Saturday, July 13, 2013

4 Ramadhan 1434H: Kuih Kaswi Pandan Lemak


Assalamualaikummm :D

berturut2 kuih kaler hijau di blog tun ni kan.. hihi.. alhamdulillah, hari ini diberi kesempatan utk buat kuih. semalam cuma sempat de-frost donat yg duk frozen dlm peti tu je. kuih kaswi ni salah satu kuih yg perlu buat awal2 sbb nk tunggu sejuk baru blh potong.. jd kalau buat dh dekat2 nk berbuka tu, mmg sememeh la potongan dia.


tun sgt2 suka makan kaswi pandan resepi kak besah nih.. mmg sgt nostalgia bila mkn. rasa mcm kuih yg selalu mkn kat kampung time kecik2 dulu. hihi...

ok.. selamat memasak utk berbuka :D semoga amalan kita dibulan mulia ini diterima Allah, insyaAllah.

Kaswi Pandan Lemak
Resepi: kak besah@myr
Sumber: tun telani

Bahan-bahan ( 1 loyang )

  • 1 cwn tepung gandum
  • 1 cwn tepung ubi kayu
  • 1 cwn santan
  • 1 1/2 cwn air perahan daun pandan (3 helai)
  • 3/4 cwn gula pasir
  • 1/2 sudu teh AIR kapur sireh
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 bj telur (xkira saiz)
  • beberapa titik pewarna hijau.
  • secawan kelapa parut (putih sj) + secubit garam.
Cara-cara
  1. kacau sebati tepung2 & gula bersama air pandan & telur. pastu campurkan kesemua bhn2 lain. kacau hingga tidak bergentel. sape suka dipuji oleh MIL..tapis lah adunan ni yer..hehe..
  2. seterusnye, masukkan adunan ke dlm loyang yg tlh disapu sedikit minyak. jgn lah tebal sangat, dlm 3 cm cukup. pastu kukus lah hingga masak.. dlm 20-25 minit. (oleh kerana penyediaan x ambil masa lama, eloklah panaskn pengukus sbelum mengadun adunan.)
  3. bila kaswi dah sejuk, bleh la dipotong & digolekkan dlm kelapa parut yg tlh dicampur dgn secubit garam. di rmh ni bdk2 xsuke mkn ngn kelapa parut.. tp ok jer..coz kaswi ni dah lemak rasenyer..hehe..


10 comments:

Anna Qawina said... [Reply]

Tunn...dapnyeeerrr..hihi..bnyk ke dpt ni Tun? Ada ank2 akk yg x mkn sgt..ada yg gemar..akk lg bnyk balun ni..hihi..

zana fahmi said... [Reply]

Terlior akak tengok, nak buat tak sanggup sebab sorang dua je yg makannya. Tapi nanti nak buat juga, bagi jiran sikit. Kakpb pun terlalu suka dgn kaswi.

Asyifa Mustaffa said... [Reply]

dapnya dapnya...ada lagi x Tun...hehe...cntik hijau...:-)
simpan juga resepi ni...tq..

Cida de' Nuanza said... [Reply]

sedapnya... mesti harum je bau

adda syuhada said... [Reply]

uwaaa sedapnya..

Ayu said... [Reply]

assalam Tun,
wah rajin betul Tun buat kuih akak tengok beberapa hari ni..akak so far ..dah berapa hari puasa ni belum sempat lagi nak testing2 menu baru..semuanya menu ulangan aje..
sedap dan lembut nampak kuih kaswi tun tu..:)

Amie said... [Reply]

Tun,
banyak tu kaswinya... hulur2 sikit bah he hehhh
Memang kalau makan kuih muih tradisional pasti teringat nostalgia masa kecik2 dulu.

Mas said... [Reply]

lama dah akak tak buat tun..
sedapp tu...

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

salam tun..
wahh.. sedap2.. akak suka!
akak perasan dah 3 hari berturut2 tun buat kuih warna hijau... sengaja atau kebetulan? hehehe.. kalau sengaja.. lepas ni mesti kuar kuih buah melaka, cara manis & ketayap pulak.. hehehe...

Qasey Honey said... [Reply]

slm Tun..
sedapnya kan tgk kuih kaswi pndn tu di bulan posa ni..mesti harum juga baunya tu..sabo la wahai hti..huhu