Monday, July 16, 2012

Kek Batik Dot... Dot


Assalamualaikum...

:) minggu ni awal pulak ber-n3. alhamdulillah.. tq pada yg masih sudi jenguk2 dapur tun yg kejap panas, kejap suam2 kuku je nih.. huhu.... n3 cepat2 sementara tunggu my laling blk lunch. arini habis kelas td terus balik. jd sempat marathon masak cepat2 b4 my laling balik.

kek batik dot dot ni dh nearly setakut duk bookmark kat umah kak sue.. biskut tu pun dh beli berbulan. last2 tengok dh hampir2 due date dh biskut tu, so cepat2 godek2 dlm periuk. nk buat nyer cepat je, tp nk tunggu ada drive nk buat tu yg lambat. hehe.. xbape cantik potongan sebab sejukkan kejap je x sabo nk kerat :p


Kek Batik Dot Dot
Source:Pn Zuriana Abd Latip KR(fb) & Kak Am
Shared By: HaSue

BAHAN2NYA:

½ buku buttercup /125g marjerin/mentega
2 cwn tepung gandum *hasue letak 1 1/2 cawan sahaja
2 biji telur
½ cwn gula
½ cwn milo + ¼ serbuk koko
½ cwn susu pekat
200g biskut jejari *hasue guna biskut 'ball cake'
sedikit esen vanilla

CARANYA
Pukul telur, butter, gula & susu pekat hingga sebati
masukkan milo + serbuk koko & tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau rata
kemudian masakan dlm kuali dgn api yg perlahan sehingga bertukar warna dan
dikacau selalu. Tutupkan api & patah2 kan dua biskut jejari dan digaul rata
*Boleh juga ditambah coklat chip - jika suka
Bubuh ke dlm bekas/loyang yg dilapik plastik lalu tekan2 & mampatkan adunan tersebut
Simpan dlm peti sejuk selama 4 jam dan kemudian bolehlah dipotong.

*Ketika nak meratakan/mampatkan permukaan adunan sarungkan tangan dgn plastik kerana ianya tidak akan melekat dan tekankan perlahan-lahan
am

also, tq pada semua yg wish bday tun semalam.. alhamdulillah, terima kasih atas semua doa.









18 comments:

mokwo® said... [Reply]

salam tun...semalam tak sempat nak borak panjang di FB..terpaksa cut off kerana ada tetamu datang..hepi belated birthday yek!! moga hidup senantiasa di rahmati Allah

Mel said... [Reply]

Selamat Hari Lahir Tun!!Semoga sentiasa bahagia & diredhaiNya!!Bila la kita nak ketemu muka ya..^_^

FnF Simple Life said... [Reply]

Hepi befday Tun...semoga terus dilanjutkan usia...tercapai segala impian ye Tun... sempat lagi buat kek batik dok tgh bz2 tu... ;)

Mas said... [Reply]

Happy birthday tun....

wahhh...kek batik dot dot ni kak mas tak try lagi...
nnti nak buat gak..he3
cantikk dot dot tu...

Qhaifa Nur said... [Reply]

adik ipar hubby tengah pregnant dok suruh saya buat kek batik, dah 3 x buat sedap sangat ke he..he..

paten baru ni, suka sangat....

hepi bufday tun.....

Asyifa Mustaffa said... [Reply]

Hepy besday Tun, semoga pnjang umur dan murah rezeki....

kek batik dot2...seingat sy thun lepas lagi dah smpan resepi nie...tp x pernah juga membuatnya..hehe..~ malas pun ada sbnrnya....:)

quinnie said... [Reply]

aduiii tun..bercinta betul kita nak bukak blog bila line tenat nih..huhuhu..nasib baik la blog tun boleh dibukak lagi...ada setengah blog tu langsung tak bleh bukak..hehehhe...

kita nak buat la raya nanti...tak ingat dah salin ke belum resepinya....ehehehe

~~zana@pb~~ said... [Reply]

Tun, akak belum pernah jumpa biskut jejari, kat Serawak ada ke?
Lupa nak tanya kabar tun, mestilah sihat dan gembira, betul tak?

Amie said... [Reply]

Happy belated birthday Tun... jom makan kek batik dot dot sambil tiup lilin he he he ehhh.

EmbunRosaliza said... [Reply]

Assalam tun , akk pernah buat sekali kek batik dotdot ni, sedapkan rasa dia lain sikit dari kek batik biasa yg tak guna gandum tu, dah cantik tu dotdotnya. hurmmm kalo kek mcm ni mmg laku sepanjang zaman la kat rumah akk ni tun.

Hepi belated besday tun, semlm kat fb, ari ni kat blog pulak hehe, semoga apa yg di cita2kan akan tercapai nnt

Nuwairani Ismail said... [Reply]

alamak! besday kak tun ke? terlambat pulak nak wish...selamat hari lahir ye kak tun...semoga dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki insyaallah...

Nuwairani Ismail said... [Reply]

eh! lupa pulak nak komen pasal kek tu. hihih... kali ni biar nani pulak bookmark sampai setahun dulu baru buat.kirenye tahun depan la kot baru boleh tengok entry ni. nak cari sekutnya tu payah sangat kat sini..

sury_masury said... [Reply]

Happy besdy..tun:-)...lama x buat kek batik ni..cantek dot2 tu..:-)

fuad ansari said... [Reply]

rupanya kita berkongsi tarikh lahir yg sama... (",)

happy besday.. (",)

Yana Shaiful said... [Reply]

~~~Epy Befday Tun ^__^

Rsnya dh 3 kali k.yana bt kek batik dot2 nii..biasanya sekut damia jd mangsa hihii..dia xsuka sgt mkn sekut..klu jd kek batik cani laju jer mkn dgn ayahnya..peminat setia cekelet ^__^

Mama Hawa/Mama Nani said... [Reply]

Salam cayang Tun!!!

alahai kek batik dot2.. entah bila agak nyer nak buat.. resipi dah print lama daa...
mmg rajin betul lah Tun nie :)

nOOrsha said... [Reply]

weewiitt..cumelje kek batik dot2 ni..mtk cket bday gurl..hehe

hana said... [Reply]

epi belated besday tun... moga pjg umur murah rezeki selalu... penah buat dulu kek nih... cantik kek tun secantik tuannya