Thursday, July 26, 2012

Nasi Minyak Hujan Panas


Assalamualaikum :)

alhamdulillah, dh masuk hari ke 6 berpuasa. rasa mcm sekejap je kan.. dh nk masuk ogos, due date utk kerja yg patut disiapkan pun dh makin dekat. x terkejar rasanya.. semalam nengok komen nani ckp susah nk tgk tun update skrg. huhu... tu laa, betul2 x sempat nk ngadap blog. kalau sblm ni rasa mcm semua blog yg ada dlm list tu tun BW, tp skrg ikut mana yg sempat nk ternampak je. minta maaf sgt2. tp insyaAllah, kunjungan balas akan tetap tun buat. nnti dh siap kerja sket2 insyaAllah tun BW ye :)

n3 cepat2 juga. sekadar memeriahkan bulan puasa. insyaAllah, semoga dpt sikit pahala bagi idea utk chef2 keluarga atau chef diri sendiri utk masak apa. mmg bulan2 puasa ni, ptg sket mula la pening nk sediakan juadah apa utk keluarga kan. hihi... tun pun sama la. kalau dh xtau sgt nk masak apa, dapur geng2 bloggers ni la yg akan tun sepah2kan cari resepi. terima kasih buat semua.

nasi minyak + ayam masak merah + bayam goreng
resepi nasi minyak yg biasa tun masak. hasil dr nolong mama kat dapur dr zaman budak2 :) saje letak warna2 kasi cantek ^^

Nasi Minyak Hujan Panas
resepi: tun telani

Bahan2:
  • 2 cawan beras
  • 1/2 cwn susu sejat 
  • air secukupnya - mcm masak nasi biasa ye, cuma kurangkan sebab dh letak susu tu
  • 1 sb besar butter - blh guna minyak sapi, tp tun x suka bau dia
  • 1 sb minyak masak - tun guna olive oil
  • 1 labu bawang besar- mayang
  • 2 ulas bawang putih- tumbuk
  • 1 inch halia- tumbuk
  • 1 btg kayu manis
  • 4 bj cengkih
  • 2 bj buah pelaga
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 2 helai daun pandan - simpulkan
  • garam secukupnya
  • pewarna ikut suka- biasa tun just guna hijau dn merah

Cara:
  • atas api, tumiskan bawang besar, bawang putih, halia, dan rempah ratus sampai wangi. 
  • masukkan beras dan daun pandan dan gaul2 sebentar atas api sederhana.
  • masukkan dlm rice cooker, dan tambah susu, air dan garam.
  • masak seperti biasa. bila nasi dah kering, titikkan pewarna pilihan dan gemburkan.
  • siap! ^^

12 comments:

Nazrah said... [Reply]

sekali sekala layan nasi minyak pun ok gakkan

Mas said... [Reply]

sesekali makan gini...
bestkan tun.....

ijayuji said... [Reply]

Salam tun! kat sini dah 7 hari puasa :D tp akak baru 3 hari puasa kikiki.... puasa tahun ni akak surrender nk buat mcm2 jenis nasik n lauk2, sbb akak jugak yg kena abiskan n akk jugak yg gemuk nanti eeeeee...serik tapi akak layan kuih2 ajerr lerr buat utk diri sendirik jerr :D bila tgk org masak sedap2 kena sabo sigh**

Nuwairani Ismail said... [Reply]

bukan ke kalo dah namanya nasi hujan panas tu memang kaler2 ke..? hihih...kite memang tak reti nak masak nasi tumis2..takut benor kalau mentah. pernah buat nasi tomato. agak mentah jugak. last sekali kukus balik nasi tu baru masak..hadoi..

nOOrsha said... [Reply]

salam tun..darwish suke mkn nasi kaler maler gini tau.. eh wat nasik minyak cam kenduri kawen lak kan..lame akak x g kenduri kawen ni.. hehe

Qhaifa Nur said... [Reply]

teringin rasanya nak cuba...

FnF Simple Life said... [Reply]

Tun...hari tu menu nasik arab... ni nasik minyak pulak...best nye menu iftar Tun...

Sari Yusa Ibrahim said... [Reply]

Salam, Tun. Dah petang2 ni berdebar2 tengok nasi minyak Tun tu.. hihi..

Errr.. tgh cari rsepi gyoza Tun nih..

zila norazila said... [Reply]

salam tun ..dh buh color2 camtue semakin selera nk makan kan..:) selamat berbuka tun.
re:/ rempah tumis tue rempah 4 sekawan yg dlm pack kecik dalam 1 ringgit klu kt johor la..dlm tu ada kayu manis,cengkih lada putih,buah pelaga..klu tun x jumpa buh jew barg2 tue sikit2..he hee:)

Rohah said... [Reply]

sibuk2 Tun pun siap juga ngan hidangan Nasi Hujan Panas.Kat sini sini cuaca pun macam tu juge.Jap nak hujan, jap pulak, panaslah pulek errr...tapi tak terbuat nasi ni,M je....Anak2 akak suka sangat nasi kaler2 ni..

Yana Shaiful said... [Reply]

Dah lama xmkn ns minyak+ayam msk merah..lepas ni harus dibikin jgk ^^

quinnie said... [Reply]

dah berkurun tak buat nasi ni..heheeh...sebok kerja ye tun...kalau kita keje entah le..jawabnya memang tak gerak la blog rasanya..hehehhe