Friday, July 12, 2013

2 Ramadhan 1434H: Seri Muka



Assalamualaikumm~~

alhamdulillah.. akhirnya ada line internet kat umah. mati kutu juga sehari semalam telecom wat hal, so intenet xdpt. line tepon umah ni mmg dh lama x ok.. jd kt umah xleh nk guna intenet hp. sgt teramat la slow nyer.. 

jd sementara line ada ni, post cepat2 n3. kuih berbuka puasa smlm. arini xtau lg nk masak ape. huhu.. penat pg td meeting, ptg lab, ni baru sampai umah. nasib daging dh perap awal2 nnti masuk oben je. cuma xtau nk wat kuih ape. 


kuih wajib bulan puasa. bulan lain jarang2 buat kuih tradisional camni. hihi.. half adunan dpt satu loyang 9inch spt di atas ye. potong2 dpt la dlm 36 ketul. cukup la nk kasi kt jiran tetangga sorang sikit. puasa2 ni xmkn kuih byk pun, saje2 nk memeriahkan ramadhan dgn buat kuih utk berbuka :)

ok.. selamat berbuka ^^

Kuih SeriMuka
Resepi: NanaSham
sumber: tun telani

Bahan-bahan

Bahan lapisan bawah:-
  • 500gm beras pulut
  • 400ml santan cair - tun guna santan kotak, campur dgn air 1/4 bahagian
  • 1 st garam
  • 2 sm minyak

Bahan lapisan atas:-
  • 120gm tepung gandum
  • 3 sm tepung jagung
  • 140gm gula
  • 3 biji telur- utk separuh adunan, tun guna 2 biji telur
  • 450ml santan pekat
  • 1/2 st garam
  • 300ml air + 10 helai daun pandan dikisar utk dijadikan air pandan (bagi yg tak mudah nak dptkan daun pandan..boleh digantikan dgn 1 st pandan paste) - tun guna pandan paste

Cara-cara

Untuk lapisan bawah:-
  • Sediakan kukusan terlebih dahulu. Biarkan air mendidih.
  •  Bersihkan beras pulut dan direndam selama 10-20min. - tun rendam 2 jam
  • Toskan beras pulut. Tak perlulah lama2 sekejap je pon boleh.
  • Satukan semua bahan2 didlm loyang dan dikacau sedikit agar minyak dapat diratakan.
  • Kukus diatas kukusan yg telah sedia mendidih selama 20-30min.
  • Keluarkan loyang dari kukusan dan ratakan permukaan pulut tadi.
  • Siap untuk dilapis dgn lapisan atas. - tun lapik loyang dgn plastik supaya senang nk keluarkan

Untuk lapisan atas:-
  • Pukul gula bersama telur hingga kembang..sikit je pon boleh.
  • Masokkan santan yg telah dilarutkan bersama garam
  • Diikuti dgn air pandan dan dipukul/dikacau lagi...
  • Akhir sekali ayakkan tepung gandum & tepung jagung ke dlm adunan tadi. Dipukul/dikacau lagi agar tidak berbiji.
  • Hendakla ditapis adunan ini dan siap untuk dikukus!! - tun blendkan je semua bahan..
  • Sekali lagi dgn kukus yg sedia mendidih tapi INGAT api biar sederhana aje...letakkan loyang yg berisi pulut tadi tu....kedlm kukusan dan dgn perlahan tuangkan lapisan atas.
  • Kukus la selama 45min atau 1jam....


PERINGATAN...kuih ini hendak la betol2 sejuk barula mudah dipotong n cantik dihidangkan...jadi SELAMAT MENCUBA!!

10 comments:

LiNa_Pg said... [Reply]

Assalam Tun..banyak tu kuih serimuka..abes ke nk makan berdua hehe?Kalau rase2 tak abes..pos mai la sket hihi

Asyifa Mustaffa said... [Reply]

Nak simpan gak resepi dri Tun ni...bsok2 buka pose ramai2 bole buat...nak buat kat umah mmg x abis punya ni...jiran tetangga keliling cina pula tu...:)

inahar ali said... [Reply]

salam ramadhan wat tun sekeluarga ye! waduh kuih serimuka mmg feveret akak lbh lg bulan pose ni kan..ada lg ke belen lam peties tuh..leh minta 2 potong wat buka kt klinik nih..huhu!

EmbunRosaliza said... [Reply]

Assalam tun , sedapnya kuih seri muka, anak2 akk pun ada minta katanya lama mama tak buat yg hijau, asyik buat seri kaya je hehe.

Alhamdulillah untung sapa yg jadi jiran tu

Anna Qawina said... [Reply]

Aslmkm Tun..sibbaik tun dok jauh..so akk bg muka je kat tun..haaahaa..akk x pass wat kuih ni..huhu

Mas said... [Reply]

tun, cantikk serimuka ko tu...
akak dah lama tak buat...

Cida de' Nuanza said... [Reply]

cantik kemas je dik...
mcm terbau2 harum pandan..hihi

Amie said... [Reply]

Memang banyak tu serimukanya Tun... alhamdulillah dapat jiran tetangga merasa air tangan Tun! Selamat berpuasa Tun....

Amie said... [Reply]

Memang banyak tu serimukanya Tun... alhamdulillah dapat jiran tetangga merasa air tangan Tun! Selamat berpuasa Tun....

dZana said... [Reply]

kuih wana hijau lagi.. plan nak buat juga serimuka .. sementara masih gigih memasak.. harap2 mood rajin sampai la ke hujung ramadhan..