk biskut raya pulak ye :p ekceli, buat biskut sbb dh meroyan baca buku byk ngat.. ada 2 perkara yg kompom blh menceriakan hati yg stress => coklat + baking.. maka di tengah2 malam, tun tinggalkan buku yg sepah2 depan tibi dan godek2 cookies kt dapur.. bau coklat yg semerbak dlm oben mmg kompom blh buatkan orang gembira. hihi..

rasa2nya ni 1st time buat chocolate cookies, biasanya mmg akan godek2 chocolate chip cookies je. main difference is choc chip cookies usually used brown sugar, yg ni guna castor sugar. lg satu, this cookies is very chocolatey. siyes! tun kurangkan cocoa powder sket, tp still sgt2 terasa coklat dia. sedap! cuma agak manis ye, adik kakak semua.. nasib baik la dh dekat nk puasa, kalau x mmg sesuai utk menambah kawan2 lemak di badan :p

shedap ^^
star2 itu tun letak time amik gambar je. hihi.. tp kalau nk jadikan biskut raya, mmg sesuai laa letak manik2 tu ye. baru ada 'feel' biskut raya ^^


yg ada chocolate chips ni laling punya..

resepi godek2 kat allrecipe. just alter sikit2 je. gula tun kurankan sket, tp still agak manis, kalau sape2 yg x suka manis tu, pandai2 laa bajet kurangkan gula ye :) yg pasti, mmg xkan menyesal buat cookies ni, sure budak2 suka ^^

Best Ever Chocolate Cookies
Adapted from: krista3@allrecipe
Sumber: tun telani

Bahan2
  • 1 1/2 cwn tepung
  • 3/4 cwn cocoa powder - tun guna 1/2 cwn cocoa powder dan tambahkan tepung 1/4 cwn
  • 1 1/4 tsp baking powder
  • 1/4 sk garam
  • 3/4 cwn (170g) butter/margerin
  • 1 1/4 cwn gula - tun letak 1 c je
  • 1 bj telur
  • 1 sk esen vanilla 

Cara2
  • Ayam tepung, serbuk koko, baking powder dan garam. ketepikan.
  • Pukul butter dengan sampai berkrim. masukkan telur dan pukul lagi.
  • Masukkan bahan2 yg diayak dan gaul hingga jadi doh yg lembut.
  • Kalau ingin terap, simpan dalam peti sejuk sebentar sbb doh sgt lembut dan susah utk dicanai. Doh yg sejuk akan sedikit keras, tabur tepung atas papan pencanai utk elakkan tepung dr melekat. kalau guna cookie presser mcm tun, xperlu sejukkan, blh terus press atas loyang yg dh di glis. 
  • Bakar pada suhu 180 C, 8-10 minit. biskut atas lembut masa panas, biarkan sejuk dlm loyang sblm alihkan dlm bekas :)




14 comments:

Nazrah said... [Reply]

Makcik..c tu cup ker?? ehhehehe... selamat berpuasa...

Asyifa Mustaffa said... [Reply]

agak sbb totally guna gula castor...tu yg manis kan....?

tp nmpk menarik tu ttp ada....:)

tun_telani said... [Reply]

kak nazrah: ha'ah.. c utk cup.. nnti tun edit tulis cwn. hihi

ayifa: tu laa.. tun dh kurangkan gula, still manis. tp kalau kurang sgt gula nnti rasa pahit pulak sbb guna coklat byk

Qhaifa Nur said... [Reply]

tahun ni memang buat cookies...
minta2 tertunailah...
sedapnya......

Anna Qawina said... [Reply]

Tun..nak 2 balang yer..
mana lbh sedap dgn rsp yg eggless tu Tun?

zila norazila said... [Reply]

tun ..kecurr tau..lapar btl time nie..he hehe rasa mcm nk amik jew kukis tue..chumill2 la tun suka nengok..:)

Kak Rose said... [Reply]

tun!!!! berderet2 cookies... terasa sangat nak raya dah!

EmbunRosaliza said... [Reply]

Assalam Tun rajinnya buat kukis, mmg betul bila bau yg harum semerbak tu rasa puas hati je..coklat2 mvm ni mmg menarik minat budak2 utk mkn

Nuwairani Ismail said... [Reply]

alahai kakakku cayang...kalo nani buat kukis ni sekarang, konfem la tak sempat raya dah habis sebab kunyah sorg2...huhuh

Sari Yusa Ibrahim said... [Reply]

mesti budak2 suka nak beraya rumah Tun ni, hihi.

Salam Ramadhan Al-Mubarak, semoga dipermudahkan mnjalani ibadah. Maaf sekiranya ada silap & salah, ye Tun.

Tun, nmpknya okey je struktur nasi tu, tak mngecut lgsung.

lina_pg said... [Reply]

assalam Tun..awalnya ngukis..sedap tu kaya ngan coklat..meh sini sebalang

salam ramadhan ya Tun

FnF Simple Life said... [Reply]

Rajin nya Tun buat kukis... lately ni aduhai akak sangat tak rajin nk masuk dapur...panas3x... summer la katakan...hehehe...masak ala kadar je

quinnie said... [Reply]

adeehh kita pun tengah giler biskut skang ni..tapi giler salin resepi je la..hahahhaa...nanti nak cuba jugak biskut ni..hehhehe

selamat menyambut ramadhan almubarak buat tun sekeluarga :)

quinnie said... [Reply]

lupa lak..best kan suara yamapiii..hehhehe